از هر هشت نفر حدود دو نفر در دورهای از زندگی خود کمردرد را تجربه میکنند. در بیشتر موارد درد با مرور زمان برطرف خواهد شد. اگر درد کمر بعد از مدتی کاهش نیافت و شدیدتر شد باید حتما به پزشک مراجعه کنید. برای مشکلات ستون فقرات پزشکان مختلفی وجود دارند. انتخاب مناسبترین پزشکی که برای مشکل شما مناسب باشد تا حد زیادی به علائم و مدت زمان بروز علائم بستگی دارد.
دلایل بسیاری وجود دارد که باعث میشود کمرتان آسیب ببیند. این دلایل میتواند شامل کشیدگی عضلات و وضعیتهای جدیتر ستون فقرات باشد. درد مزمن کمر میتواند تا ۳ ماه طول بکشد. دانستن اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم نیمی از مشکلات مربوط به درد کمر را برطرف میکند. بسیار از افراد درد خفیف کمر را تحمل میکنند و به فعالیتهای روزمره خود ادامه میدهند و درد نیز بعد از مدتی بهبود مییابد. اما در رابطه با درد شدید باید علائم و نشانهها مورد بررسی پزشک قرار گیرد تا بتوان تشخیص و در نتیجه درمان صحیحی صورت گیرد. در این مقاله به بررسی برخی از سوالات درباره کمردرد میپردازیم.
چرا کمردرد میگیریم؟
عوامل و دلایل مختلفی وجود دارد که باعث کمردرد میشود. درد عضلانی، درد دیسک، درد مفصل و درد عصبی همگی از جمله دردهای مختلف کمر به شمار میروند. در بیشتر موارد درد کمر مضر یا خطرناک نیست. در برخی موارد کمردرد میتواند نشاندهنده یک مشکل بسیار جدی و خطرناک مانند سرطان، عفونت یا شکستگی ستون فقرات باشند. خوشبختانه این مشکلات بسیار نادر هستند و تنها افراد با یک سری عوامل خاص را تحت تاثیر قرار میدهند.
علل اصلی کمردرد
دو مورد از رایجترین علل کمر درد پیچ خوردگی رباط و کشیدگی عضلات است. چاقی و قرار گرفتن ستون فقرات در وضعیت بد میتواند کمر شما را تحت فشار قرار دهد و باعث ایجاد احساس درد شود. آرتروز و سایر تغییرات ستون فقرات که با افزایش سن بیشتر میشود میتواند باعث کمردرد شود. دلایل جدیتر این بیماری شامل پارگی دیسک یا شکستگی مهرهها است. دلایل احتمالی کمر درد عبارتاند از:
فتق دیسک کمر: فتق زمانی اتفاق میافتد که مرکز نرم دیسک نخاع از جای خود بلغزد.
پوکی استخوان: بیماری که استخوانها را از جمله مهره ها نازک و ضعیف میکند.
استئومیلیت: عفونت استخوان
سیاتیک یا درد در طول مسیر عصب سیاتیک
اسکولیوز: نوعی انحنای ستون فقرات
تنگی کانال نخاعی: تنگی فضاها در ستون فقرات یا مجاری عصبی
اسپوندیلیت آنکیلوزان: آرتروز در ستون فقرات
ساکروایلیاک: التهاب مفصل بین لگن و ستون فقرات پایین
چه زمانی برای کمردرد باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد شما شدید یا مداوم است، بیش از دو هفته طول بکشد، شما را از انجام فعالیتهای معمول خود باز میدارد یا موجب درد شما میشود، به پزشک مراجعه کنید. هنگامی که کمر برای اولین بار شروع به درد میکند، سعی کنید از داروی مسکن بدون نسخه (به عنوان مثال آسپرین، ایبوپروفن یا استامینوفن) استفاده کنید و یا روی آن یخ بگذارید. ممکن است برای مدتی تصمیم بگیرید که در تخت خود بمانید اما بهتر است تا جایی که میتوانید فعال باشید و از استراحت در تخت خودداری کنید. اگر درد شما شدید شد، به مدت چند هفته باقی ماند و باعث مختل شدن فعالیتهای روزانه و انجام وظایف روزمرتان شد، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- تب همراه با درد کمر
- کمردرد بعد از ضربه
- بیاختیاری ادرار یا مدفوع
- از دست دادن قدرت فیزیکی
- کاهش وزن بدون دلیل همراه با کمردرد
- همچنین، اگر فاکتورهای خطر ویژهای برای سرطان، عفونت یا شکستگی دارید که ممکن است روی ستون فقرات تاثیر بگذارد، همیشه احتیاط بیشتری داشته باشید.
برای کمردرد باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اگر کمردرد شما ناشی از کشیدگی اخیر یا آسیب خفیف باشد، احتمالاً پزشک مراقبتهای اولیه میتواند به شما کمک کند. اما اگر درد شدید، مداوم، یا همراه با علائم دیگری مانند بیحسی یا گزگز در بازوها و پاها باشد، باید هرچه سریعتر به متخصص ستون و فقرات مراجعه کنید. سعی کنید در اولین مراحل به متخصصان مراجعه کنید. متخصصان ستون فقرات شامل متخصصان کایروپراکتیک، متخصصان ارتوپدی، فیزیوتراپیستها و متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی میباشند. این متخصصان میتوانند مشکل شما را تشخیص دهد و درمانهای موثری را برای این مشکل توصیه کنند. بسته به شرایط شما، آنها همچنین ممکن است شما را به متخصصان دیگری ارجاع دهند. به عنوان مثال یک فیزیوتراپیست، متخصص مدیریت درد یا جراح ستون فقرات.
زمانی که به پزشک مراجعه کنیم چه اتفاقی میافتد؟
اول از همه پزشک تمام علائم شما را بررسی میکند و تمام شرایط احتمالی را که موجب کمردرد میشود بررسی میکند. سپس معاینات پزشکی را انجام میدهد. این معاینات شامل بررسی حساسیت، دامنه حرکتی ستون فقرات، قدرت، احساس و بازتاب میباشد. بسته به علائم، ممکن است آزمایشات تحریک آمیز انجام شود تا پزشکان بتوانند بفهمند چه چیزی درد شما را تحریک میکند. پزشک همچنین ممکن است تصویربرداریهایی مانند ام آر آی، سی تی اسکن و اشعه ایکس را انجام دهند. همچنین ممکن است یک الکترومایوگرام یا EMG که فعالیت الکتریکی در عضلات شما را اندازه گیری میکند یا یک مطالعه هدایت عصبی، که میتواند به شناسایی آسیب عصبی کمک کند، را تجویز کنند. پزشکان از تمام اطلاعات برای کمک به شناسایی علت کمردرد شما استفاده خواهند کرد و مناسبترین روش درمانی را برای بهبود شما انتخاب خواهند کرد.
افرادی که نمیخواهند جراحی کمر را انجام دهند باید چه کنند؟
خوشبختانه بسیاری از افرادی که کمردرد دارند نیازی به عمل جراحی ندارند. پزشکان در ابتدا برای بهبود درد کمر طیف گستردهای از درمانهای غیر جراحی ستون فقرات را انجام میدهند تا بتوانند مشکل فرد را رفع کنند. به عنوان مثال، ممکن است در اوایل شما را به فیزیوتراپی یا کایروپراکتیک تراپی بفرستند. همچنین ممکن است است داروهایی مانند داروهای ضد التهابی، شل کننده عضلات، یا برخی از داروهای ضد درد عصبی را برای درد شما تجویز کنند. همچنین ممکن است تزریق درمانی شامل تزریق اپیدورال، تزریق مفصل و بلوکهای عصبی برای شما تجویز شود. احتمال این وجود دارد که یکی از این روشها به شما در کاهش درد کمک کند و عملکرد روزانه شما را افزایش دهد.
منابع:
در صورت نیاز میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین متخصصان ستون فقرات در ایران به صورت اینترنتی نوبت بگیرید.
پرسش و پاسخ
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون