امروزه سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانها در سراسر جهان است و بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشتر زنان مبتلا به سرطان پستان بالای ۵۰ سال سن دارند، اما این به معنی این نیست که زنان جوان به این سرطان مبتلا نمیشوند. از هر ۸ زن، ۱ زن به سرطان پستان مبتلا میشود که در صورت تشخیص به موقع احتمال بهبود، بسیار زیاد است. به همین دلیل بسیار ضروری است که زنان، پستانهای خود را به طور منظم بررسی کنند و در صورت هرگونه تغییر حتما به پزشک مراجعه کنند. در این مقاله به بررسی این بیماری، راههای تشخیص و درمانهای احتمالی آن میپردازیم.
سرطان سینه
سرطان پستان نوعی بیماری است که در آن رشد سلولهای پستان از کنترل خارج میشوند و باعث ایجاد سرطان در پستانها میشود. سرطان پستان انواع مختلفی دارد. نوع سرطان پستان بستگی به این دارد که سلولهای پستان به چه سرطانی تبدیل شوند. سرطان سینه در قسمتهای مختلف پستان میتواند رخ دهد. سلولهای سرطانی پستان معمولاً توموری را تشکیل میدهند که اغلب در اشعه ایکس دیده میشود یا به صورت تودهای قابل لمس است. سرطان پستان به طور معمول در زنان رخ میدهد، اما ممکن است که مردان نیز به سرطان سینه مبتلا شوند.
توجه داشته باشید که تمام تودههای پستان سرطان نیستند.
تومورهای غیرسرطانی پستان تودههای غیرطبیعی هستند، اما در خارج از پستان گسترش نمییابند. اکثر آنها خطرناک نیستند و باعث مرگ فرد نمیشوند. اما برخی از انواع تودههای خوشخیم پستان میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه در زن را افزایش دهند. هر توده یا تغییری در پستان باید توسط متخصص زنان و زایمان بررسی شود تا مشخص شود که آیا خوشخیم است یا بدخیم (سرطان) و آیا ممکن است بر خطر ابتلا به سرطان در آینده تأثیر بگذارد یا خیر.

علائم سرطان پستان
در مراحل اولیه، سرطان پستان ممکن است هیچ علائمی ایجاد نکند. در بسیاری از موارد، ممکن است تومور خیلی کوچک باشد و نتوان آن را احساس کرد، اما هنوز میتوان یک ناهنجاری را در ماموگرافی مشاهده کرد. هر نوع تودهای در سینه ممکن است احساس شود، حتی اگر سرطانی نباشد.
هر نوع از سرطان سینه ممکن است علائم مختلفی ایجاد کند. بسیاری از علائم مشابه هستند و برخی دیگر تفاوت دارند.
شایعترین علائم سرطان سینه عبارتاند از:
- یک توده سفت و متورم که اخیرا ایجاد شده و قبلا در پستان احساس نمیشد.
- تغییر در اندازه و شکل یک یا هردو پستان
- درد در پستان
- تحریک پذیری پستان
- قرمزی یا پوسته پوسته شدن نوک پستان
- درد در ناحیه نوک پستان
- ترشحات غیر طبیعی نوک سینه مانند خون
- تغییر در ظاهر نوک پستان مانند فرو رفتن غیر طبیعی نوک پستان
توجه داشته باشید که درد به تنهایی دلیلی برای سرطان سینه نیست. اما برای بررسی بهتر و اطمینان بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
مطلب بیشتر: علائم، علل و درمان افسردگی در زنان
چه کسانی بیشتر در خطر ابتلا به سرطان سینه هستند؟
- زن بودن
- سن: با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش مییابد.
- سوابق خانوادگی سرطان سینه
- ژنتیک: بین ۵ تا ۱۰ درصد از سرطانهای سینه ژنتیکی است.
- نژاد و قومیت: سفیدپوستان بیشتر از سیاهپوستان به سرطان سینه مبتلا میشوند.
- اضافه وزن داشتن
- سوابق بارداری: زنانی که بعد از ۳۰ سالگی باردار شدهاند از زنانی که زیر ۳۰ سالگی باردار شدهاند ریسک بیشتری برای مبتلا شدن به سرطان سینه دارند.
- سوابق شیردهی: شیردهی میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. مخصوصا مادرانی که بیش از یک سال به کودک خود شیر میدهند.
- تاریخچه قاعدگی: دخترانی که قبل از ۱۲ سالگی اولین پریود خود را تجربه میکنند، در آینده ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه دارند.
- درمان جایگزینی هورمون (HRT)
- مصرف الکل: تحقیقات نشان میدهد زنانی که شراب و آبجو مصرف میکنند، ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه دارند.
- سیگار کشیدن
- کم تحرکی: تحقیقات نشان میدهد که افرادی که در هفته ۴ تا ۷ ساعت ورزش میکنند از سایر افراد بیشتر به سرطان سینه مبتلا میشوند.
رایجترین انواع مختلف سرطان سینه
سرطان سینه انواع مختلفی دارد و به دو دسته اصلی تهاجمی و غیرتهاجمی (درجا) تقسیم میشوند.
در حالی که سرطان مهاجم از مجاری پستان یا غدد به سایر قسمتهای پستان گسترش مییابند، سرطان غیرتهاجمی از بافت اصلی گسترش پیدا نمیکند.
از این دو دسته برای توصیف رایجترین انواع سرطان پستان استفاده میشود که شامل موارد زیر است:
-
کارسینوم داکتال درجا (DCIS):
کارسینوم داکتال درجا اولین نوع سرطان پستان در نظر گرفته میشود و غیرتهاجمی است. این نوع سرطان پستان، یک نوع سرطان پستان غیرتهاجمی است. در این نوع از سرطان پستان، سلولهای سرطانی تنها به مجاری شیری حمله میکنند و به بافتهای دیگر سینه سرایت نمیکنند. این نوع سرطان معمولاً در طی ماموگرافی که به عنوان بخشی از غربالگری سرطان پستان یا برای بررسی توده پستان انجام میشود، یافت میشود. درمان ممکن است شامل جراحی برای حفظ پستان همراه با پرتودرمانی یا جراحی برای از بین بردن تمام بافت پستان باشد. این نوع از سرطان معمولا علائمی ندارد اما گاهی اوقات میتواند باعث ایجاد تودههای پستانی قابل لمس و ترشحات خونی از نوک پستان شود. دلایل ایجاد این نوع سرطان هنوز مشخص نیست. کارسینوم داکتال درجا زمانی شکل میگیرد که جهشهای ژنتیکی در DNA سلولهای مجرای پستان رخ دهد.
-
سرطان التهابی پستان (IBC):
سرطان التهابی پستان یک نوع نادر از سرطان پستان است که سرعت انتشار بسیاری دارد، و باعث آسیب یه بافتهای پستان و قرمزی و تورم آن میشود. سرطان التهابی پستان زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی رگهای لنفاوی پستان را مسدود میکنند و باعث ظاهر متورم پستان میشود. سرطان التهابی پستان به عنوان یک سرطان پیشرفته در نظر گرفته میشود زیرا از مبدا به بافتهای مجاور و بعد به غدد لنفاوی مجاور گسترش مییابد. سرطان التهابی پستان به راحتی با ماستیت یا عفونت پستان اشتباه گرفته میشود. همانطور که گفته شده قرمزی و تورم شدید علائم این نوع سرطان است که به محض مشاهده باید به پزشک مراجعه شود.
-
کارسینوم لوبولار درجا (LCIS):
سرطان لوبولار درجا (LCIS) سرطانی است که در غدد تولید شیر پستان فرد گسترش مییابد. مانند کارسینوم داکتال درجا در کارسینوم لوبولار درجا سلولهای سرطانی به بافت اطراف حمله نمیکند. بیماری لوبولار درجا (LCIS) یک بیماری غیرمعمول است که در آن سلولهای غیرطبیعی در غدد شیر (لوبول) در پستان تشکیل میشود. در حقیقت کارسینوم لوبولار سرطان محسوب نمیشود. اما مبتلا بودن به این بیماری میتواند ریسک ابتلا به سرطان سینه را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
-
کارسینوم تهاجمی مجرایی (IDC):
کارسینوم تهاجمی مجرایی شایعترین نوع سرطان پستان است. این نوع سرطان پستان از مجاری شیر شروع میشوند و سپس به بافت نزدیک پستان حمله میکند. هنگامی که سرطان پستان به بافت خارج از مجاری شیر شخص گسترش یافت، میتواند به سایر اندامها و بافتهای مجاور نیز حمله کند.
-
کارسینوم لوبولار تهاجمی (ILC):
کارسینوم لوبولار تهاجمی (ILC) ابتدا در لوبولهای پستان شخص ایجاد میشود و سپس به بافت اطراف آن حمله میکند. در این نوع سرطان سلولهای سرطانی به غدد لنفاوی و سایر بافتهای بدن حمله میکنند.
دیگر سرطانهای پستان کمتر شایع عبارتاند از:
- سرطان پاژه نوک پستان
- تومور فیلودس پستان
- آنژیوسارکوم

مراحل سرطان سینه
سرطان پستان را میتوان بر اساس بزرگ بودن تومور یا تومورها و میزان گسترش آن به چند مرحله تقسیمبندی کرد. سرطانهایی که وخیم هستند و یا به بافتها یا اندامهای اطراف حمله کردهاند، در مرحله بالاتر از سرطانهایی که در مراحل اولیه هستند قرار میگیرند. برای مرحله بندی سرطان پستان، پزشکان باید اطلاعات زیر را بدانند:
- تهاجمی یا غیرتهاجمی بود آن
- اندازه تومور
- آیا غدد لنفاوی درگیر هستند یا خیر؟
- آیا سرطان به بافتهای مجاور گسترش یافته است یا خیر؟
سرطان پستان دارای ۴ مرحله اصلی است. (مراحل صفر تا چهار)
مرحله صفر
مرحله ۰، کارسینوم داکتال درجا است. سلولهای سرطانی در کارسینوم داکتال درجا به مجاری در پستان محدود میشوند و به بافتهای مجاور گسترش نمییابند.
مرحله یک
مرحله A1: عرض تومور ۲ سانتیمتر یا کمتر است و غدد لنفاوی تحت تأثیر قرار نگرفتهاند.
مرحلهB1 : سرطان در غدد لنفاوی مجاور دیده میشود و تومور یا کوچکتر از ۲ سانتیمتر است و یا اصلا وجود ندارد.
مرحله دو
مرحله A2: تومور کوچکتر از ۲ سانتی متر است. و غدد لنفاوی را درگیر کرده است. و یا بین ۲ تا ۵ سانتیمتر است و هنوز غدد لنفاوی را درگیر نکرده است.
مرحله B2: تومور بین ۲ تا ۵ سانتیمتر است. و غدد لنفاوی زیر بغل را درگیر کرده است. یا از ۵ سانتیمتر بزرگتر است و غدد لنفاوی را درگیر نکرده است.
مرحله سه
مرحله A3:
- سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل انتشار پیدا کرده است یا غدد لنفاوی پستانی داخلی را بزرگ کرده است و تومور اولیه میتواند به هر اندازه باشد.
- تومور بیشتر از ۵ سانتی متر است و سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش یافته است.
مرحله B3:
تومور به دیواره قفسه سینه و پوست پستان حمله کرده است و غدد لنفاوی را نیز درگیر کرده است.
مرحله C3:
سرطان به غدد لنفاوی در بالا یا پایینتر از کتف، قفسه سینه و غدههای پستانی حمله
کرده است.
مرحله چهار
مرحله ۴ یا مرحله متاستاتیک پستان. در این مرحله سرطان به تمام غدد لنفاوی و همچنین بافتهای اطراف حمله کرده است.
درمان سرطان پستان
اینکه سرطان در چه مرحلهای است، میزان بزرگی تومور و همچنین میزان گسترش آن به بافتهای دیگر در درمان سرطان سینه بسیار حائز اهمیت است. برای شروع، پزشک اندازه، مرحله و درجه سرطان شما را بررسی میکند (چقدر احتمال رشد و گسترش دارد). پس از آن، میتوانید در مورد گزینههای درمانی خود با پزشک صحبت کنید. جراحی رایجترین درمان سرطان سینه است. بسیاری از پزشکان درمانهای دیگری را نیز مانند شیمی درمانی، درمان هدفمند، پرتودرمانی یا هورمون درمانی را نیز توصیه میکنند.
جراحی
انواع مختلفی از جراحی برای درمان سرطان سینه ممکن است انجام شود. از جمله:
لامپکتومی: در این روش تومور و برخی از بافتهای اطراف حذف میشود و بقیه سینه را دست نخورده باقی میگذارد.
ماستکتومی: در این روش کل بافت پستان برداشته میشود.
نمونه برداری: این عمل جراحی تعدادی از غدد لنفاوی خارج شده مربوط به تومور را بر میدارد. این غدد لنفاوی مورد آزمایش قرار میگیرند. اگر سرطانی نباشند، ممکن است برای برداشتن بیشتر غدد لنفاوی نیازی به جراحی اضافی نباشید.
ماستکتومی پیشگیرانه متقابل: حتی اگر سرطان در یک پستان مشاهده شود، بسیاری از زنان برای کاهش ریسک سرطان سینه ممکن است به حذف دو پستان بپردازند. عمل جراحی ماستکتومی پیشگیرانه تا ۹۰ درصد خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
از دیگر گزینههای درمان سرطان سینه میتوان به پرتو درمانی، شیمی درمانی، هورمون درمانی و مصرف دارو اشاره کرد.
ماه اکتبر ماه آگاهی رسانی درباره سرطان سینه است. نماد این سرطان روبان صورتی است. امروزه بسیار بیشتر از گذشته در این باره اطلاع رسانی میشود. به خاطر داشته باشید هیچوقت به خاطر ترس از مواجه شدن با سرطان یا هر دلیل دیگری، معاینه شخصی و چکاپهای سالیانه راعقب نیاندازید و باعث به خطر افتادن سلامتیتان نشوید.
منابع:
در صورت نیاز میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین متخصصان زنان و زایمان نوبت دریافت کنید.
پرسش و پاسخ
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون