این روزها که سطح دانش و آگاهی مردم در حوزه روانشناسی و روانپزشکی افزایش پیدا کرده، بسیاری از افراد به دنبال شناخت شخصیت و درون خود هستند. شاید تا ۵ یا ۶ سال پیش شخصیت شناسی آنچنان موضوع پرطرفداری در میان مردم نبود؛ اما حالا که اغلب افراد جامعه به اهمیت روح و روان پی بردند، بسیار مشتاق هستند تا بطور دقیق با شخصیت و احوالات درونی خود آشنا شوند. تست شخصیت شناسی کتل یکی از جمله راههای شناخت شخصیت است که به افراد کمک میکند تا با ویژگیهای درونی خود آشنا شوند. در این مقاله قصد داریم به مفاهیم پیرامون تست کتل بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای آشنایی بیشتر با سایر تستهای روانشناسی کلیک کنید: انواع تست های روانشناسی
تست شخصیت شناسی ۱۶ عاملی کتل چیست؟
روانشناسان سالهاست که بر نحوه تعریف و توصیف شخصیت انسان اختلاف نظر دارند. یکی از دیدگاههای کلیدی در شخصیت شناسی، تئوری ویژگیهای شخصیتی است؛ که براساس این تئوری شخصیت انسان از یک سری ویژگیهای مختلف تشکیل شده است. جالب است بدانید بسیاری از صفات وجودی انسان مشابه هم هستند و تمایز قائل شدن بین آنها کمی دشوار است و این ابهام مطالعه شخصیت انسان را کمی دشوارتر میکند.
با گذشت زمان و تحقیقات دانشمندان در حوزه روانشناسی، در نهایت تستهای زیادی برای شخصیت شناسی انسان طراحی شد، که یکی از آنها تست شخصیت شناسی کتل است. تست ۱۶ عامل شخصیت توسط ریموند کتل طراحی شد. ریموند کتل در تحقیقات خود متوجه شد که تغییرات شخصیت انسان را میتوان با ۱۶ متغیر از ویژگیهای شخصیتی او توضیح داد. تست شخصیت شناسی کتل دارای ۱۷۸ جمله درباره افراد است که هر فرد با انتخاب یکی از ۵ گزینه، میتواند به آن پاسخ دهد.
کاربردهای تست شخصیت شناسی کتل
نظریه ۱۶ عاملی کتل در بخشهای مختلفی به کار میرود، در واقع این آزمون شخصیت شناسی در محیطهای صنعتی، سازمانی، تحقیقاتی، آموزشی، تحصیلی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در محیطهای کاری برای استخدام افراد به ویژه مدیران از آن استفاده میشود. از کاربردهای دیگر تست کتل میتوان به کلینیکهای روانشناسی برای ارزیابی اضطراب و مشکلات رفتاری و تدوین برنامه روان درمانی نیز اشاره کرد.
از آنجا که تست شخصیت شناسی کتل پیشزمینه علمی قوی دارد؛ از آن در زمینههای مختلفی استفاده میشود. در واقع روانشناسان از این تست استفاده می کنند تا به موارد زیر دستیابی پیدا کنند:
- به فرد در انتخاب مسیر تحصیلی و شغلی کمک کنند.
- به منابع انسانی سازمانها در انتخاب افراد و هدایت آنها در مسیر شغلی کمک کنند.
- برنامه تشخیصی و درمانی مناسب را برای مراجعان خود تنظیم کنند.
- عوامل شخصیتی که در ازدواج موفق و رضایت زناشویی موثر هستند را شناسایی کنند.
- مشکلات تحصیلی، عاطفی و اجتماعی را در دانش آموزان و دانشجویان شناسایی کنند.
نظریه شخصیت شناسی کتل
نظریه پردازان مختلفی تلاش کردند تا برای توصیف و تاثیر شخصیت بر رفتار انسان، نظریه ارائه کنند؛ که یکی از این تئوریها «نظریه ۱۶ عاملی کتل» نام داشت. ریموند کتل (Raymond Cattell) یک مدل ۱۶ عاملی شخصیت برای توصیف تفاوتهای شخصیتی میان افراد ارائه کرد. در سال ۱۹۴۶ ریموند کتل از تکنولوژی نوظهور کامپیوتر برای تحلیل فهرست روانشناسی خود استفاده کرد. او فهرستی از ویژگیهای مورد نظرش را در ۱۸۱ خوشه دستهبندی کرد و با حذف صفات تکراری یا غیرمعمول، در نهایت ۱۶ عامل پایهای را معرفی نمود. نتیجه نهایی این فرضیه آنطور بدست آمد که هر انسانی برای معرفی خودش و دیگران از ۱۶ ویژگی متفاوت و مستقل استفاده میکند؛ که به کمک این ۱۶ صفت، تست شخصیت کتل ابداع شد.
طبق نظریه شخصیت کتل، انسان دارای مجموعهای به هم پیوسته از صفات است؛ که این صفات در وجود انسانها به صورت یک طیف وجود دارد. در واقع همه انسانها این صفات را در وجود خود دارند؛ اما سطح آنها با دیگری متفاوت است. برای مثال ممکن است شما فردی خیالپرداز با تفکر انتزاعی قوی باشید؛ در حالی که دوستتان فردی واقعگرا با تفکر منطقی باشد.
ریموند کتل معتقد بود باید به تعداد زیادی از صفات انسان توجه کرد تا بتوان تصویر کاملی از شخصیت انسان بدست آورد. در حالی که بیشتر نظریههای شخصیت اطلاعات و دادههای خود را از جامعه محدودی بدست میآورند؛ اما کتل دادههای مورد نظرش را از گروه وسیعی از افراد و از طریق سه منبع مختلف جمعآوری کرد که در ادامه به بیان هر یک میپردازیم:
دادههای (L): این دادهها مربوط به سابقه زندگی افراد مثل نمرات مدرسه، حضور در محل کار و غیره است.
دادههای (Q): این دادهها مربوط به پرسشنامهای است که برای ارزیابی شخصیت انسان طراحی شده است.
دادههای (T): این دادهها نتیجه آزمونهای عینی است که برای بررسی ساختار شخصیت انسان طراحی شده است.
۱۶ عامل شخصیتی در نظریه کتل
ریموند کتل اعتقاد داشت ویژگیهای شخصیتی به صورت پیوسته در وجود انسانها قرار دارد و هر فرد ۱۶ صفات مربوط به تست شخصیت شناسی کتل را تا حدی در وجود خود دارد؛ اما درصد آنها در وجود افراد متفاوت است. همه ما میدانیم که ویژگیهای شخصیتی مختلفی در وجود انسانها قرار دارد. برای مثال افرادی که اجتماعیتر هستند، نیاز بیشتری به حضور در اجتماع دارند و معمولاً پرحرفتر و پذیراتر هستند؛ اما با این حال ممکن است همه این ویژگیها در یک فرد وجود نداشته باشد. شخصیت ما انسانها بسیار پیچیده است و هر یک از ویژگیهای درونی ما باعث بروز رفتارهای متفاوتی میشود. از همه اینها گذشته رفتار انسان تعاملی میان متغیرهای موقعیتی و شخصیتی اوست و موقعیتی که فرد در آن قرار دارد، نقش مهمی در رفتارهای او بازی میکند. در ادامه قصد داریم ۱۶ عامل تست شخصیت کتل را بیان کنیم و به توصیف هر یک از آنها بپردازیم.
- درگیری عاطفی
تمایل به ایجاد روابط صمیمی با دیگران: مردم آمیزی در برابر مردم گریزی
- ثبات عاطفی
نحوه پاسخ فرد در برابر اتفاقات زندگی: آرامش در برابر استرس
- سرزندگی
بیان آزادانه احساسات: سرزندگی در برابر دلمردگی
- امنیت اجتماعی
میزان احساس راحتی فرد در موقعیتهای اجتماعی: جسور در برابر خجالتی
- احتیاط
میزان احتیاط فرد در برابر انگیزه و مقصود دیگران: شکاک در برابر معتمد
- حریم شخصی
میزان تمایل فرد به پنهان نگه داشتن اطلاعات شخصی خود: حفظ حریم شخصی در برابر صریح بودن
- پذیرش تغییر
میزان لذت فرد از تجربه موقعیتها و تجارب جدید: منعطف در برابر مقاومت نسبت به تغییر
- کمال گرایی
میزان نیاز فرد به ساختار و انضباط: کنترل شده و منضبط در برابر بیانضباطی
- توانایی استدلال
توانایی فرد در شناخت و حل روابط و مسائل عددی و کلامی: تفکر انتزاعی در برابر تفکر منطقی
- تسلط
تمایل به تاثیرگذاری و اعمال کنترل در برابر دیگران: قدرتمند در برابر سلطهپذیر
- قانونمداری
میزان ارزشمندی قوانین برای فرد: فرمانبرداری در برابر مخالفت
- حساسیت
میزان تاثیر احساسات و عواطف سایرین بر روی فرد: زودرنج در برابر سرسخت
- انتزاع
میزان توجه فرد به مفاهیم انتزاعی (نسبت به عینی): خیال پرداز در برابر عینی
- اعتماد
میزان سرزنش گری فرد توسط خودش: خود سرزنشگر در برابر اعتماد به نفس
- استقلال
میزان اتکای فرد به خودش در تصمیمگیریها و اعتماد به قابلیتهای در انجام کارها: متکی به خود در برابر وابستگی به دیگران
- تنش عصبی
میزان تنش فرد در موقعیتهای مختلف: ناشکیبا در برابر آرام
خبر خوب؛ انجام تست کتل به صورت آنلاین در وبسایت پزشک خوب
گسترش بستر وب و اینترنت همواره شامل حال دنیای روانشناسی، روانپزشکی و پزشکی قرار گرفته و کار ما را برای انجام بسیاری از تستهای روانشناسی و روانپزشکی راحت کرده است. شاید برای بسیاری از افراد، مراجعه به روانشناس و متخصص موضوعی دشوار و امکان ناپذیر باشد، پس چه بلایی بر سر شخصیت شناسی این افراد میآید؟ خبر خوب این است که پزشک خوب قابلیت انجام تست شخصیت شناسی کتل را به صورت آنلاین به وبسایت خود اضافه کرده است. پس دیگر جای هیچ نگرانی نیست؛ چرا که تمامی افراد با انجام تست کتل به صورت آنلاین، میتوانند در مسیر شناخت ابعاد شخصیتی خود گام بردارند. پس پیشنهاد میکنیم بدون هیچ معطلی برای انجام آنلاین تست کتل اقدام کنید.
سوالات متداول
تست شخصیت شناسی کتل چیست؟
تست ۱۶ عامل شخصیت توسط ریموند کتل طراحی شد. ریموند کتل در تحقیقات خود متوجه شد که تغییرات شخصیت انسان را میتوان با ۱۶ متغیر از ویژگیهای شخصیتی او توضیح داد. تست شخصیت شناسی کتل دارای ۱۷۸ جمله درباره افراد است که هر فرد با انتخاب یکی از ۵ گزینه، میتواند به آن پاسخ دهد.
تست شخصیت شناسی کتل چه کاربردهایی دارد؟
آزمون شخصیت شناسی در محیطهای صنعتی، سازمانی، تحقیقاتی، آموزشی، تحصیلی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در محیطهای کاری برای استخدام افراد به ویژه مدیران از آن استفاده میشود. از کاربردهای دیگر تست کتل میتوان به کلینیکهای روانشناسی برای ارزیابی اضطراب و مشکلات رفتاری و تدوین برنامه روان درمانی نیز اشاره کرد.
براساس نظریه شخصیت شناسی کتل، صفات انسان چگونه است؟
طبق نظریه شخصیت کتل، انسان دارای مجموعهای به هم پیوسته از صفات است؛ که این صفات در وجود انسانها به صورت یک طیف وجود دارد. در واقع همه انسانها این صفات را در وجود خود دارند؛ اما سطح آنها با دیگری متفاوت است. برای مثال ممکن است شما فردی خیالپرداز با تفکر انتزاعی قوی باشید؛ در حالی که دوستتان فردی واقعگرا با تفکر منطقی باشد.
طبق نظریه کتل، هر انسان دارای چند صفات شخصیتی است؟
ریموند کتل اعتقاد داشت ویژگیهای شخصیتی به صورت پیوسته در وجود انسانها قرار دارد و هر فرد ۱۶ صفات مربوط به تست شخصیت شناسی کتل را تا حدی در وجود خود دارد؛ اما درصد آنها در وجود افراد متفاوت است.
منبع:
پرسش و پاسخ
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون