تست هوش وکسلر کودکان: تست آنلاین وکسلر کودکان به همراه تفسیر

توسط مهناز جلدی
این مقاله توسط مهناز جلدی تالیف شده است.

هوش به دلیل انتزاعی بودنش،  نسبت به مسائل و مفاهیم قابل مشاهده، سنجش سخت تری دارد. اما با تلاش متخصصان، به وسیله آزمون های هوشی به امری قابل اندازه گیری تبدیل شده است. نمرات به دست آمده از آزمون های هوشی معتبر مانند آزمون هوش وکسلر دقیق تر از دیگر آزمون ها است. این آزمون را وکسلر امریکایی طراحی و تدوین کرد. او معتقد بود هوش ترکیبی از چندین توانایی مختلف ذهنی است و تنها به یک عامل کلی خلاصه نمی‌شود. این آزمون برای سنجش میزان ناتوانی های یادگیری و همچنین میزان افت تحصیلی دانش آموزان به کار می رود.
علاوه بر آزمون هوشی وکسلر بزرگسالان، آزمون هوشی وکسلر کودکان ۶ تا ۱۶ ساله هم طراحی شد. که شامل ۱۰ آزمون اجباری از نوع فرعی و ۳ آزمون تکمیلی می باشد. 

فهرست مطالب
  • تست هوش وکسلر کودکان چیست؟

    تست هوش وکسلر کودکان (WISC) توسط «دیوید وکسلر» ابداع شد. این تست دو جنبه اساسی هوش را در کودکان می‌سنجد که عبارتند از هوش کلامی و هوش عملکردی.

    هوش کلامی شامل درک مطلب و دایره واژگان و هوش عملکردی شامل تکمیل تصاویر و استدلال می‌شود.

    این تست معمولاً برای کودکان شش الی شانزده ساله استفاده می‌شود و اجرای آن حدود ۶۵ الی ۸۰ دقیقه زمان می‌برد. نمرات این تست در مقایسه با عدد ۱۰۰ به عنوان حد متوسط تفسیر می‌شوند. نمرات بالای ۱۰۰ به عنوان فوق متوسط و نمرات زیر ۱۰۰ به عنوان زیر متوسط شناخته می‌شوند.

    اگر یک کودک در مدرسه به خوبی عمل نکند یا با افت تحصیلی مواجه شود، تست هوش وکسلر کودکان (آزمون WISC) می‌تواند در تشخیص مشکل کودک به روانشناس کمک کند. تست وکسلر کودکان به عنوان یک استاندارد طلایی در ارزیابی و اندازه گیری عملکرد ذهنی و هوش کودکان شناخته می‌شود.

    روانشناسان تلاش می‌کنند هوش را به یک متغیر برای عملکرد تبدیل و آن را به وسیله این متغیر توصیف کنند. ضریب هوشی به تنهایی اهمیت چندانی ندارد. آنچه که مهم‌تر از ضریب هوشی است نحوه و میزان استفاده از ان است. همچنین بسیاری از ظرفیت‌های ذهنی و شناختی انسان قابل مشاهده و اندازه‌گیری دقیق نیست.

    تست وکسلر کودکان ۴ (WISC-IV) عملکرد ذهنی کودک را به عنوان یک ساختار چندوجهی می‌بیند. یعنی در این تست مقیاس‌های گوناگونی وجود دارد که اشکال مختلف عملکرد ذهنی کودک را می‌سنجند. در واقع تست‌های هوش امروزی، «هوش» را به عنوان یک توانایی خاص نشات گرفته از ظرفیت‌های ذهنی فرد نمی‌بینند؛ بلکه آن را به عنوان ترکیبی از هوش‌های مختلف می‌سنجند که هرکدام اهمیت یکسانی دارند.

    ویژگی‌های تست وکسلر برای کودکان چیست؟

    • .ماهیت سوال های این آزمون ها براساس علایق افراد اندازه گیری شده است.
    • هوش کلامی و هوش غیر کلامی را جداگانه اندازه می گیرد. 
    • نمره گذاری برای این آزمون از دیگر آزمون ها ساده تر است. زیرا درجه بندی شده است. 
    • آزمون دهنده به میزان موفقیت خود امتیاز می گیرد.
    • این تست یک آزمون مختلط یا ناهمگن است که از ۱۱ عنصر تشکیل شده است و سوالات آن با دشواری زیاد تنظیم می شود. 
    • چون سوالات در جه بندی می شود، نمره گذاری در این مقیاس بسیار ساده تر است. 

     

    تاریخچه تست هوش وکسلر کودکان

    تست هوش وکسلر کودکان در واقع نسخه سطح پایین‌تر تست هوش وکسلر بزرگسالان است که در سال ۱۹۴۹ ابداع شد. نسخه بازنگری شده این تست در سال ۱۹۷۴ با عنوان WISC-R و نسخه سوم آن (WISC-III) در سال ۱۹۹۱ منتشر شد. تست وکسلر کودکان ۴ که آخرین نسخه این تست است در سال ۲۰۰۳ ابداع شد.

    هر نسخه از این تست با هدف مقابله با «اثر فلین» (Flynn Effect) بازنگری و سوالات آن جهت کاهش پیش داوری‌های جنسیت زده و نژادی و همچنین افزایش کاربردی بودن نتایج تست اصلاح شده‌اند.

    گروه سنی تست وکسلر

    تست وکسلر کودکان جزو مجموعه تست‌های هوش وکسلر است. این تست برای کودکان شش الی شانزده سال و یازده ماه قابل انجام است و نیاز به مهارت خواندن و نوشتن ندارد. نمره گذاری تست وکسلر کودکان در قالب عدد ضریب هوشی (IQ) انجام می‌شود.

    در افراد بالای ۱۶ سال از تست وکسلر بزرگسالان (WAIS) و برای کودکان سه الی هفت ساله از تست وکسلر پیش‌دبستانی (WPPSI) استفاده می‌شود.

    تست وکسلر پیش دبستانی

    تست هوش وکسلر پیش دبستانی (WIAT) در سال ۱۹۶۷ توسط دیوید وکسلر ویژه کودکان دو سال و شش ماه تا هفت سال و هفت ماه تظیم شد. این تست یک نسخه پایین‌تر از تست هوش وکسلر بزرگسال و تست هوش وکسلر کودک است.

    نسخه اصلی این تست سه بار و در سال‌های ۱۹۸۹، ۲۰۰۲ و ۲۰۱۲ بازبینی و اصلاح شده است. نسخه فعلی این تست یعنی WPPSI-IV (تست هوش وکسلر پیش دبستانی نسخه چهارم) توسط «پیرسون» منتشر شده است. این تست شامل خرده آزمون‌ها و نمرات ترازشده‌ای است که عملکرد ذهنی را در حوزه‌های کلامی و عملکرد شناختی ارزیابی می‌کنند.

    سوالات تست وکسلر کودکان

    تست هوش وکسلر کودک در طول زمان دچار تغییر و تحولات مختلفی شده است. در واقع نسخه کنونی این تست حاصل جمع‌آوری تحقیقات مختلف درباره کودکان و هوش آن‌ها است و می تواند نقاط قوت و ضعف آن‌ها را در زمینه‌های مختلف ارزیابی کند. این نسخه از تست وکسلر دارای ده آزمون اصلی و پنج زیرآزمون جایگزین است.

    نمرات زیرآزمون‌ها با هم جمع شده و در نهایت یک نمره عملکرد کل (FSIQ) و چهار نمره مجزا ارائه می‌شود. مقیاس‌های چهارگانه تست وکسلر عبارتند از:

    1. درک کلامی (VCI)
    2. استدلال ادراکی (PRI)
    3. سرعت تحلیل (PSI)
    4. حافظه کاری (WMI)

    نمرات ترازشده تست وکسلر کودکان در نهایت نمره ضریب هوشی کل (FSIQ) را ارائه می‌دهند.

     

    اگر نیاز به راهنمایی در این زمینه دارید،روی دکمه زیر کلیک کنید
    لیست روانشناسان کودک
    تست وکسلر کودکان

    ۱- مقیاس کلامی در تست وکسلر کودکان (VCI)

    این مقیاس توانایی کودک را در شنیدن پرسش‌ها، بیرون کشیدن اطلاعات از آموخته‌ها، استدلال، به زبان آوردن افکار و بیان پاسخ سوال می‌سنجد.

    خرده آزمون‌های مقیاس کلامی در این تست هوش کودکان عبارتند از:

    • واژگان: شامل سوالاتی درباره معنای کلمات
    • تشابه: شامل سوالاتی درباره تشابه دو مفهوم
    • درک: شامل سوالاتی درباره موقعیت‌های اجتماعی یا مفاهیم آشنا

    ۲- مقیاس استدلال ادراکی (PRI)

    در این مقیاس توانایی کودک را در ارزیابی یک مساله، استفاده از توانایی‌های تجسم فضایی و دیداری – حرکتی، سازماندهی افکار، خلق راه‌حل‌ها و ارزیابی آن‌ها می‌سنجد. زیرآزمون‌های این مقیاس شامل موارد زیر است:

    • مکعب‌ها: کودک باید مکعب‌های قرمز و سفید را طبق مدل نمایش داده شده بچینند. این آزمون زمان‌دار است و پازل های دشوار امتیاز اضافی برای سرعت دارند.
    • مفهوم تصویری: یک سری تصویر به کودک نمایش داده می‌شود و از او خواسته می‌شود تا یک ارتباط مشترک را میان تصاویر پیدا کند.
    • استدلال ماتریسی: به کودک یک سری تصویر نشان داده می‌شود که یکی از آن‌ها خالی است و باید بهترین تصویری که سری تصاویر را تکمیل می‌کند انتخاب کند.

    ۳- مقیاس حافظه کاری (WMI)

    این مقیاس توانایی کودک را در به خاطر سپردن اطلاعات جدید، نگهداری آن‌ها در حافظه کوتاه مدت، تمرکز و دستکاری اطلاعات دریافتی برای نتیجه‌گیری یا استفاده در استدلال می‌سنجد.

    زیرآزمون‌های این مقیاس شامل موارد زیر است:

    • به خاطرسپاری ارقام: یک سری عدد برای کودک خوانده می‌شود و سپس از او خواسته می‌شود آن‌ها را تکرار کند.
    • توالی اعداد و حروف: یک سری ارقام و حروف برای کودک خوانده می‌شود و از او خواسته می‌شود تا آن‌ها را به ترتیب الفبایی و عددی تکرار کند.

    ۴- مقیاس سرعت تحلیل (PSI)

    مقیاس PSI در تست هوش وکسلر کودکان توانایی کودک را در متمرکز شدن، اسکن سریع اطلاعات، تمایز قائل شدن میان اطلاعات دیداری و مرتب کردن آن‌ها می‌سنجد. زیرآزمون‌ها شامل سوالات زیر است:

    • کدگذاری: کودک باید یک رمز متشکل از اعداد و نمادها را ثبت کند. این تست زمان دار و دارای امتیاز سرعت است.
    • جستجوی نماد: ‌به کودک یک سری نماد نشان داده می‌شود و از او خواسته می‌شود تا اگر نماد در در هر ردیف نشان داده شده است آن را مشخص کند.

    کاربرد تست وکسلر کودکان چیست؟

    از این تست نه تنها به عنوان ابزاری برای سنجش هوش بلکه به عوان یک ابزار تشخیصی بالینی هم استفاده می‌شود. بسیاری از متخصصان روانشناسی از آن در کنار سایر آزمون‌ها برای تشخیص اختلالات بیش فعالی و نقص توجه یا اختلالات یادگیری کمک می‌گیرند. در واقع با مقایسه رشد شناختی کودک با عملکرد واقعی او در مدرسه یا اجتماع می‌توان به اطلاعات مفیدی درباره او دست پیدا کرد.
    با استفاده از مشاهده این تناقضات و سایر اطلاعاتی که از ارزیابی‌های مختلف به دست آمده است، تست هوش وکسلر کودکان می‌تواند سلامت روان کودک را ارزیابی کند.

     

    اگر نیاز به راهنمایی در این زمینه دارید،روی دکمه زیر کلیک کنید
    لیست روانشناسان کودک

     

    نمره گذاری تست هوش وکسلر

    این آزمون یک آزمون تحلیلی است. نمره گذاری این آزمون بر اساس قانون همه یا هیچ صورت نمی گیرد بلکه درجه موفقیت در نظر گرفته می شود.

    نمرات آزمون هوش وکسلر شامل نمره مقیاس کلامی، مقیاس عملی یا عملکردی و نمره کلی است. نمرات کلامی شامل اطلاعات عمومی، درک مطلب است. درحالیکه نمرات عملی وکسلر شامل تکمیل تصاویر، مرتب کردن تصاویر، طراحی با مکعب ها، مازها، الحاق قطعات و یا نماد ارقام و اعداد است.

    زمان دقیق اتمام آزمون در نمره گذاری موثر است. مثلا اگر فرد زود تر از ۴۵ ثانیه آزمون را تمام کند به امتیاز فرد افزوده می شود. با کم کردن تعداد پاسخ های غلط از صحیح نمره آزمودنی به دست می آید. اگر تفاوت دو نمره از ۶۰ کمتر باشد به عنوان نمره فرد محسوب می شود اما اگر این تفاوت بیشتر از ۶۰ باشد باید به فرد امتیاز اضافه داده شود. 
    نمره کل آزمودنی در این خرده آزمون شامل نمرات خام دو صفحه اشکال منظم و تصادفی است.

     

    تفسیر تست هوش وکسلر کودکان

    این آزمون هوش کلامی، عملی و هوش کلی را می سنجد.  تفسیر تست وکسلر کمی پیچیده و مفصل است و حتما باید توسط متخصص انجام شود.

    • نمره بالا آزمون اطلاعات عمومی نشان دهنده حافظه بلند مدت خوب، توانایی کلامی خوب، علاقه به درس و مدرسه، زمینه تحصیلی قوی و است. نمره پایین اما نشان دهنده فقر فرهنگی، محرومیت فرهنگی وعلایق سطحی است. 
    • نمره بالا آزمون تکمیل تصاویر نشانه هوشیاری، دقت بینایی بالا، توانایی تشخیص اطلاعات دیداری اساسی اما نمره پایین نشان از ضعف در تمرکز و تکانشگری است‌. 
    • بخش دیگر آزمون که طراحی مکعب است نمره بالای آن نشان دهنده توانایی تمرکز، مفهوم سازی غیرکلامی و سرعت دیداری حرکتی است. اما نمره پایین نشان از توانایی های ادراکی ضعیف ودشواری در یکپارچه کردن ادراکات دیداری است.
    • نمره بالا در الحاق قطعات نیز نشان دهنده  ذهنی انعطاف پذیر، هماهنگی دیداری حرکتی خوب و سازمان دیداری برتر است. اما نمرات پایین نشان دهنده دشواری در مفهوم سازی و گزایش به امور عینی و مناسب است. پ
    • در مورد تفسیر تنظیم تصاویر هم می توان گفت که نمره بالا نشان دهنده افرادی دقیق و ماهر، هوش اجتماعی بالا است. اما نمره پایین نشان دهنده عدم توانایی برنامه ریزی کارها، محدودیت فکری آزمودنی و داشتن مشکل در برقراری ارتباط با دیگران است. 
    • در مورد حافظه ارقام، نمره بالا اضطراب پایین، توجه عالی، حافظه کوتاه مدت شنیداری خوب را نشان می دهد. اما نمره پایین اضطراب و تنش بالا و فقدان توانایی تمرکز فرد را نشان می دهد. 
    • برای تفسیر بقیه بخش های آزمون وکسلر هم می توانید به مراجع معتبر مراجعه کرده و نتیجه را تفسیر کنید. 

     

    انجام تست هوش وکسلر بزرگسالان آنلاین از طریق وب سایت پزشک خوب

    با افتخار می‌گوییم که تست وکسلر برای بزرگسالان را زین پس می‌توانید از طریق روانشناسان حاضر در وب‌سایت پزشک خوب انجام دهید.  پزشک خوب در تلاش است تا با خدمت‌رسانی به شما عزیزان، رضایت شما را به دست آورد. عاملی که موجب رشد تیم پزشک خوب خواهد شد، داشتن رضایت مراجعین از امکانات و خدمات آن است.

     

     

    سوالات متداول

    • تفاوت تست هوش وکسلر و استنفورد بینه چیست؟
    • تست استنفورد بینه زود تر اختراع شد و فقط برای کودکان کاربرد دارد اما وکسلر این طور نیست. وکسلر اطلاعات بسیار مفیدی در خدمت روانشناس قرار می دهد که در مورد بینه این طور نیست. وکسلر و استنفورد بینه رویکرد کاملا متفاوتی را برای ضریب هوشی به کار گرفتند. 
    • آیا نتایج هوش وکسلر برای همه افراد قابل استناد است؟
    • خیر، ممکن است درباره اقلیت های قومی یا اجتماعی اقتصادی پایین  کاربرد نداشته باشد. 
    • آیا والدین باید در مورد نتایج تست هوش فرزندشان نگران باشند؟
    • این آزمون برای شناخت کودکان استعداد درخشان یا کودکان دارای معلولیت بسیار مفید است و نتایج این آزمون تعیین کننده آینده کودک نیست.  در نتیجه والدین باید نتایج این آزمون ها را با دقت در نظر بگیرند و فرزندشان را در مسیر درستی قرار دهند.
    • به طور کل این آزمون برای افراد در چه سنینی مناسب است؟
    • این آزمون برای افراد ۶ تا ۸۹ ساله کاربرد دارد. 

     

    با استفاده از مشاهده این تناقضات و سایر اطلاعاتی که از ارزیابی‌های مختلف به دست آمده است، تست هوش وکسلر کودکان می‌تواند سلامت روان کودک را ارزیابی کند.

    منابع:

     

    پرسش و پاسخ

    پزشک خوب، نظرتان را درباره این مقاله بگویید یا سوالاتتان را بپرسید، متخصصان ما در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ می‌دهند.

    گلاره دی ۲۲, ۱۴۰۱ - ۵:۱۱ ب٫ظ

    سلام.
    چطور می‌توانم درخواست انجام تست وکسلر برای فرزندم داشته باشم؟

    پاسخ
    ناشناس اسفند ۳, ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۹ ب٫ظ

    مرسی از اطلاعات کامل و جامعتون

    پاسخ

    دیگر مقالات پیشنهادی پزشک خوب