«کرونا ویروس» (Corona Virus) خانوادهای از ویروسها هستند که باعث بروز بیماریهای عفونی تنفسی در انسان و حیوان میشوند. با وجود اینکه قبلاً هم این خانواده از ویروسها انسان را درگیر کرده بودند، اما شکل جدید آن یعنی «کووید ۱۹» (Covid-19) چندین ماه است که زندگی تمام مردم دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. ازآنجا که آگاهی از راههای پیشگیری و مراقبت در این بیماری نقش مهمی دارند، در این مقالات قصد داریم شما را بیشتر با کرونا و جدیدترین اخبار آن آشنا کنیم.
در این مقاله میخوانیم:
- ویروس کرونا چیست؟
- علائم کرونا چیست؟
- کرونا از چه راهی منتقل میشود؟
- برای پیشگیری از ابتلا به کرونا چه باید کرد؟
- درمان کرونا چگونه است؟
- قرنطینه خانگی چگونه است؟
ویروس کرونا چیست؟
خیلیها تصور میکنند «کرونا» نام یک بیماری کاملاً جدید است. اما برخلاف تصور، کرونا در واقع نام خانوادهٔ بزرگی از ویروسها است که میتوانند منجر به بروز بیماری در انسانها و حیوانات شوند.
در سالهای اخیر ویروسهای مختلفی از خانوادهٔ کرونا شاخته شدهاند. این ویروسها میتوانند باعث بروز عفونتهای تنفسی مثل «سارس» (SARS)، «مرس» (MERS) و البته بیماری جدید «کووید – ۱۹» شوند.
کووید – ۱۹ یک بیماری عفونی است که توسط جدیدترین نوع ویروس کرونا ایجاد شده است. این بیماری اولین بار در دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی در شهر «ووهان» چین کشف شد. بعد از آن بود که این ویروس به سرعت پخش و باعث یک همهگیری جهانی شد.
علائم کرونا چیست؟
بیماری کووید – ۱۹ تا کنون نشانههای مختلفی را از خود نشان داده است. واقعیت این است که با وجود گذشت بیش از یک سال از شروع همهگیری جهانی، هنوز هم شناخت ما و محققان از این ویروس کامل نیست.
در اکثر بیماران، این ویروس منجر به بروز علائم مشترکی میشود. علائم بیماری معمولاً به آهستگی خود را نشان میدهند. سه علامت بسیار شایع کرونا عبارتند از:
- تب
- سرفه خشک
- خستگی
کرونا علامتهای دیگری را نیز از خود نشان میدهد که کمتر شایع هستند. مثل:
- احساس درد و کوفتگی
- تنگی نفس
- گرفتگی بینی
- سردرد
- قرمزی چشم
- گلودرد
- اسهال
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی
- دانههای پوستی
- تغییر رنگ انگشتهای دست یا پا
خیلی وقتها نشانههای کرونا آنقدر خفیف هستند که خود فرد متوجه بیماریاش نمیشود. تقریباً هشتاد درصد مبتلایان به این بیماری بدون نیاز به معالجه بهبود پیدا میکنند.
سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای مثل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، بیماریهای مزمن تنفسی و سرطان گروههایی هستند که بیشتر در معرض خطر ابتلای جدی به کووید ۱۹ هستند.
نشانههای ابتلای حاد به این بیماری عبارتند از:
- تنفس مشکل یا تنگی نفس
- احساس فشار و درد در قفسه سینه
- عدم توانایی حرکت و تکلم
از زمان ورود ویروس به بدن تا بروز نشانهها معمولاً پنج الی شش روز طول میکشد. اما این زمان میتواند بین یک الی چهارده روز هم متغیر باشد.
راههای انتقال کرونا ویروس
کرونا ویروس سرعت انتقال بالایی دارد و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. انتقال ویروس این بیماری معمولاً به وسیله قطرات ریزی است که از دهان یا بینی فرد مبتلا در حال صحبت کردن، عطسه و سرفه خارج میشوند. به همین دلیل حفظ فاصله حداقل یک متر از دیگران برای جلوگیری از انتقال این بیماری ضروری است.
یکی دیگر از راههای انتقال این ویروس لمس چشم، بینی و دهان با دست آلوده است. از آنجا که قطرات حامل این ویروس روی سطوح مختلف مینشینند، اگر فردی دستگیره در، میز یا هر سطح دیگری را که آلوده به ویروس است لمس کند و بعد دستش را به چشم، بینی یا دهان ببرد به کرونا مبتلا میشود. به همین دلیل «سازمان بهداشت جهانی» (WHO) توصیه میکند بیش از هر چیز شستوشوی دستها با آب و صابون یا ضدعفونی با الکل را مورد توجه قرار دهید.
کرونا در بسیاری از افراد مبتلا به خصوص در مراحل ابتدایی ابتلا علائم زیادی ندارد. به همین دلیل ممکن است یک فرد سالم به نظر برسد، اما در واقع ناقل ویروس کرونا باشد.
راههای پیشگیری از کرونا
برای اینکه احتمال ابتلا به کرونا را کاهش دهید، راههای بسیار سادهای وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
۱- رعایت نکات بهداشتی
شستن مداوم دستها با آب و صابون و ضدعفونی کردن آنها با الکل میتواند ویروسهای سطح پوست را از بین ببرد. همچنین استفاده از ماسک، تعویض به موقع آن و استفاده از دستمال کاغذی یا بازوی خم شده هنگام عطسه و سرفه برای جلوگیری از ابتلای فرد و اطرافیان به کرونا ضروری است.
با ضدعفونی کردن مداوم سطوح (به ویژه سطوحی که بیش از همه لمس میشوند، مثل دستگیرهٔ درها) میتوانید احتمال ابتلا به کرونا را کم کنید.
۲- حفظ فاصله اجتماعی
وقتی فرد مبتلا به کرونا سرفه یا عطسه میکند و حرف میزند قطرات ریز حامل ویروس کرونا را به اطراف پخش میکند. اگر فرد سالم در فاصلهٔ نزدیکی از او قرار گرفته باشد، با تنفس این ذرات ریز بیمار میشود. به همین دلیل حفظ فاصله حداقل یک متری و همچنین عدم حضور در اجتماعات و اماکن دارای تهویهٔ نامناسب برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ضروری است.
۳- لمس نکردن چشم، بینی و دهان
ما در طول روز با دستهایمان سطوح مختلفی را لمس میکنیم. اگر دستها با سطوح آلوده به ویروس تماس داشته باشند و بعد چشم، بینی یا دهان را لمس کنند ممکن است ویروس وارد بدن شده و فرد را آلوده کند.
۴- در خانه بمانید!
در این شرایط بهتر است تا جای ممکن خود را در خانه قرنطینه کنید. اگر علائم بیماری را در خود مشاهده میکنید (حتی بسیار خفیف) در خانه بمانید تا علائم از بین بروند.
اگر مجبور هستید برای انجام فعالیتهای خود از خانه خارج شوید زدن ماسک را فراموش نکنید.
۵- کمتر سیگار بکشید.
سیگار کشیدن باعث ضعیف شدن ریهها میشود، به همین دلیل افرادی که سیگار میکشند در صورت ابتلا به کرونا ممکن است دچار علائم شدیدتری شوند.
همچنین به دلیل اینکه این افراد برای سیگار کشیدن بیشتر دهان خود را لمس میکنند، بیشتر هم در معرض ابتلا قرار میگیرند.
| بیشتر بخوانید: برای پیشگیری از کرونا چه باید کرد؟ (دستورالعمل WHO برای پیشگیری از کرونا) |
آیا کرونا درمان دارد؟
با اینکه بعضی افراد سودجو ادعای درمان کرونا را دارند و برخی هم سعی میکنند با داروهای سنتی یا خانگی آن را درمان کنند، اما طبق گفتهٔ سازمان بهداشت جهانی هنوز هیچ درمان قطعی و موثری برای کرونا پیدا نشده است. در حال حاضر در سراسر دنیا محققان زیادی در تلاش هستند تا با تولید واکسن و آزمایش آن بتوانند راهکاری برای پیشگیری از ابتلا به کرونا پیدا کنند.
| بخوانید: اخبار جدید از واکسن کرونا در جهان |
استفادهٔ خودسرانهٔ آنتی بیوتیکها و سایر داروها به هیچ وجه توصیه نمیشود. در واقع آنتی بیوتیکها روی ویروس اثری ندارند و فقط برای درمان بیماریهای باکتریایی کاربرد دارند. (برخی تصور میکنند کرونا ویروس نیست و میتوان آن را به وسیلهٔ داروهای معمول درمان کرد.)
بهتر است تا زمانی که درمانی برای این بیماری کشف نشده است راههای پیشگیری از ابتلا را در پیش بگیرید. اما اگر علائم بیماری را در خود یا اطرافیانتان مشاهده میکنید، برای درمان مراحل زیر را دنبال کنید:
– درمان کرونای خفیف
اگر علائم بیماری خفیف است، مثلاً کمی تب دارید یا سرفه میکنید نیازی به مراجعه به بیمارستان ندارید. بهتر است در خانه بمانید، خود را قرنطینه کنید و سیر بروز علائم را تحت نظر داشته باشید.
| برای آشنایی بیشتر با راهکارهای درمان کرونا در خانه این مطلب را هم بخوانید: کرونا را در خانه درمان کنید! |
– درمان کرونای شدید
اگر علائم شدت یافت و دچار تنگی نفس، درد قفسه سینه و تب بالا شدید بهتر است با یک پزشک در ارتباط باشید تا بهتر شما را راهنمایی کند.
چطور خود را قرنطینه کنید؟
اگر علائم کرونا را در خود مشاهده میکنید و یا با فرد مبتلا به این بیماری در تماس بودهاید، احتمال بالایی وجود دارد که شما هم دچار این بیماری شده باشید. بهترین کاری که برای سلامت خود و اطرافیانتان میتوانید انجام دهید قرنطینه است.
قرنطینه به این معناست که فرد دارای علائم در خانه مانده و تا زمان بهبود به محل کار، مدرسه و دانشگاه خود برنگردد. رعایت چند نکته در قرنطینهٔ خانگی ضروری است:
- اتاق باید بزرگ و دارای تهویهٔ کافی باشد.
- وسایل شست و شو و ضدعفونی در دسترس باشند.
- افراد خانواده باید فاصلهٔ حداقل یک متری را رعایت کنند.
- علائم بیماری را هر روز تحت نظر داشته باشید.
- حداقل چهارده روز خود را قرنطینه کنید. (حتی اگر احساس بهبودی میکنید.)
- اگر دچار تنگی نفس و درد قفسه سینه شدید، ابتدا با پزشک تماس بگیرید.
رعایت نکات بالا چه برای افرادی که با فرد مبتلا در تماس بودهاند و علائمی ندارند و چه برای افراد دارای علامت ضروری است.
جمعبندی
در این مقاله به طور خلاصه دربارهٔ ویروس کرونا و عملکرد آن صحبت کردیم. علائمی که این ویروس در بیماران مختلف ایجاد میکند متفاوت است اما شایعترین علامت کرونا؛ تب، سرفه خشک و احساس خستگی است.
تاکنون درمان قطعی برای کرونا کشف نشده است و درمانهای موجود فقط برای کم کردن و بهبود نشانههای بیماری هستند. بهترین راهکار گذر از این دوران، پیشگیری از ابتلا به بیماری با رعایت نکات بهداشتی، شست و شوی مداوم دستها، ضدعفونی کردن سطوح و حفظ فاصله اجتماعی است.
اگر برای درمان بیماری کرونا و عوارض پس از آن در خود یا اطرافیانتان نیاز به راهنمایی دارید، میتوانید از متخصصان عفونی پزشک خوب وقت رزرو کنید.اگر شما هم در اطرافیانتان فردی مبتلا به کرونا داشتهاید، تجربهٔ خود را از این بیماری و نحوهٔ درمان آن با ما به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط:
پاسخ سوالات رایج درباره پیشگیری و درمان کرونا
پرسش و پاسخ
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون