«کرونا» یا «کووید ۱۹» نام یک بیماری جدید نیست. در واقع کرونا نام خانواده ای از ویروسها است که باعث بروز بیماریهای تنفسی در انسان و حیوانات میشوند. این ویروسها در سالهای اخیر باعث بیماریهای سارس و مرس شده بودند. در یک سال اخیر نیز این ویروس باعث شیوع و همه گیری بیماری کووید – ۱۹ شده است. در طول همهگیری جهانی بیماری کرونا، بسیاری از افراد غیرمتخصص از فرصت سوءاستفاده کرده و اطلاعات غلطی را دربارهٔ این بیماری و راههای درمان آن ارائه کردهاند. در این مقاله قصد داریم به ۲۰ سوال درباره پیشگیری و درمان کرونا که بیشتر از همه از پزشکان پرسیده شدهاند، پاسخ دهیم.
سوالات رایج درباره پیشگیری و درمان کرونا
۱. آیا ویتامین دی از کرونا پیشگیری میکند؟
ویتامین C ،D و زینک نقش مهمی در عملکرد درست سیستم ایمنی بدن و تقویت آن دارند. اما این به آن معنا نیست که میتوانند بیماری کووید – ۱۹ را درمان کنند. البته نقش مصرف ویتامین D در پیشگیری از بیماری کووید ۱۹ و کاهش مرگ و میر ناشی از آن اثبات شده است و بهتر است طبق دستور پزشک مصرف شود.
۲. آیا هیدروکسی کلروکین کرونا را درمان میکند؟
«هیدروکسی کلرکین» دارویی است که برای درمان مالاریا، آرتیت روماتوئید و لوپوس استفاده میشود. آزمایشهای مختلفی برای بررسی میزان تاثیرگذاری این دارو در درمان کرونا انجام شده است. نتایج تحقیقات جدید سازمان غذا و داروی آمریکا ( FDA) نشان داده است که مصرف خودسرانهٔ این دارو به ویژه در بیماران با علائم خفیف میتواند نتایجی منفی به دنبال داشته باشد. مصرف هیدروکسی کلروکین تنها باید با تشخیص پزشک و در موارد خاص انجام شود.
۳. آیا ورزش با ماسک ضرر دارد؟
بله. با اینکه ورزش در ایام کرونا میتواند برای حفظ روحیه و سلامت جسم مفید باشد، اما به خاطر داشته باشید که زدن ماسک هنگام ورزش خطرناک است. ماسک زدن در حین ورزش میتواند باعث کاهش قدرت تنفس شما شود.
همچنین عرق کردن باعث خیس شدن سریع ماسک و افزایش رشد میکروارگانیسمها میشود. از آنجا که زدن ماسک حین ورزش خطرناک است، رعایت فاصلهٔ فیزیکی حداقل یک متر با دیگران در طول ورزش ضروری است.
۴. آیا انتقال ویروس کرونا از طریق کفش ممکن است؟
احتمال انتقال کرونا با کفش و بیمار شدن بسیار کم است. اما از آنجا که احتیاط همواره شرط عقل است، اگر در خانه کودک نوپا دارید، بهتر است کفشهایتان را در ورودی خانه نگه دارید. به این ترتیب آلودگیهای سطح کفش به محیط خانه منتقل نمیشوند.
۵. آیا ویروس کرونا باکتری است؟
خیر. عامل بیماری کووید – ۱۹ یک ویروس از خانوادهٔ ویروسهای کرونا است. آنتیبیوتیکها روی ویروس اثری ندارند. اما در برخی موارد ممکن است این بیماری منجر به عفونت باکتریایی شود؛ در نتیجه پزشک برای درمان آن آنتیبیوتیک تجویز میکند.
۶. آیا مسمومیت با دی اکسید کربن و کمبود اکسیژن از عوارض زدن ماسک طولانی مدت است؟
خیر. استفاده طولانی مدت از ماسک ناراحتکننده است. اما اگر به درستی از آن استفاده کنید دچار کمبود اکسیژن یا مسمومیت با دی اکسید کربن نمیشوید. هنگام زدن ماسک دقت کنید که به خوبی روی صورت فیکس شده باشد و در عین حال اجازهٔ تنفس راحت را به شما بدهد.
ماسک را به طور مرتب تعویض کرده و ماسک استفاده شده را دور بیاندازید.
۷. آیا کرونا باعث مرگ حتمی میشود؟
خیر. بسیاری از افراد مبتلا به کووید – ۱۹، علائم بسیار خفیفی را نشان میدهند و با مراقبتهای بهداشتی بهبود مییابند. اگر سرفه میکنید، تب دارید و تنفستان دشوار شده است، بهتر است ابتدا با پزشک خود تماس بگیرید. به توصیههای پزشکان درباره راههای پیشگیری و درمان کرونا توجه کنید.
۸. آیا خوردن الکل کرونا را از بین میبرد؟
خوردن اتانول به هیچ وجه شما را در برابر بیماری کرونا محافظت نمیکند و میتواند خطرناک باشد.
۹. آیا تشخیص کرونا با تب سنج امکانپذیر است؟
تب سنج میتواند افرادی را که دچار تب هستند تشخیص دهد. اما در تشخیص افراد مبتلای بدون علامت کارا نیست.
۱۰. آیا داروی کرونا وجود دارد؟
تا به امروز دارویی برای پیشگیری یا درمان کرونا ویروس ساخته نشده است. با این حال افرادی که به ویروس آلوده شدهاند باید درمانهای لازم را برای بهبود علائم دریافت کنند. محققان بسیاری در جهان در حال بررسی و آزمایش درمانهای مختلف (مثل واکسن کرونا) هستند.
۱۱. آیا آنتی بیوتیک برای کرونا مفید است؟
آنتیبیوتیکها تنها روی باکتریها اثر میگذارند. از آنجا که کووید – ۱۹ توسط یک ویروس به وجود آمده است، آنتیبیوتیکها روی آن تاثیری ندارند.
۱۲. آیا کودکان کرونا میگیرند؟
بله. همهٔ گروههای سنی (حتی کودکان) ممکن است به کرونا مبتلا شوند. افراد سالمند و افرادی که بیماریهای زمینهای دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
بنابراین بهتر است همهٔ افراد توصیههای بهداشتی را برای پیشگیری از ابتلا به کرونا رعایت کند.
۱۳. آیا سیر برای کرونا خوب است؟
سیر یکی از مواد غذایی دارای خواص ضدمیکروبی است. اما هیچ شواهدی مبنی بر موثر بودن سیر در پیشگیری از ابتلا به کرونا دیده نشده است.
۱۴. آیا شست و شوی بینی با سرم نمکی در پیشگیری از کرونا تاثیر دارد؟
شست و شوی بینی با سرم نمکی هیچ تاثیری در پیشگیری از ابتلا به کرونا ندارد.
البته شواهدی مبنی بر سرعت بخشیدن به روند بهبود سرماخوردگی با این روش وجود دارد، اما تاثیر آن در بیماریهای تنفسی هنوز ثابت نشده است.
۱۵. آیا لامپ فرابنفش در پیشگیری و درمان کرونا موثر است؟
خیر. پرتوهای فرابنفش میتوانند باعث آسیب به پوست و چشم شوند. تمیز کردن دستها تنها باید با الکل یا آب و صابون انجام شود.
۱۶. آیا نیش پشه باعث کرونا میشود؟
تا امروز هیچ شواهدی مبنی بر انتقال ویروس کرونا از طریق نیش پشه دیده نشده است. در واقع ویروس کرونا یک ویروس تنفسی است که از طریق قطرات تنفسی (هنگام عطسه، سرفه یا صحبت کردن) منتقل میشود.
۱۷. آیا دوش آب گرم برای کرونا خوب است؟
خیر. دوش آب گرم نمیتواند شما را از ابتلا به ویروس کرونا محافظت کند. از آن گذشته دمای بسیار بالای آب میتواند خطرناک باشد و به پوست آسیب بزند.
۱۸. آیا هوای سرد کرونا را از بین میبرد؟
برف و هوای سرد نمیتوانند ویروس کرونا یا هر ویروس دیگری را از بین ببرند. در واقع دمای بدن انسان (چه زیر دوش آب گرم باشد، چه در هوای برفی) همیشه بین ۳۶/۵ تا ۳۷ درجه در تعادل است.
۱۹. ارتباط کرونا و اینترنت ۵g چیست؟
این سوال درباره کرونا ویروس یکی از عجیبترین سوالاتی است که پرسیده میشود. ارتباط کرونا با ۵g تنها یک شایعهٔ بیاساس است. ویروسها نمیتوانند از طریق امواج رادیویی و شبکههای تلفن همراه منتقل شوند. همانطور که میدانید در حال حاضر کرونا در کشورهایی در حال شیوع است که شبکه ۵g ندارند.
تنها راه انتقال این ویروس از طریق قطرات تنفسی هنگام سرفه، عطسه و صحبت کردن است. همچنین از طریق لمس سطوح آلوده و مالیدن دستها به چشم، بینی و دهان هم بیماری انتقال مییابد.
۲۰. آیا دستگاه خشککن دست میتواند ویروس کرونا را از بین ببرد؟
این دستگاهها هیچ تاثیری در از بین بردن ویروس کرونا ندارند. برای مراقبت از خود در این دوران دستها را به طور مرتب با آب و صابون بشویید یا با محلول الکلی ضدعفونی کنید. برای خشک کردن دستها از دستگاه خشککن یا دستمال کاغذی تمیز استفاده کنید.
اگر برای شما هم سوال درباره پیشگیری و درمان کرونا پیش آمده است، میتوانید در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید و پاسخ خود را دریافت کنید.
مطالب مرتبط:
منبع: سازمان بهداشت جهانی