توصیههایی برای سازگاری با سوگ عزیزان در هیاهوی همهگیری ویروس کرونا
کنار آمدن و سازگاری با سوگ ناشی از دست دادن عزیزان در هر حالی سخت و غمانگیز است. با این وجود، در شرایط همهگیری ویروس کرونا (covid-19)، مدیریت این غم و اندوه ممکن است دشوارتر هم باشد.
مهم است که به یاد داشته باشید غم و اندوه پاسخی طبیعی برای از دست دادن شخصی است که به او علاقهمند هستید و هیچ راه درست یا غلطی برای غصه خوردن وجود ندارد.
سوگ چیست؟
آیا میدانستید اگر مراحل عزاداری مرگ عزیزان از لحاظ روانی به درستی طی نشود چه اتفاقی خواهد افتاد؟
سوگ فقط یک هیجان نیست، بلکه سیلی از هیجانات ناخوشایند مثل غم، اندوه و خشم است که یکی پس از دیگری ظاهر میشوند.
پس از فوت فرد عزیزتان، ممکن است به سرعت تغییر حالت دهید. احساس شوک، بی حسی، غم و اندوه شدید، اضطراب، خستگی، خشم و عصبانیت و یا حتی احسااس گناه را تجربه کنید. و نکته قابل توجه این است که هیچ جدول زمانی مخصوصی برای پایان یافتن این غم و اندوه وجود ندارد. همه افراد در تجربه این طیف از هیجانات متفاوت هستند.
با اینکه نمیتوان زمان دقیقی برای طی کردن سوگ عزیزان، مشخص کرد اما روانشناسان ۵ مرحله از جمله: شوک و انکار، خشم، چانهزنی، افسردگی و پذیرش را مشخص کردهاند که فرد سوگوار عموما از این مراحل گذر خواهد کرد. البته در صورت عدم موفقیت در پشتسر گذاشتن هر یک از این مراحل، فرد ممکن است دچار اختلال سوگ و یا اختلال سازگاری و افسردگی شود.
چرا هنگام همهگیری ویروس کرونا تجربه سوگ سختتر است؟
به دلیل شیوع ویروس کرونا، متاسفانه نتوانسته اید از فرد عزیزتان به همان روشی که میخواستید خداحافظی کنید و او به خاک بسپارید و حتی از حمایت و دلجویی سایر اطرافیان خود نیز بیبهره مانده اید.
مراسم تشییع جنازه به صورت دلخواه انجام نشده و سایر اعضای خانواده و دوستان قادر به شرکت در آن نبودهاند. این موارد ممکن است شما را عصبانی یا ناراحت کند.
به یاد داشته باشید که وقوع این وضعیت تقصیر شما نیست. بسیاری از این موارد خارج از کنترل شما بوده است.
و حالا احساسات شما پاسخی طبیعی به شرایط بسیار دشوار موجود است.
ممکن است احساس کنید که غم و اندوه شما در حال حاضر از اهمیت کمتری برخوردار است یا اینکه به دلیل ویروس کرونا نمیتوانید در مورد آن به راحتی صحبت کنید. گاهی احساس میکنید که بقیه جهان به حالت عادی برگشته و این موضوع عزاداری کردن را برای شما سختتر خواهد کرد.
اگر هر یک از این احساسات را تجربه میکنید یا حتی اگر احساس میکنید، غم و اندوه شما در چنین زمانی ناچیز شمرده شده، مهم است که به یاد داشته باشید که اینگونه نیست. احساسات، عواطف و تجربیات غم و اندوه همیشه معتبر هستند.
راهکارهای سازگاری با سوگ در دوران کرونا کدامند؟
برخی کارها وجود دارد که می توانید خودتان انجام دهید و به شما کمک میکند تا هیجانات منفی و سوگ خود کنار بیایید. در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم:
۱. در ارتباط ماندن با سایر افراد
ممکن است به دلیل محدودیت های ویروس کرونا، ارتباط با سایرین سخت باشد، اما روش هایی وجود دارد که میتوانید از یکدیگر حمایت کنید.
اگر قادر به دیدن کسی نیستید، میتوانید بهصورت مرتب تماس های تلفنی یا ویدیویی ترتیب دهید. اگر قادر به دیدن اطرافیان هستید، میتوانید قرار ملاقات بگذارید، اما در صورت انجام این کار تمامی پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید.
۲. به یاد آوردن شخص از دست رفته
صحبت کردن در مورد فرد، تماشای عکس یا گذراندن وقت برای فکر کردن در مورد آنها ممکن است به شما کمک کند تا با یاد آن فرد احساس نزدیکی کنید.
میتوانید یک شمع روشن کنید و به زمانهایی که با آن شخص به اشتراک گذاشته اید، مثل تعطیلات یا یک مراسم خاص فکر کنید. اگر دسترسی به باغ دارید، میتوانید به یاد آنها درخت بکارید.
در واقع مهم است که اجتنابهای خود را در راه مواجه شدن با واقعیت موجود شناسایی کنید.
این راهحل به پذیرش و گشودگی واقعیت کمک خواهد کرد البته این نوع راهکارها ممکن است برای همه مفید نباشد. زیرا آنچه به یک شخص در گذراندن دوره سوگواری کمک میکند ممکن است به شخص دیگری کمک نکند.
۳. اگر میخواهید گریه کنید
گریه میتواند راهی برای کاهش استرس و آرامش بدن باشد. گریه کردن یک واکنش طبیعی به مرگ افراد عزیز است. اگر میخواهید گریه کنید، سعی کنید آن را زیر سوال نبرید. همچنین اگر احساس گریه نکنید، اشکالی ندارد.
۴. مراقب سلامت خود باشید
اگرچه ممکن است سخت باشد، اما خوب غذا خوردن و خوابیدن به موقع میتواند به شما انرژی دهد و به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. برخی از افراد هنگام غصه خوردن اشتهای خود را از دست میدهند، در حالی که افراد دیگر ممکن است به خوردن غذاهای ناسالم روی آورند و حس و حال آشپزی نداشته باشند. حتی اگر حوصلهاش را ندارید، سعی کنید تا جایی که می توانید غذای سالم بخورید. غذای سالم می تواند انرژی لازم برای انجام کارها و احساس بهتر را به وجود آورد. مواردی مانند ورزش در طول روز، پرهیز از مصرف کافئین و الکل را فراموش نکنید.
استرس عاطفی مانند سوگ، میتواند احساس خستگی در شما ایجاد کند. اگر در خوابیدن مشکل دارید، میتوانید با یک روانشناس خوب صحبت کنید.
۵. دریافت حمایت از خانواده و دوستان
صحبت کردن درباره احساس غم و اندوه به شما کمک میکند. میتوانید با خانواده یا دوستان دیگر صحبت کنید. افراد خانواده احتمالا افکار و احساسات مشابهی با شما داشته باشند و شما را به صورت کامل درک کنند. همچنین صحبت کردن با کسی که در همان شرایط نیست میتواند کمک کننده باشد، مانند دوستی که شخصی که فوت کرده را خوب نمیشناسد.
۶. دریافت کمکهای تخصصی برای سازگاری با سوگ در دوران کرونا
از دست دادن شخصی که به او اهمیت می دهید و کنار آمدن با غم و اندوه میتواند واقعا سخت باشد، اما مجبور نیستید به تنهایی از پس آن برآیید. در موارد اینچنینی بهترین راهکار ملاقات با یک روانشناس متخصص است.
نویسنده: میترا سیفان – روانشناس
مطالب مشابه:
پزشک خوب، سامانه آنلاین رزرو اینترنتی نوبت از روانشناسان و روانپزشکان و سایر تخصص های پزشکی است که به شما کمک میکند بهترین متخصصان را در کوتاه ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کرده و وقت خود را به صورت “آنلاین” رزرو نمایید.
پرسش و پاسخ
مطلب مفیدی بود ممنون