این روزها وضعیت کرونا در کشور به بحرانی جدی تبدیل شده است. محدودیت ظرفیت بیمارستانها هم باعث شده است که کنترل بیماری سختتر از قبل شود. بیماری کرونا در حال حاضر درمان خاصی ندارد و پزشکان به وسیلهٔ داروهای کمکی تنها میتوانند علائم و عوارض ناشی از آن را کمتر کنند. به همین دلیل تنها یک راه پیش روی ما قرار دارد و آن هم «رعایت بهداشت و پیشگیری از کرونا» است. در این مقاله روشهای پیشگیری از ابتلا به کرونا را به شما معرفی خواهیم کرد.
در این مقاله میخوانیم:
- راه های پیشگیری از کرونا ویروس چیست؟
- چگونه میتوان محیط اطراف را در برابر انتقال ویروس ایمن کرد؟
- برای جلوگیری از مبتلا شدن به ویروس کرونا چه نکات بهداشت فردی را باید رعایت کرد؟
- چطور میتوان از ابتلای اطرافیان فرد مبتلا به کرونا پیشگیری کرد؟
- برای پیشگیری از کرونا باید چه غذایی بخورید و چه غذاهایی را نخورید؟
برای پیشگیری از کرونا چه باید کرد؟
بیماری «کووید – ۱۹» یک بیماری عفونی است که به وسیلهٔ خانوادهٔ ویروسهای «کرونا» در انسان و حیوان ایجاد میشود. این بیماری اولین بار در چین شناخته شد و شیوع آن در جهان تا امروز کشورهای بسیاری را درگیر کرده است. (برای آشنایی بیشتر با ویروس کرونا و بیماری کووید – ۱۹ مطلب ویروس کرونا چگونه عمل میکند؟ را بخوانید.)
همانطور که میدانید در حال حاضر بیماری کووید – ۱۹ هیچ درمان قطعی ندارد. درمانهای موجود هم اکثراً حمایتی هستند و تنها برای بهبود علائم این بیماری هستند. تنها راه حل امیدبخش واکسن است که هنوز به مرحلهٔ نهایی و استفادهٔ همگانی نرسیده است.
پس احتمالاً برایتان این سوال پیش آمده است که برای جلوگیری از کرونا چه کار کنیم؟
این روزها که بسیاری از مردم دنیا منتظر اخبار جدید از واکسن کرونا هستند، تنها کاری که برای محافظت از خود در برابر این ویروس میتوانید انجام دهید «پیشگیری» است. برای پیشگیری از کرونا ویروس باید نکات بسیار سادهای را رعایت کنید که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
حفظ فاصلهٔ اجتماعی
یکی از ابتداییترین راه حلهای پیشگیری از ابتلا به کرونا حفظ «فاصلهٔ اجتماعی» است. ویروس کرونا میتواند از راه دهان، بینی و چشم از فرد مبتلا منتقل شود.
حفظ فاصلهٔ حداقل یک متر (و بیشتر) از دیگران سبب میشود اگر فرد مبتلا عطسه یا سرفه کند، احتمال ابتلای شما به بیماری کمتر شود. هرچه فاصلهٔ بیشتری داشته باشید بهتر است. البته فاصله گرفتن از دیگران به تنهایی برای پیشگیری از کرونا کافی نیست.
ماسک بزنید.
در طول چند ماه گذشته «سازمان بهداشت جهانی» (WHO) تاکید زیادی بر زدن ماسک جهت جلوگیری از ابتلا به کرونا داشته است. دلیل آن هم این است که زدن ماسک استاندارد تا حد بسیار زیادی میتواند جلوی رسیدن قطرات خارج شده از دهان و بینی فرد مبتلا به فرد سالم را بگیرد.
قبل و بعد از زدن ماسک حتماً دستهایتان را بشویید و دقت کنید که کاملاً روی دهان، بینی و چانه را بپوشاند.
محیط اطرافتان را ایمن کنید.
ایمن ساختن محیط اطراف نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به کرونا دارد. نکات زیر را در رابطه با محیط اطرافتان به خاطر داشته باشید.
از تماس مستقیم، محیطهای سربسته و تجمعات دوری کنید.
در محیطهای سربسته، شلوغ و مکانهایی که افراد با هم در تماس نزدیک هستند شانس ابتلا به کرونا بیشتر است. باشگاههای ورزشی، رستورانها، محیطهای اداری، مساجد و همچنین مکانهایی که افراد مجبورند با صدای بلند صحبت کنند از محلهای پر ریسک محسوب میشوند.
در این محیطها تهویهٔ هوا به خوبی انجام نمیشود، به همین دلیل ذرات و قطرات ریزی که از دهان افراد موقع صحبت کردن خارج میشوند، در هوا باقی میمانند. به خاطر داشته باشید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
قرارهای کاری و دوستانه خود را در فضای باز برگزار کنید.
اگر مجبور هستید برای قرارهای کاری یا دوستانه از خانه خارج شوید، بهتر است طوری برنامهریزی کنید که قرارهایتان در فضاهای باز و با تهویهٔ هوای مناسب برگزار شوند.
پنجرهها را باز بگذارید.
احتمالاً گاهی ناچار خواهید بود در فضای بسته بمانید. در اینصورت بهتر است از ماسک استفاده کنید و پنجرههای اتاق را باز بگذارید. هرچه هوا بیشتر در اتاق جریان داشته باشد، تهویه بهتر انجام شده و احتمال اینکه کرونا بگیرید کمتر میشود.
رعایت بهداشت فردی را فراموش نکنید.
تا به حال متوجه شدید که برای پیشگیری از کرونا حفظ فاصله اجتماعی، زدن ماسک و تهویه مناسب محیط مهم هستند. اما موارد دیگری هم هستند که رعایت آنها بسیار مهم است. در ادامه به این نکات اشاره میکنیم:
– به طور مرتب دستها را با آب و صابون شسته یا با الکل ضدعفونی کنید.
شستن دستها با آب و صابون باعث میشود آلودگی و ویروس روی پوست از بین برود. اگر به آب و صابون دسترسی ندارید با الکل دستهایتان را ضدعفونی کنید.
– چشم، بینی و دهانتان را لمس نکنید.
دستهای شما هر روز سطوح مختلفی را لمس میکنند. این سطوح ممکن است آلوده به ویروس کرونا باشند و با لمس آنها، آلودگی به دستها منتقل شود. از آنجا که ویروس میتواند از راه چشم، بینی و دهان منتقل شود، دست زدن به صورت میتواند باعث افزایش ریسک ابتلا به کرونا باشد.
– دهان و بینی خود را موقع عطسه و سرفه کردن بپوشانید.
وقتی عطسه یا سرفه میکنیم هزاران قطره ریز با شدت از دهان و بینی خارج میشوند و میتوانند محیط را آلوده کنند. اگر به سلامت اطرافیانتان اهمیت میدهید، هنگام عطسه کردن از دستمال کاغذی تمیز استفاده کنید. اگر به دستمال کاغذی دسترسی ندارید، بازوی خود را خم کرده و داخل آن عطسه کنید.
دستمال کاغذی آلوده را دور انداخته و سریع دستها را با آب و صابون یا الکل تمیز کنید. رعایت این نکات بهداشتی نه تنها در پیشگیری از مبتلا شدن به کرونا موثر است، بلکه از انتقال سرماخوردگیهای ساده و بیماریهای دیگر هم جلوگیری میکند.
– به طور مرتب سطوح را تمیز و ضدعفونی کنید.
علاوه بر ضدعفونی مکرر دستها، سطوح اطرافتان را هم به طور مرتب تمیز کنید. به خصوص دستگیرهٔ درها، صفحه نمایش موبایل و شیر آب که در طول روز بیش از هر چیز دیگری لمس میشوند باید همیشه ضدعفونی شوند.
چطور باید از ابتلای اطرافیان به کرونا پیشگیری کرد؟
همهٔ نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم هم برای سلامت خودتان و هم اطرافیانتان کاربردی هستند. اگر با وجود رعایت همهٔ نکات بهداشتی، احساس بیماری میکنید و علائم کرونا را در خود میبینید بهتر است خود را قرنطینه کنید تا ویروس را به اطرافیان خود منتقل نکنید.
نشانههای کرونا را بشناسید.
مهمترین علامتهای این بیماری تب، سرفه خشک و احساس خستگی هستند. سایر علائمی که کمتر شایع هستند شامل از دست دادن حس بویایی و چشایی، احساس کوفتگی و درد، سردرد، تنگی نفس، گلودرد، التهاب و قرمزی چشم، آبریزش بینی، اسهال و دانههای پوستی میشوند.
با شناخت این علائم راحتتر میتوانید بیماری خود را تشخیص دهید و سریعتر از ابتلای دیگران به کرونا جلوگیری کنید.
حتی اگر علائمتان خفیف است در خانه بمانید.
توجه کنید که حتی کوچکترین علائم این بیماری هم میتوانند خطرناک باشند و دیگران را آلوده به ویروس کنند. حتی اگر کمی سرفه میکنید یا تب خفیف دارید، باید خود را در خانه قرنطینه کنید. اگر مجبور هستید از خانه بیرون بروید، از ماسک استفاده کنید تا دیگران را آلوده نکنید.
| بیشتر بخوانید: راهکارهای درمان کرونا ویروس در خانه |
رژیم غذایی پیشگیری از کرونا
در این روزها تقویت سیستم ایمنی بدن بیش از هر چیزی اهمیت دارد. افرادی که رژیم غذایی سالم و متعادلی را دنبال میکنند، سیستم ایمنی قویتری داشته و کمتر احتمال دارد به کرونا مبتلا شوند.
برای پیشگیری از کرونا چی بخوریم؟
یک رژیم غذایی سالم تضمین میکند که بدن شما همهٔ مواد معدنی، ویتامینها، پروتئینها و آنتی اکسیدانهای مورد نیازش را به طور روزانه دریافت میکند. برای داشتن یک رژیم متعادل موارد زیر را در برنامهٔ غذایی خود بگنجانید:
هر روز از مواد غذایی تازه و غیر فرآوری شده استفاده کنید.
- میوه، سبزیجات، حبوبات، مواد غذایی سبوسدار، انواع جوانهها و غذاهایی که منبع حیوانی دارند (گوشت، ماهی، شیر و تخم مرغ) را هر روز مصرف کنید.
- هر روز حدود دو فنجان میوه، دو و نیم فنجان سبزیجات، ۱۸۰ گرم غلات و ۱۶۰ گرم گوشت و حبوبات مصرف کنید.
هر روز به مقدار کافی آب بنوشید.
آب نقش مهمی در بدن انسان است. مواد غذایی مورد نیاز بدن انسان از طریق آب منتقل میشود. هر روز ۸ الی ۱۰ لیوان آب بخورید. همچنین میتوانید آب مورد نیاز بدنتان را از طریق میوه و سبزیجات هم تامین کنید.
تعادل را در مصرف چربیها و روغن رعایت کنید.
- به جای مصرف چربیهای غیراشباع از چربیهای اشباع استفاده کنید. چربیهای اشباع در مواد غذایی مثل ماهی، روغن زیتون، سویا، روغن آفتابگردان و روغن ذرت وجود دارند.
- از گوشت سفید پرندگان و ماهی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
- تا جای ممکن از لبنیات کم چرب استفاده کنید.
برای پیشگیری از کرونا چی نخوریم؟
برای اینکه سیستم ایمنی بدن در برابر ویروسها ضعیف نشود بهتر است از مصرف بعضی مواد غذایی اجتناب کرد.
- به جای خوراکیهایی مثل چیپس یا پفک که دارای مقادیر زیاد نمک هستند، سبزیجات خام و میوهٔ تازه مصرف کنید.
- میوه و سبزیجات را بیش از حد نپزید تا ویتامینهای آن از بین نرود.
- میوه یا سبزی خشکی را که به آن نمک یا شکر اضافه شده است از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- از مصرف بیش از حد نوشیدنیهای کافئین دار، نوشابههای گازدار و آبمیوههایی که با شکر شیرین شدهاند اجتناب کنید.
- از مصرف چربیهای ترانس که در غذاهای فرآوری شده استفاده شدهاند پرهیز کنید. چربیهای ترانس در فست فودها، غذاهای سرخ شده و پیتزای نیمه آماده وجود دارند.
- هنگام پخت و پز از شکر و نمک کمتری استفاده کنید و از مواد غذایی که مقدار شکر و نمک بالایی دارند کمتر استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی راهکارهای اصلی برای جلوگیری از کرونا پرداختیم. حفظ فاصلهٔ اجتماعی، زدن ماسک، ایجاد محیط مناسب و دارای تهویه، رعایت بهداشت فردی و همچنین رژیم غذایی سالم میتواند ریسک ابتلای شما را به ویروس کرونا تا حد زیادی کاهش دهد. اگر دربارهٔ راههای پیشگیری از کرونا سوالی دارید با ما در میان بگذارید.
مطالب مرتبط:
پاسخ سوالات رایج درباره پیشگیری و درمان کرونا
پرسش و پاسخ
من کرونا گرفتم موقعه خواب ماسکبزنم تا پسرم مبتلا نشه
چند شب پیش تو اخبار میگفت که برای کمک به سیستم دفاعی بدن و با توجه به اینکه اغلب دچار کمبود ویتامین دی هستیم، هر دو هفته یه بار، یک عدد قرص ویتامین دی ۵۰۰۰۰ بخوریم. من قبلا که آزمایش داده بودم و دکتر برام تجویز کرده بود، ماهی یه دونه بود. چه کنم؟