کامپوزیت دندان چیست؟
داشتن لبخند دائمی و زیبا با دندانهایی مرتب و سفید برای اکثر افراد یک آرزو است. علم دندانپزشکی توانسته این آرزو را برای افراد علاقمند برآورده کند. در این علم روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد، که یکی از این روشها استفاده از کامپوزیت دندان است.
کامپوزیت دندان، از ترکیب مواد شیمیایی خاص تشکیل شده که حاصل آن مادهای به نام فیلر است. این ماده به صورت خمیر بوده و بر اثر تابش اشعه فرابنفش سفت شده و پس از آن قابل فرمدهی میباشد. بعد از فرمدهی میتوان آن را پولیش کرد و مورد استفاده قرار داد.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیتها بر اساس تعداد و اندازه ذرات تشکیل دهنده به چهار دسته هیبریدی، میکروفیلدی، نانوفیلدی و ونیرها تقسیم میشوند.
کاربرد هر یک از این دستهها متفاوت است. به طور مثال، برای دندانهای جلو باید از کامپوزیتی از نوع میکروفیلدی استفاده کرد، که زیبایی و درخشندگی بالاتری دارند. در عوض در دندانهای پشتی، باید کامپوزیتی از نوع هیبریدی استفاده کرد، که استحکام بالاتری داشته باشد، زیرا زیبایی و براقی آن بخش اهمیت بالایی ندارد.
البته کامپوزیت نانوفیلدی که کامپوزیت جدیدی است، هر دو خصلت استحکام هیبریدی و زیبایی میکروفیلدی را هم زمان دارد. همچنین نسل جدیدی از کامپوزیتها به نام ونیرها نیز در بازار ارایه میشود، که با توجه به استفاده از سرامیک در ترکیب آن، دارای ثبات رنگ و استحکام بالاتری نسبت به سه نوع دیگر هستند.
علل استفاده از کامپوزیت دندان
هر درمانی یک سری مزایا و معایب را به همراه دارد.
این شیوه درمانی نیز مستثنی نیست. بنابراین باید توسط یک دندانپزشک پس از معاینه تخصصی دندان و لثه، این روش یا روشهای دیگر اجرایی شود.
لازم به ذکر است که معمولا از کامپوزیت دندان، برای درمان مواردی همچون؛ اصلاح فرم و رنگ دندانها، اصلاح فاصله میان دندانها، سفید کردن دندانها و اصلاح نامنظمی خفیف دندانها استفاده کرد. در این روش دندانها تراش نخورده و تنها کامپوزیت روی سطح دندان چسبانده میشوند.
مزایای کامپوزیت دندان
شاید بتوان گفت بزرگترین مزیت ترمیم با کامپوزیت دندان، عدم نیاز به آمادهسازی دندان فرد میباشد. همچنین کامپوزیت دندان به هر دلیلی اگر دچار پریدگی و شکستگی شود، به راحتی قابل ترمیم است. لازم به ذکر است که استفاده از کامپوزیت دندان، در یک جلسه قابل انجام بوده و نیاز به تزریق داروی بیحسی نیست. به همین دلیل و همچنین مناسب بودن قیمت آن، این روش مورد استقبال قرار گرفته است.
معایب کامپوزیت دندان
کامپوزیتها معمولا نسبت به برخی مواد غذایی مانند چای، قهوه، رب و سایر موادغذایی که رنگ دارند، حساس بوده و در طول زمان باعث زردی آن میشوند. همچنین، تناوب استفاده از مسواک به مرور به سطح این کامپوزیتها آسیب زده و دندانها را زرد میکند. بنابراین استفاده از این روش، نیاز به پولیش مجدد در طی هر بازه زمانی مشخص خواهد داشت. لازم به ذکر است که اگر تعداد معدودی دندان نیاز به روکش داشته باشد، میتوان از این روش استفاده کرد، ولی اگر تعداد دندانها زیاد باشد، پیشنهاد روش لمینت سرامیکی توصیه میشود.
عوارض کامپوزیت دندان
مهمترین عارضههای کامپوزیت دندان ناشی از انجام درمان غیراصولی مانند التهاب لثه و عدم رعایت مراقبتهای لازم مانند شکستن تخمه، پسته، انواع خوراکیهای سفت مثل ته دیگ و غیره میباشد. همچنین همان طور که گفته شد، باید مصرف مواد رنگی مثل چای، قهوه و دخانیات را به حداقل رساند.
کامپوزیت حتی میتواند باعث حساسیت دندانها و ایجاد درد کند. البته ممکن است گاهی این درد بعد از چند روز برطرف شود، ولی اگر این درد تداوم پیدا کرده و با خوردن هر چیز گرم یا سرد یا در هنگام جویدن غذا شدت پیدا کند یا لثهها دچار تورم شود، باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
نکته دیگر اینکه اگر برای نصب کامپوزیت از تراشیدن مینای دندان استفاده شود، این مسئله میتواند در صورت عدم رعایت مراقبت صحیح، سبب پوسیدگی دندانها شود. توجه داشته باشید که اگر کامپوزیت درست انجام نشده باشد، امکان استفاده از نخ دندان در آن بخش از بین رفته و امکان ایجاد پوسیدگی دندانها را در آن ناحیه بالا میبرد.
پولیش کامپوزیت دندان
برای انجام این کار، ابتدا توسط متخصص دندانپزشک دندانها خشک و تمیز میشود. سپس مواد مخصوص این کار را روی دندانها میمالند و بعد از آن با اشعه فرابنفش آن را سفت میکنند. در آخر اضافات مواد برداشته میشود و برای ایجاد یک سطح درخشان و کاملا صاف، پولیش کامل انجام میشود و بلندیهای مواد گرفته میشود. توجه داشته باشید که اگر کامپوزیت به درستی پولیش نشود، لبههای دندانها رنگ میگیرند.
مراقبتهای مورد نیاز پس از کامپوزیت دندان
هرگونه فرایند ترمیم و اصلاح دندانها میتواند ریسک عفونت لثه و پوسیدگی دندان را به علت تجمع باکتریها در آن نقاط بالا ببرد. به همین علت بعد از انجام مراحل کامپوزیت دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، بسیار پراهمیت است. به یاد داشته باشید که مراقبتهای مورد نیاز از کامپوزیت دندان به خصوص در چند روز ابتدایی پس از نصب، نقش قابل توجهی در کاهش بروز عفونت دارد.
طول عمر کامپوزیت دندان
از مهمترین معایب کامپوزیت دندان، میتوان به دوام و طول عمر کمتر نسبت به سایر روشهای مشابه اشاره کرد. مواد کامپوزیت در واقع از یک نوع پلاستیک خاص به نام رزین کامپوزیت تشکیل شده است. با توجه به حساس بودن این ماده به فشار، ضربه و سایر آسیبها، نباید انتظار داشت که کامپوزیت دندان، بدون نیاز به ترمیم، بیش از سه تا هفت سال روی دندانها باقی بماند. برای قیاس بهتر این نکته را بدانید که طول عمر تاج دندان بیش از ۴۰ سال و لمینت سرامیکی بیش از ۱۲ سال است. البته با رعایت بیشتر بهداشت دندان و لثه و عدم مصرف دخانیات و مواد حاوی شکر و مواد رنگی، میتوانید این دوره را نهایتا تا ۷ سال به تعویق بیاندازید.
سخن آخر
کامپوزیتها نیز مانند سایر روشهای اصلاح لبخند، با توجه به قیمت ارزانترشان نسبت به سایر روشها، دارای معایبی هستند. معمولا کامپوزیتها از لمینت پرسلین یا سرامیکی کیفیت پایینتر و طول عمر کمتری دارند. چراکه عوامل مختلفی که قبلا گفته شد، میتواند موجب شکستن یا ترک خوردن کامپوزیت شوند. در نتیجه قبل از انجام هر کاری، با مشاوره گرفتن از یک دندانپزشک ماهر، میتوانید روش زیباسازی و درمان دندانهایتان را با توجه به بودجه خود مشخص کنید.
تهیه شده توسط تیم پزشک خوب
موارد مشابه:
- معرفی تخصص جراحی لثه
- انواع ارتودنسی ثابت، متحرک و نامرئی، مزایا و معایب هر یک از روشها
- عفونت دندان و عوارض آن برای بدن
پزشک خوب، سامانه آنلاین رزرو اینترنتی نوبت از دندانپزشکان، روانشناسان، پزشکان و سایر تخصص های حوزه سلامت است که به شما کمک میکند بهترین متخصصان را در کوتاه ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کرده و وقت خود را به صورت “آنلاین” رزرو نمایید.
پرسش و پاسخ
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون