فومو یا (ترس از دست دادن) پدیدهای واقعی است، که امروزه به طرز فجیعی شایع است. این اختلال میتواند استرس قابل توجهی را وارد زندگی فرد کند. این اختلال میتواند هرکسی را تحت تاثیر قرار دهد، اما بعضی از افراد از ریسک بیشتری برای ابتلا به این اختلال برخوردار هستند. امروزه ما با ترس از دست دادن بسیاری از مسائل دست و پنجه نرم میکنیم. ترس از دست دادن فرصتها، ارتباطات و اطلاعات از رایجترین مسائلی است که میتواند استرس زیادی به فرد بدهد. در این مقاله به بررسی این اختلال و اینکه چگونه با آن در زندگی کنار بیاییم میپردازیم.
اختلال فومو چیست؟
ترس از دست دادن (فومو) یک اختلال اضطراب اجتماعی است. دانشمندان فومو را به عنوان (نگرانی فراگیر) فرد درباره اینکه ممکن است دیگران نسبت به او، تجربهها و فرصتهای ارزشمندی را کسب کنند، میشناسند و در کسب این تجربه و سرگرمیها فرد بیاطلاع میماند.هیچ کس دوست ندارد کنار گذاشته شود و این ترس میتواند باعث شود که فرد دائما در ارتباط دائمی با آنچه که دیگران انجام میدهند باشد، تا چیزی را از دست ندهد. این اضطراب به واسطه میل شدید فرد به دانستن کارهایی است که دیگران انجام میدهند.
تحقیقات نشان میدهد که اختلال فومو باعث ایجاد:
- ناراحتی روحی و افزایش سطح اضطراب و روانرنجوری در فرد میشود.
- کاهش رضایت در زندگی و امنیت در روابط عاطفی فرد میشود.
- رضایت کمتر از نیازهای روانی مانند: احساس ارتباط با دیگران
- افزایش مصرف الکل
- نیاز بیشتر به تایید دیگران
تاریخچه فومو از کجا آمده است؟
اختلال فومو یا Fear of missing out به معنی ترس از دست دادن فرصتها است. اگر بخواهیم به تاریخچه فومو نگاهی بیندازیم باید بگوییم که اولین کسی که درباره این اختلال صحبت کرد، دکتر دن هرمان بود. این استراتژیست بازاریابی در سال ۱۹۹۶ فعالیت خود را در زمینه ترس از دست دادن آغاز کرد.
علائم اختلال فومو
-
دائما در حال چک کردن دوستانتان هستید!
هر زمان که ببینید یکی از دوستانتان بدون شما در حال خوشگذرانی است، به چک کردن و کنترل او در شبکههای اجتماعی و … میپردازید تا ببینید بدون شما به او خوش میگذرد یا نه. بدترین حالت این است که تمام شبکههای اجتماعی و راههای ارتباطی را بررسی و کنترل میکنید تا چیزی را از دست ندید.
-
دائما در حال چک کردن گوشیتان هستید و نمیتوانید از آن چشم بردارید!
امروزه در قرن ۲۱ میتوان گفت افراد بالای ۷ سال همه تلفن همراه دارند. اما اگر نمیتوانید تلفن همراه را کنار بگذارید و دائما در حال پیگیری شبکههای اجتماعی، دریافت دعوتنامه و پیگیری شایعات موجود هستید پس قطعا به اختلال فومو مبتلا شدهاید.
-
همه چیز به شما بر میخورد!
این نشانه از رایجترین نشانههای اختلال فومو است. شما از دست دوستانتان ناراحت میشوید که چرا کاری را بدون شما انجام دادهاند. حتی اگر به شما پیشنهاد رفتن به جایی را داده باشند اما شما به دلایلی نرفته باشید، اگر به تنهایی به آنجا بروند از آنها دلخور خواهید شد.
-
از اینکه آخر هفته تنها باشید و برنامه خاصی نداشته باشید میترسید!
یکی از عواملی که اکثر افراد جوان از آن میترسند، نداشتن برنامه و سرگرمی با دوستانشان است. اما اگر به یک نگرانی دائم و هفتگی تبدیل شود میتوان گفت که فرد از اختلال فومو رنج میبرد.
-
ترس از نبودن هنگام وقوع اتفاقات مهم
هنگامی که اتفاقات مهم رخ میدهد و شما در آنجا نیستید احساس اضطراب و استرس شدیدی به شما دست میدهد. این استرس یک حالت مانند پارانویا است که با اختلال فومو همزمان رخ میدهد.
درمان اختلال فومو چیست؟
اختلال فومو هم مانند هر اختلال دیگری راه درمان دارد. در ادامه با این راههای درمانی آشنا خواهید شد.
- بهترینها را بخواهید: سعی کنید همیشه بهترینها را داشته باشید و به بهترینها فکر کنید. همیشه نشان دادن بهترینها در فضای مجازی کار بسیار آسانی است. فکر کنید که شما عکس یک غذای خوب در رستوران لاکچری را در اینستاگرام قرار دادهاید در حالی که خود در رختخواب هستید و هنوز روز خود را آغاز نکردهاید.
- دسترسی خود را به تلفن همراه و شبکه اجتماعیتان محدود کنید نوموفوبیا همان قطع ارتباط دسترسی به تلفن همراه و شبکههای اجتماعی است. سعی کنید در طول روز یک بار بیشتر گوشی خود را چک نکنید.
چگونه بر اختلال فومو غلبه کنیم؟
تحقیقات درباره اختلال فومو هنوز در مراحل اولیه است، و راههای درمانی آن هنوز به طور کامل بررسی نشده است. اما اقدامات موثری برای کاهش علائم آن وجود دارد. بسیاری از اقدامات برای کاهش علائم فومو مربوط به کاهش فعالیت در شبکههای اجتماعی است. برای مبارزه با اختلال فومو، گاهی اوقات یک تغییر کلی در عقیده و دیدگاه لازم است.
دو اقدام اصلی که برای کاهش علائم فومو پیشنهاد شده است. این دو اقدام عبارتاند از:
- با اضطراب و استرس در مورد از دست دادن وقایع و جشنهای مختلف مقابله کنید.
- زمان گشتن در شبکههای اجتماعی را کاهش دهید. روش رفتاری درمانی شناختی (CBT) به شما کمک میکند تا بتوانید احساسات مربوط به اختلال فومو را تا حد قابل توجهی کاهش دهید.
درمان اختلال فومو
انجام روزانه چند تمرین ساده میتواند به شما کمک کند تا با این اختلال مواجه شده و آن را شکست دهید. این تمارین عبارتاند از:
-
مایندفولنس را امتحان کنید!
مایندفولنس یا ذهن آگاهی یک تکنیک درمانی است، به معنی آگاه بودن از افکار، رفتار، هیجانات و … است. مایندفوانس به تمرکز بر روی مسائلی میپردازد که قصد داریم آن را مورد بررسی قرار دهیم. مایندفولنس برای درمان و کاهش علائم اختلال فومو بسیار موثر است، پس حتما آن را امتحان کنید. مایندفولنس میتواند به افراد مبتلا به فومو کمک کند که به جای غصه خوردن در مورد فعالیت و سرگرمیهای دیگران، از آنچه که خود انجام میدهند لذت ببرند.
مطالب بیشنر: ۶ تمرین ساده مایندفولنس
-
اختلال فومو را قبول کنید!
این را به خودتان بفهمانید که همیشه نمیتوانید کارهای سرگرم کننده انجام دهید و در همه مهمانیهای و جشنها شرکت کنید. سعی کنید قبول کنید که اضطراب و استرس ناشی از این اختلال به شما آسیب میرساند و سعی کنید آن را درمان کنید.
-
دسترسی خود را به تلفن همراه و شبکه اجتماعیتان محدود کنید.
سعی کنید اکثر مواقع تلفن همراهتان را خاموش کنید. یاد بگیرید که صبح خود را بدون چک کردن اینستاگرام شروع کنید. غیرفعال کردن حساب کاربری ممکن است برای شما کار راحتی نباشد. اما یاد بگیرید فعالیت خود را محدود کنید. یکی از تکنیکهای رفتار درمانی شناختی را امتحان کنید. عادت کنید که یکبار بیشتر در روز حساب کاربریتان را کنترل نکنید.
-
در لحظه زندگی کنید.
به جای فک کردن درباره سرگرمیهای دیگر از لحظهای که در آن هستید لذت ببرید. یک لیوان قهوه بنوشید و از بوی آن لذت ببرید. یک کتاب مفید بخوانید.یک فیلم ببینید.
فومو در بازارهای مالی چیست و چه آسیبی میزند؟
اختلال فومو تنها محدود به شخصیت و رفتارهای فرد نیست، بلکه فومو در بازار مالی هم میتواند خود را نشان دهد. افرادی که در بازارهای مالی درگیر فومو هستند و نسبت به وضع بازار رضایت ندارند، از لحاظ وضع زندگی و مالی نسبت به ۹۹ درصد سایر افراد در جهان شرایط زندگی ایدهآلتری دارند. معمولا در بازارهای مالی زمانی فومو خود را نشان میدهد که سرمایه افراد ۱۰۰۰ برابر شده باشد. تمام کسانی که در بازارهای مالی به صورت حرفهای و عادی در حال فعالیت هستند، درگیر این موضوع میشوند. افرادی که در بازارهای مالی درگیر فومو میشوند معمولا نسبت به آینده دیدگاه درستی ندارند و به صورت لحظهای و آنی تصمیم میگیرند. ذهن سرمایهگذاران در این بخش به سمت سود پیش میرود و همین موضوع میتواند باعث تصمیم اشتباه افراد شود.
در معاملات حرفهای در بازارهای مالی، فومو میتواند یک دشمن سرسخت و اصلی برای معاملهگر باشد. اگر شما در بازارهای مالی به دنبال آن هستید تا حرفهای و موفق عمل کنید، باید از فومو دوری کنید.
منابع
اگر از اختلال فومو رنج می برید میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین روانشناسان ایران نوبت بگیرید.
پرسش و پاسخ
سپاس از مطالب کارامد