تحقیقات انجام شده در زمینه روانشناسی نشان میدهد که افرادی که دچار افسردگی هستند، برنامه تغذیه درست و مناسبی ندارند. در واقع داشتن یک برنامه تغذیه اصولی میتواند مشکلات روحی و جسمی بسیاری را در بدن درمان کند. آیا میدانید که یک برنامه غذایی مناسب میتواند از ابتلا به افسردگی جلوگیری کند؟ افسردگی هم مانند دیگر عارضهها در بدن بنا بر دلایل مختلفی ایجاد میشود. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با مواد مضر که در زمان افسردگی بیشتر آشنا شوید.
لیست مواد غذاهایی که باعث تشدید افسردگی میشوند
طبق تحقیقات منتشر شده از مرکز سلامت دانشگاه هاروارد، مصرف هر نوع ماده غذایی میتواند سلامت جسمی و سلامت روحی شما را تحت تاثیر قرار دهد. مصرف موادغذایی میتواند در افزایش علائم، عمق افسردگی، شدت افسردگی و…. تاثیرگذار باشد. در ادامه با موادغذایی که باعث تشدید افسردگی میشوند بیشتر آشنا خواهید شد:
۱- الکل
الکل میتواند فعالیت مغز را محدود کند به طوری که نظم عملکرد سیستم عصبی مرکزی را کاهش میدهد. این سیستم میتواند احساسات فرد را پردازش کرده و آن را کنترل کند.
۲- شکر
یکی از عوامل مهم در افسردگی مصرف شکر است. مصرف قند و شکر زیاد باعث میشود تا فعالیت مغز در حداقلترین حالت ممکن خود قرار بگیرد. از طرفی میزان ابتلا به افسردگی را بیش از قبل خواهد کرد.
۳- شیرین کننده مصنوعی
بسیاری از افراد به دنبال دوری از مصرف قند و شکر به سمت شیرین کنندههای مصنوعی میروند. آسپارتام که بیشتر در شیرینکنندههای مصنوعی یافت میشود تاثیر منفی به روی سیستم عصبی فرد میگذارد. افزایش آسپارتام در بدن میتواند از تولید انتقال دهنده عصبی سروتونین در بدن جلوگیری کند.
۴- غذاهایی با سدیم بالا
غذاهای بدون چربی میتواند در سلامت بدن بسیار تاثیرگذار باشند. از طرفی غذاهایی که میزان چربی کمی دارند، دارای سدیم بالایی هستند. مصرف بالای سدیم میتواند سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار دهد و موجب مختل شدن سیستم عصبی فرد شود. البته این تنها عارضه مصرف نمک نیست. غذاهایی که سدیم بالایی دارند موجب کاهش انرژی و خستگی فرد میشوند.
۵- غذاهایی با چربی ترانس
چربی ترانس با عنوان چربی غیراشباع هم شناخته میشود، این چربی معمولا در غذاهای کامل وجود ندارد. این چربی بیشتر در غذاهایی همچون روغن سرخ کردنی، غذاهای بستهبندی و کنسروی و… وجود دارد. مصرف زیاد موادغذایی که حاوی چربی ترانس باشند میتوانند خطر ابتلا به افسردگی را تا ۴۵ درصد افزایش دهند.
۶- کافئین
کافئین میزان خواب بدن را کاهش میدهد، در واقع با مصرف نوشیدنیهای کافئین دار چون قهوه، چای و… به خواب رفتن و ماندن رد خواب فرد دشوار خواهد شد. خواب کم میتواند فعالیت ذهن شما را مختل کند از این رو بهتر است تا پنج ساعت قبل از خواب از مصرف چای و قهوه پرهیز کنید.
۷- سبوس گندم
پزشکان تغذیه توصیه میکنند که سبوس گندم را در برنامه غذایی خود قرار دهید. این ماده غذایی دارای اسید فیتیک بالایی است که میتواند برای بدن مضر باشد. اسید فیتیک به روی متصل میشود و جذب آن را توسط بدن کاهش میدهد.
۸- پنیر سویا
توفو یا همان پنیر سویا در عین حال که میتواند برای بدن مفید باشد، مضراتی هم برای به همراه دارد. پنیر سویا پروتئینهای چربی بسیاری دارد که برای بدن مفید هستند، از طرفی میتوانند هضم پروتئین در دستگاه گوارش را سختتر کنند. توفو سرشار از مس بوده که برای بدن خواص فراوانی خواهد داشت.
۹- غذاهای کنسروی
بهتر است تا میتوانید از مصرف غذاهای کنسرو شده و فرآوری شده پرهیز کنید. این دسته از موادغذایی دارای بیسفنول بالایی هستند. بیسفنول میتواند به مرور زمان به روی انتقال دهندههای عصبی تاثیر منفی بگذاردو از این رو بهتر است در رژیم غذایی خود مصرف این دسته از مواد غذایی را به شدت کاهش دهید. این ماده شیمیایی در ساخت ظروف پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد و با افزایش مصرف آن انتقال دهندههای مهم و تثبیت کننده خلق و خو را تحت تاثیر قرار میدهد.
۱۰- آب سیب
آبمیوهها هم میتوانند موجب افسردگی در فرد شوند. شاید این موضوع برایتان جالب باشد که بدانید برخی از آبمیوهها چون آب سیب فروکتوز بالایی دارند و فاقد فیبر هضم کننده هستند. از این رو مصرف بیش از اندازه از آبمیوه موجب افزایش فروکتوز یا همان قند خون خواهد شد. به دنبال افزایش قند خون ترشح هورمون آدرنالین در بدن افزایش پیدا میکند، آدرنالین بالا میتواند موجب حملات عصبی و پانیک در بدن شود.
آرسنیک موجود در آبسیبهای بستهبندی شده موجب تشدید افسردگی و تحریک رفتارهای عصبی فرد میشود.
۱۱- فست فود
غذاهای فستفودی بسیاری سریع آماده میشوند، از این رو بسیاری از افراد به عنوان یک غذای آماده به آن نگاه میکنند. مصرف بیش از اندازه فستفود میتواند تغییرات بسیار عمیقی روی جسم و روح شما ایجاد کند. این تغییرات به مرور زمان بر سلامت فرد تاثیر میگذارد. طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۲ افرادی که فست فود استفاده میکنند ۵۱ درصد بیش از دیگران در معرض افسردگی قرار دارند. به همین منظور باید مصرف غذاهای فستفود را در برنامه غذایی خود محدود کنید.
۱۲- ترشیجات
ترشیجات به دلیل نمک بالایی که دارند سرشار از هیستامین هستند. هیستامین انتقال دهنده عصبی است، از این رو افزایش هیستامین در بدن میتواند در تعادل هورمونها و سیستم عصبی بدن شما تغییرات اساسی ایجاد کند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا غذاهای مضر و زیان آور را که میتوانند موجب افسردگی، اضطراب و استرس فرد شوند به شما معرفی کنیم. با پرهیز از مصرف این غذاها و داشتن یک برنامه غذایی مقوی و سالم میتوانید سلامت جسمی و روحی خود را تضمین کنید.
پرسش و پاسخ
خیلی عالی بود ممنون