تست مینه سوتا یا تست شخصیت چندوجهی مینه سوتا (MMPI) رایجترین تست روانشناسی مورد استفاده در دنیای روانشناسی است. این تست توسط دو روانشناس و عصب شناس عضو هیات علمی دانشگاه مینه سوتا طراحی شده است. این تست در اصل برای کمک به روانشناسان در تشخیص اختلالات روانی ایجاد شده بود.
از اولین نسخه آن تا کنون بازبینیها و به روزرسانیهای متعددی روی آن انجام شده است تا دقیقتر و قابل اعتمادتر باشد. نسخه به روزرسانی شده تست (MMPI2) در بیش از چهل کشور جهان مورد استفاده است. در این مقاله به بررسی این تست و کاربرد آن میپردازیم.
تست مینه سوتا چیست؟
تست شخصیت مینه سوتا یا تست MMPI (مخفف Minnesota Multiphasic Personality Inventory) یکی از انواع تستهای روانشناسی رایج در محیطهای تحقیقاتی و کلینیک های روانشناسی است. روانشناسان از پرسشنامه مینه سوتا کمک میگیرند تا بتوانند اختلالات روانی را تشخیص دهند.
تست مینه سوتا اولین بار در دهه ۱۹۳۰ میلادی ابداع شد. اما برای بهبود صحت و اعتبار آن بارها تجدیدنظر و به روزرسانی شده است. تست MMPI2 که شامل ۵۶۷ پزسش صحیح و غلط است حدود ۶۰ الی ۹۰ دقیقه زمان میگیرد. در حالی که تست MMPI2-RF دارای ۳۳۸ پرسش صحیح و غلط است و حدود ۳۵ الی ۵۰ دقیقه زمان لازم دارد.
تاریخچه تست مینه سوتا
تست شخصیت مینه سوتا (تست MMPI) در سال ۱۹۳۷ توسط دو روانشناس بالینی و متخصص اعصاب در دانشگاه مینه سوتا ابداع شد. امروزه این تست روانشناسی شخصیت در محیطهای درمانی کاربرد زیادی دارد. با اینکه نمی توان این تست را یک تست روانشناسی بی نقص و عالی دانست، اما همچنان جزو ابزارهای مناسب در تشخیص و درمان بیماریهای ذهنی است.
کاربرد تست MMPI چیست؟
تست MMPI معمولاً برای ارزیابی و تشخیص بیماریهای روانی به کار گرفته میشود؛ اما خارج از محیطهای رواندرمانی هم کاربرد دارد. برای مثال از تست مینه سوتا در محیطهای شغلی و ارزیابی اثربخشی برنامههای درمانی سوء مصرف مواد هم استفاده میشود.
بازنگری در تست مینه سوتا
در سالهای اول پس از انتشار تست مینه سوتا، بسیاری از از روانشناسان و محققان صحت و اعتبار تست MMPI را زیر سوال بردند. انتقاد آنها به این تست، بایاس بودن نتایج آن بود. برخی دیگر هم به جنسیت زدگی و نژادپرستانه بودن برخی سوالات این تست انتقاد داشتند.
به دلیل انتقاداتی که به این تست وارد شد در اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی بازنگری در تست انجام شد. بسیاری از سوالات تست حذف شد، سوالات جدید اضافه شد و برخی از سوالات هم مورد بازبینی قرار گرفت. همچنین معیارهای روایی جدیدی در نسخه بازبینی شده تست گنجانده شد.
نسخه بازبینی شده تست در سال ۱۹۸۹ با عنوان تست MMPI2 منتشر شد. در سال ۲۰۰۱ دوباره تست مورد بازبینی قرار گرفت و در سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۹ دوباره به روزرسانی شد.
نحوه اجرای تست
تست مینه سوتا MMPI-2 شامل ۵۶۷ پرسش است که به زمانی حدود ۶۰ الی ۹۰ دقیقه احتیاج دارد. تست MMPI-2-RF شامل ۳۳۸ پرسش است که به زمان حدود ۳۵ الی ۵۰ دقیقه احتیاج دارد.
اجرای این تست، نمره گذاری و تفسیر آن باید تحت نظر روانشناس انجام شود. از این تست باید در کنار سایر روشهای تشخیصی استفاده شود. در واقع برای تشخیص به هیچ وجه نمیتوان تنها به نتایج تست مینه سوتا اکتفا کرد.
معیارهای بالینی تست MMPI
آیتمهای آزمایشی در MMPI به گونهای طراحی شدهاند که بفهمند در ده مقیاس مختلف سلامت روان کجا هستید. هر مقیاس به یک الگوی روانی یا شرایط متفاوت مربوط می شود، اما همپوشانی زیادی بین مقیاس ها وجود دارد. به طور کلی، نمرات بسیار بالا ممکن است نشان دهنده یک اختلال سلامت روان باشد. در اینجا توضیح مختصری در مورد آنچه که هر مقیاس ارزیابی می کند آورده شده است.
– معیار ۱: خودبیمارانگاری یا هیپوکندریازیس
این مقیاس شامل ۳۲ آیتم است و برای سنجش اینکه آیا نگرانی ناسالمی برای سلامتی خود دارید طراحی شده است. نمره بالا در این مقیاس می تواند به این معنی باشد که نگرانی در مورد سلامتی شما در زندگی شما اختلال ایجاد می کند و باعث ایجاد مشکلاتی در روابط شما می شود.
به عنوان مثال، فردی با نمره مقیاس ۱ بالا ممکن است مستعد ابتلا به علائم جسمی باشد که دلیل زمینهای ندارند، به خصوص در دورههای استرس بالا.
– معیار ۲: افسردگی
این مقیاس که دارای ۵۷ گویه است میزان رضایت از زندگی شما را می سنجد. فردی با نمره بسیار بالا در مقیاس ۲ ممکن است با افسردگی بالینی یا افکار خودکشی مکرر سر و کار داشته باشد. یک امتیاز کمی بالاتر در این مقیاس می تواند نشانه ای باشد که شما از شرایط خود کناره گیری کرده اید یا ناراضی هستید.
– معیار ۳: هیستری
این مقیاس ۶۰ ماده ای پاسخ شما را به استرس، از جمله علائم فیزیکی و واکنش عاطفی به تحت فشار بودن، ارزیابی می کند. مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به درد مزمن ممکن است در سه مقیاس اول به دلیل نگرانیهای طولانیمدت و افزایش سلامتی، امتیاز بیشتری کسب کنند.
– معیار ۴: انحراف روان آزاری
این مقیاس در ابتدا برای نشان دادن این بود که آیا شما آسیب شناسی روانی را تجربه می کنید یا خیر.۵۰ مورد آن، رفتارها و نگرشهای ضداجتماعی را علاوه بر تبعیت یا مقاومت در برابر قدرت، اندازهگیری میکند. اگر در این مقیاس امتیاز بسیار بالایی کسب کنید، ممکن است تشخیص اختلال شخصیت را دریافت کنید.
– معیار ۵: مردانگی/زنانگی
هدف اصلی این بخش آزمون ۵۶ سوالی استخراج اطلاعات در مورد تمایلات جنسی افراد بود. این از زمانی ناشی می شود که در آن برخی از متخصصان سلامت روان، جذابیت همجنس گرا را به عنوان یک اختلال در نظر می گرفتند. امروزه، از این مقیاس برای ارزیابی میزان سازگاری شما با هنجارهای جنسیتی استفاده می شود.
– معیار ۶: بدگمانی (پارانویا)
این مقیاس که دارای ۴۰ سوال است، علائم مرتبط با روان پریشی را ارزیابی می کند، به ویژه: سوء ظن شدید نسبت به افراد دیگر، تفکر بزرگ، تفکر سفت و سخت سیاه و سفیداحساس آزار و اذیت توسط جامعه، نمرات بالا در این مقیاس می تواند نشان دهد که شما با یک اختلال روان پریشی یا یک اختلال شخصیت پارانوئید روبرو هستید.
- شک و بدگمانی شدید نسبت به افراد
- افکار اغراق آمیز و واهی
- تفکر سیاه و سفید مطلق
- احساس آزار دیدن توسط جامعه
نمره بالا در این معیار نشان می دهد که فرد احتمالاً به یک اختلال سایکوز یا اختلال شخصیت بدگمان (پارانوئید) مبتلا است.
– معیار ۷: فروپاشی روانی
این مقیاس ۴۸ آیتمی اندازه گیری می کند: اضطراب، افسردگی، رفتارهای اجباری،علائم اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) اصطلاح «روان استنی» دیگر به عنوان تشخیص استفاده نمی شود. اما متخصصان سلامت روان هنوز از این مقیاس به عنوان راهی برای ارزیابی اجبارهای ناسالم و احساسات مخرب ناشی از آن استفاده می کنند.
- اضطراب
- افسردگی
- رفتارهای وسواس گونه
- علائم اختلال وسواس فکری عملی (OCD)
از عبارت فروپاشی روانی دیگر به عنوان یک تشخیص استفاده نمیشود و روانشناسان از این معیار برای ارزیابی وسواسهای ناسالم و احساسات مخرب ناشی از آنها استفاده میکنند.
– معیار ۸: شیزوفرنی
این مقیاس ۷۸ ماده ای برای نشان دادن این است که آیا شما به یک اختلال اسکیزوفرنی مبتلا هستید یا احتمال دارد به آن مبتلا شوید.به این موضوع توجه میکند که آیا توهم، هذیان، یا حملات تفکر بسیار آشفته را تجربه میکنید. همچنین تعیین می کند که تا چه حد ممکن است احساس بیگانگی نسبت به بقیه افراد جامعه داشته باشید.

– معیار ۹: نیمه شیدایی
هدف این مقیاس ۴۶ ماده ای ارزیابی علائم مرتبط با هیپومانیا است، از جمله: انرژی بی جهت بیش از حد، گفتار سریع، افکار مسابقه ای، توهمات، تکانشگری، توهمات عظمت
اگر نمره ۹ بالایی دارید، ممکن است علائم مرتبط با اختلال دوقطبی داشته باشید.
- انرژی بیش از حد و هدایت نشده
- پرحرفی
- پرش افکار
- هذیان
- تکانشگری
- توهم خودبزرگ بینی
اگر در این معیار فردی نمره بالایی کسب کند احتمال وجود علائم مرتبط با اختلال دوقطبی وجود دارد.
– معیار ۱۰: درونگرایی اجتماعی
یکی از افزودههای بعدی به MMPI، این مقیاس ۶۹ موردی برونگرایی یا درونگرایی را اندازهگیری میکند. این میزانی است که شما به دنبال یا کناره گیری از تعاملات اجتماعی هستید. این مقیاس از جمله موارد زیر را در نظر می گیرد: رقابت پذیری، انطباق، ترسو بودن، قابل اعتماد بودن.
این معیار موارد زیر را هم در نظر میگیرد:
- رقابت
- اطاعت
- وابستگی
- حجب
معیارهای روایی در تست شخصیت مینه سوتا
معیارهای روایی به روانشناسان کمک میکنند تا بفهمند پاسخهای فرد تا چه حد واقعی هستند.
در مواردی که نتایج تست میتواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد (مثلاً استخدام یا حضانت فرزند) ممکن است فرد صداقت کمتری در پاسخ دادن به سوالات به خرج دهد. به همین دلیل معیارهای روایی برای کمک به آشکار ساختن پاسخهای با دقت پایین ایجاد شدهاند.
– معیار L
این معیار که به معیار دروغ هم شهرت دارد برای شناسایی تلاش فرد در خوب جلوه دادن خود ایجاد شده است. افرادی که در این معیار نمره بالایی به دست میآورند عمداً تلاش میکنند تا خود را به بهترین حالت ممکن نشان داده و ویژگیهای ناخوشایند و کاستیهای خود را پنهان کنند.
– معیار F
افرادی که در این معیار نمره بالایی کسب میکنند تلاش میکنند خود را بدتر از چیزی که هستند نشان دهند. این امر ممکن است به دلیل تحت فشار روانی شدید بودن باشد یا اینکه فرد به طور تصادفی و بدون توجه به سوالات آنها را پاسخ داده باشد.
این معیار سوالات را به گونه ای طراحی کرده است که تناقض میان پاسخهای فرد را به سوالات تست آشکار میکند.
– معیار K
این معیار که معیار تدافعی هم نام دارد یک ابزار موثرتر برای شناسایی فرد در تلاش برای بهتر نشان دادن خود است. افراد به دلیل ترس از قضاوت یا انکار مشکلات، تلاش کنند خود را بهتر از چیزی که هستند نشان دهند.
– معیار ؟
این معیار تعداد آیتمهای بدون پاسخ را اندازهگیری میکند. طبق دستورالعمل تست مینه سوتا تعداد حداقل ۳۰ سوال بدون پاسخ باعث عدم اعتبار تست میشود.
– معیار TRIN
این معیار برای شناسایی افرادی طراحی شده است که یک الگوی ثابت در پاسخ به سوالات در پیش میگیرند. مثلاً به ده سوال پاسخ «صحیح» و به ده سوال بعدی پاسخ «غلط» میدهند.
پاسخ ثابت به سوالات می تواند بخاطر ناتوانی در خواندن یا تفسیر سوالات تست یا مقاومت در برابر انجام تست باشد. این بخش شامل ۲۰ سوال دو به دو است که متضاد یکدیگر هستند.
– معیار VRIN
این معیار روش دیگری برای شناسایی پاسخهای تصادفی و ناهمگون است. این امر میتواند عمدی یا در اثر عدم درک درست سوالات تست مینه سوتا یا عدم توانایی در خواندن آنها اتفاق بیفتد.
– معیار Fb
این معیار برای نشان دادن تغییر نحوه پاسخگویی فرد به سوالات در دو نیمه از سوالات است. نمره بالا در این معیار گاهی میتواند نشاندهنده این موضوع باشد که آزمودنی به تدریج نسبت به سوالات بی توجه شده و شروع به پاسخ تصادفی کرده است. همچنین این میتواند به دلیل پاسخدهی ثابت، خستگی یا تحت استرس شدید بودن اتفاق بیفتد.
– معیار Fp
این معیار کمک میکند تا افرادی را که به دلیل اختلالات روانی یا پاسخگویی تصادفی به سوالات خود را بدتر از آنچه هستند نمایش میدهند شناسایی شوند.
– معیار FBS
این معیار برای افرادی استفاده میشود که ادعا کردهاند یک آسیب شخصی یا ناتوانی را تجربه کردهاند. این معیار کمک میکند تا اعتبار فرد آزمودنی در تست مینه سوتا سنجیده شود.
– معیار S
این معیار در سال ۱۹۹۵ ایجاد شد تا افرادی را که خود را بدتر از آنچه هستند نشان می دهند بهتر شناسایی شوند.
سوالات متداول
آیا میتوان به این تست اعتماد کرد؟
این تست با وجود اینکه در ابتدا دارای مشکلات بسیار جزئی بوده، اما امروزه با تلاش روانشناسان و محققان سعی شده تا این مشکل برطرف شود. در حال حاضر نسخه به روز رسانی دشه آن ۲MMP نام دارد.
هزینه انجام تست MMPI چقدر است؟
این تست هزینهای برای مراجعه کنندگان ندارد و مشاوران و روانشناسان موظف هستند که مسئولیت خرید و انجام این آزمون را به عهده بگیرند.
هدف از انجام این آزمون چیست؟
محققان تستهای این آزمون رو به این هدف آماده کردن که تشخیص بدن آیا فرد تست دهنده اختلال شخصیتی یا خلقی داره یا خیر. پس میشود گفت تست روانشناسی MMPI صفات روانشناسی افراد رو مشخص میکند.
این تست چه سوالاتی را تحت پوشش قرار میدهد؟
آزمون MMPI یه تست ارزیابی روانشناختی است که خصوصیات شخصیتی فرد رو بازگو میکند. MMPI اصلی برای تشخیص مسائل مربوط به سلامت روان طراحی شده و سوالات اون به افسردگی، پارانویا، درونگرایی اجتماعی و موارد دیگهای که در بالا بهشون اشاره کردیم، مربوط میشود. محققان و روان درمانگران از پاسخهای این آزمون برای تشخیص سلامت روان افراد استفاده میکنند.
منابع:
برای رزرو وقت مشاوره از روانشناسان پزشک خوب روی دکمه زیر کلیک کنید:

پرسش و پاسخ
سلام و عرض ادب،،نحوه ارتباط با شما به چه صورته
سلام ببخشید این تست ایا برای کسانی ک همجنسگرا هستند و مبخواهند معافی سربازی بگیرند ایا گرفته میشه؟ و اینکه اگه گرفته میشه دلیلش چیه؟
سلام خیلی مفید بود ممنون