تست نئو یا تست پنج عاملی شخصیت بیگ فایو یکی از تستهای روانشناسی است که در مشاورههای قبل از ازدواج یا فرایندهای استخدامی سازمانها از آن استفاده میشود. بسیاری از روانشناسان معاصر بر این باور هستند که شخصیت انسان دارای پنج بعد اصلی است. در «تئوری پنج عاملی نئو» (Big Five) پنج بعد گسترده شخصیت شامل روان رنجوری، برونگرایی، سازگاری، وجدان و مسئولیت پذیری و پذیرش معرفی شده است.
تئوریهای شخصیت ارائه شده تاکنون تلاش زیادی کرده اند تا تعداد ابعاد شخصیتی انسان را به طور دقیق مشخص کنند. برای مثال میتوان به نظریه ۱۶ عاملی کتل (Cattell) اشاره نمود. با اینحال به این نظریه ها همواره انتقاداتی وارد شده است. برخی از این نظریهها بیش از حد محدود یا بیش از حد پیچیده بودند. در نتیجه نظریه پنج عاملی شخصیت نئو به وجود آمد که ویژگی های اصلی سازنده شخصیت انسان را توصیف میکند.
فهرست مطالب
- تست نئو چیست؟
- تاریخچه تست نئو
- تست نئو برای چیست؟
- پنج بعد اصلی شخصیت انسان در نظریه پنج عاملی
- آیا پنج عامل بزرگ شخصیت، بین همه مشترک هستند؟
- عوامل تاثیرگذار بر پنج تیپ شخصیتی در نظریه پنج عاملی شخصیت نئو
- تست نئو چند سوال دارد؟
- اجرای تست آنلاین نئو
تست نئو چیست؟
نئو یک تست روانشناسی است که برای بررسی شخصیت افراد و ارزیابی رفتار آنها مورد استفاده قرار میگیرد. این تست تحت عنوان تست شخصیت Big Five نیز مطرح میشود که ۵ فاکتور شخصیت انسان یعنی برون گرایی، روان رنجوری یا عصبانیت، وجدان، تمایل به تجربه و توافقپذیری را در افراد بررسی میکند. این تست در هر زمان که نیاز به شناخت شخصیت یک فرد باشد، مانند استخدام و ازدواج از افراد گرفته میشود. چرا که یک تست خودشناسی بسیار دقیق و کامل است که برای روان درمانی و سنجش شایستگی افراد مورد استفاده قرار میگیرد. این تست دارای دو مدل متفاوت Neo-PIR و Neo-FFI است.
برای آشنایی بیشتر با انواع تستهای روانشناسی کلیک کنید: انواع تستهای روانشناسی
مدل Neo-PIR دارای ۲۴۰ سوال است که علاوه بر ۵ عامل اصلی شخصیت فرد، ۵۵ عامل دیگر که زیرمجموعه ۵ عامل اصلی هستند را بررسی میکند. مدل Neo-FFI نیز دارای ۶۰ سوال است که فقط ۵ عامل اصلی را ارزیابی میکند.
تاریخچه تست نئو
در اواسط دهه ۱۹۷۰ میلادی دو روانشناس به نامهای «پائول کاستا» و «رابرت مک. کری» تلاش کردند تا خصوصیتهای اصلی شخصیت را در تمام افراد شناسایی کنند. در سال ۱۹۷۸ کاستا و مک. کری سه ویژگی روان رنجوری (Neuroticism)، برونگرایی (Extroversion) و پذیرش (Openness) را به عنوان ابعاد شخصیتی افراد معرفی کردند و این مدل را به اختصارNeo نامگذاری کردند. همچنین در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی آن دو با استفاده از مطالعات «بالتیمور» توانستند دو خصوصیت جدید یعنی توافق و سازش (Agreeableness) و مسئولیت پذیری (Conscientiousness) را به مدل قبلی اضافه کنند. در نهایت مدل جدید و نهایی این دو روانشناس به نام مدل پنج عاملی شخصیت نئو معرفی گردید.
کاربرد تست نئو چیست؟
تست نئو برای روانشناسی شخصیت و صفات افراد به کار گرفته میشود که در طی آن ۵ فاکتور اصلی شخصیت افراد بررسی میشود. این تست کاربردهای فراوانی از جنبه روانشناسی، منابع انسانی و ازدواج دارد؛ چرا که در گام اول راهی برای خودشناسی خود فرد است. برای مثال فردی که تصمیم به ازدواج میگیرد، در گام اول باید خودش را بشناسد. چرا که در غیر اینصورت نمیتواند با ویژگیهای منفی شخص مقابلش کنار بیاید و او را به خوبی درک کند. در گام بعدی، این تست به هر فردی کمک میکند تا پس از شناخت خود، منبع و منشا ناسازگاریهای درونی خود را کشف کند و با کمک روانشناس و مشاور توانایی کنار آمدن با تفاوتهای فرد مقابل خود را کسب کند.
همچنین این تست به عنوان یکی از پرکاربردترین آزمونهای استخدام شرکتها و سازمانها است. چرا که با بیان خصوصیات فرد، عملکرد شغلی او را میتواند پیشبینی کند و سطح ویژگیهایی چون توانایی مدیریت و هوش هیجانی فرد را شناسایی میکند. در واقع این تست به عنوان یک ابزار بالینی و روان سنجی در نظر گرفته میشود.
تست نئو برای چیست؟
تست نئو برای سنجش تعادل در میان پنج عامل شخصیتی انسان طراحی شده است. این پنج عامل اصلی عبارتند از:
- تمایل به تجربههای جدید
- مسئولیت پذیری
- برونگرایی
- سازش
- روان رنجوری یا عصبانیت
سنجش دقیق این ابعاد شخصیتی، تصویر دقیقی از نحوه تفکر و رفتار فرد را در اختیار روانشناس یا متخصص مربوطه قرار میدهد.

پنج بعد اصلی شخصیت انسان در تست نئو
طبق نظر روانشناسان و نظریه پردازان، انسان دارای پنج ویژگی اصلی شخصیتی است که بر همین اساس تست نئو یا نظریه پنج عاملی شخصیت، به ارزیابی و توصیف این ۵ دسته اصلی میپردازد. اما باید بدانید که در تفسیر این تست، پنج عامل به صورت صفر یا صدی بیان نمیشوند؛ بلکه به صورت یک طیف بوده که افراد با شخصیتهای مختلف بین حد بالا و حد پایین آن قرار دارند.
پنج عامل شخصیت در تست نئو شامل موارد زیر است:
۱- تمایل به تجربههای جدید
بعد تجربه در شخصیت هر انسانی شامل ویژگیهایی چون تخیل و شهود است. در واقع افرادی که بعد تجربه قوی دارند، دارای طیف گستردهای از علایق مختلف میباشند. این افراد درباره همه چیز در جهان پیرامون خود کنجکاو هستند و علاقه دارند تا چیزهای جدیدی یاد بگیرند و کارهای جدیدی را تجربه کنند. این افراد معمولاً نسبت به سایر افراد خلاقتر و ماجراجو تر هستند. همچنین افرادی که تمایل کمی به تجربههای جدید دارند، بیشتر درگیر سنتها میشوند و تفکر انتزاعی ضعیفی دارند.
ویژگیهای افراد با تمایل بالا به تجربههای جدید
- علاقمند به تجربههای جدید
- بسیار خلاق
- علاقمند ورود در چالشهای جدید
- تفکر انتزاعی قوی
ویژگیهای افراد با تمایل پایین به تجربههای جدید
- دوری از بروز تغییرات
- علاقه نداشتن به انجام کارهای جدید
- مقاومت در برابر ایدههای خلاقانه و جدید
- رویاپرداز نبودن
- علاقه نداشتن به مفاهیم نظری و افکار انتزاعی
۲- مسئولیت پذیری و وجدان
این بعد شخصیتی باعث بروز ویژگیهایی چون کنترل عواطف و رفتارهای هدف گرایانه در فرد میشود. افرادی که براساس تست نئو مسئولیت پذیری بالایی دارند، در واقع بسیار منظم هستند و نسبت به جزئیات آگاهی بیشتری دارند. این افراد کارهای خود را با برنامه پیش میبرند، درباره تاثیر رفتارهای خود بر دیگران فکر میکنند و نسبت به موعد تحویل پروژههای خود احساس مسئولیت میکنند.
ویژگیهای افراد با مسئولیت پذیری بالا
- کارهای مهمتر را اول انجام میدهند.
- برای آماده شدن خود و کارهایشان وقت صرف میکنند.
- به جزئیات توجه میکنند.
- دفترچه برنامه ریزی دارند و از برنامه نوشتن لذت میبرند.
ویژگیهای افراد با مسئولیت پذیری پایین
- ساختار ی وضع نمیکنند و نظم را دوست ندارند.
- شلخته هستند و از وسایل خود به خوبی مراقبت نمیکنند.
- وسایل را در جای قبلی خود برنمیگردانند.
- انجام وظایف مهم را به تعویق میاندازند.
- وظایف محول شده یا کارهای مهم را به اتمام نمیرسانند.
۳- برون گرایی
بعد شخصیتی برونگرایی، به ویژگیهایی چون پرحرفی، اجتماعی بودن، جرات ورزی و بیان احساسات اشاره دارد. در واقع افراد برونگرا از قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی و گروههای شلوغ انرژی میگیرند.
افراد درونگرا کاملا برعکس برونگراها هستند؛ چرا که دارای انرژی کمتری میباشند و معمولا از انجام فعالیتهای اجتماعی دوری میکنند. شرکت در فعالیتهای گروهی باعث کاهش انرژی آنها میشود و برای بازیابی انرژی خود نیازمند گذراندن لحظاتی در تنهایی هستند.
ویژگیهای افراد با برونگرایی بالا
- علاقمند به قرارگیری در مرکز توجه هستند.
- علاقمند به شروع مکالمات هستند.
- از دیدار با آدمهای جدید لذت میبرند.
- دایره دوستان و اطرافیان گستردهای دارند.
- دوستی با آدمهای جدید برایشان بسیار ساده است.
- از بودن در جمع انرژی میگیرند.
- قبل از آن که خوب فکر کنند، تصمیم به صحبت میگیرند.
ویژگیهای افراد با برونگرایی پایین
- تنهایی را به حضور در جمعهای شلوغ ترجیح میدهند.
- برقراری روابط اجتماعی آنها را بیش از حد خسته میکند.
- شروع مکالمه برایشان دشوار است.
- گپ و گفت های کوتاه را دوست ندارند.
- قبل از صحبت، خوب فکر میکنند.
- از قرارگیری در مرکز توجه بیزارند.

۴- سازش
بعد شخصیتی سازش، به ویژگیهایی چون اعتماد، نوع دوستی، مهربانی، تاثیرگذاری و سایر رفتارهای اجتماعی اشاره دارد. افراد دارای سطح سازش بالا، به همکاری و انجام کارهای گروهی بسیار علاقمندند و فعالیت زیادی از خود نشان میدهند. اما در شرایط مقابل، افراد دارای سطح سازش پایین، افرادی رقابتی و حتی کنترلگر هستند و علاقهای به شرکت در کارهای گروهی نیستند.
ویژگیهای افراد با سطح سازش بالا
- علاقمند به برقراری ارتباط با سایر افراد هستند.
- در برخورد با سایر افراد با ملاحظه هستند.
- در برخورد با سایر افراد حس همدلی و نوعدوستی دارند.
- از کمک به دیگران و شاد کردن آنها لذت میبرند.
- به نیازمندان و افراد حاضر در شرایط سخت، کمک میکنند.
ویژگیهای افراد با سطح سازش پایین
- علاقهای به برقراری ارتباط با دیگران ندارند.
- نسبت به احساسات دیگران بیتوجه هستند.
- نسبت به مشکلات و مسائل دیگران بیتوجه هستند.
- به دیگران توهین کرده یا آنها را تحقیر میکنند.
- برای رسیدن به خواستههای خود، دیگران را کنترل میکنند.
۵- روان رنجوری یا عصبانیت
این بعد شخصیتی باعث بروز ویژگیهایی چون غمگین بودن، بیثباتی خلق و دمدمی مزاجی میشود. افرادی که روان رنجوری بالایی دارند، بیشتر دچار تغییرات خلقی، اضطراب، بیقراری و غم میشوند. اما در مقابل افرادی که روان رنجوری پایینی دارند، دارای ثبات خلقی بیشتر و از نظر عاطفی، افرادی منعطفتر هستند.
ویژگیهای افراد با سطح روان رنجوری بالا
- همیشه دچار استرس هستند.
- همواره راجع به مسائل نگران هستند.
- به سادگی غمگین میشوند.
- تغییرات خلق زیادی دارند.
- افراد مضطربی هستند.
- بازیابی روحیه بعد از یک واقعه استرسزا، برای آنها دشوار است.
ویژگیهای افراد با سطح روان رنجوری پایین
- از نظر احساسی، ثبات دارند.
- به خوبی با استرس کنار میآیند.
- کمتر احساس ناراحتی و افسردگی میکنند.
- کمتر نگران مسائل میشوند.
- آرامش بیشتری دارند.
آیا پنج عامل بزرگ شخصیت، بین همه مشترک هستند؟
طبق نظریه نئو، پنج تیپ شخصیتی در بین تمامی مردم جهان مشترک است. در مطالعهای که روی افرادی از پنجاه فرهنگ مختلف انجام شده، اثبات میکند که این پنج بعد شخصیتی را میتوان به طور دقیق برای توصیف رفتار و شخصیت انسانها به کار گرفت. همچنین امروزه بسیاری از روانشناسان معتقدند که نه تنها این پنج خصوصیت جهانی است؛ بلکه ریشههای بیولوژیکی نیز در افراد دارد. بنابراین از تست نئو میتوان برای ارزیابی طیف وسیعی از شخصیت افراد استفاده کرد.
عوامل تاثیرگذار بر پنج تیپ شخصیتی در تست نئو
شخصیت هر فردی براساس شیوه زندگی و محیط اطراف او شکل میگیرد. همچنین تحقیقات انجام شده بیان میکند که پنج عامل شخصیتی تست نئو، در طول دوران جوانی افراد تثبیت میشود و وقوع اتفاقات ناگوار در زندگی هر فرد باعث بروز تغییراتی در این ویژگیها میشود.
خصوصیات و رفتارهای دوران بلوغ نیز میتواند بر روی این پنج ویژگی شخصیتی اثر مستقیم بگذارد. در واقع هرچه افراد بزرگتر شوند سطح برونگرایی، روان رنجوری و تمایل آنها در پذیرش تجربههای جدید کمتر میشود و سازش و مسئولیت پذیری آنها افزایش مییابد.
تفسیر آزمون neo PI-R
تست نئو دارای دو نوع متفاوت است که یک یاز مدلهای آن Neo-PIR است. مدل Neo-PIR دارای ۲۴۰ سوال است که علاوه بر ۵ عامل اصلی شخصیت فرد، ۵۵ عامل دیگر که زیرمجموعه ۵ عامل اصلی هستند را بررسی میکند. این نوع از تست نئو، دارای یک گزارش کامل است که به علت اعتبار و دقت زیاد آن، بیشتر در حوزههای روانشناسی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این مدل یکی از پرکاربردترین آزمونهای استخدام در زمینه انتخاب افراد شایسته برای مشاغل است که در این سالها مورد استقبال مدیران منابع انسانی زیادی قرار گرفته است.
تست Neo-PIR به راحتی دیگر تستهای شخصیت شناسی، قابل تحلیل نیست؛ بلکه در تفسیر آن باید موارد زیادی را در نظر گرفت. در گام اول برای انجام آن باید از یک نرم افزار مطمئن استفاده کرد. چرا که نمرات افراد باید در ضریب هنجار جامعه نرمال سازی شده باشند؛ در غیر اینصورت نمرات بدست آمده صحیح نمیباشد. در گام دوم این تست به تنهایی قضاوتی درباره شخصیت افراد ندارد و ابعاد شخصیتی هر فرد باید با توجه به نمره اکتسابی و موقعیت شغلی یا زندگی او سنجیده شود. همچنین جالب است بدانید نمرات افراد با توجه به جنسیت آنها اعلام میشود و برای زنان و مردان نتایج متفاوتی به همراه دارد.
ویژگیهای تست نئو
تست نئو یکی از بهترین تستهای شخصیت شناسی است؛ چرا که در آن شخصیت افراد از جنبههای مختلف بررسی میشود و ویژگیهای متفاوت افراد قابل ارزیابی است. این تست برای موارد مختلفی کارایی دارد و در ابعاد گسترده از آن استفاده میشود؛ همچنین برای سنین مختلف مناسب است. این تست بهترین گزینه برای شخصیت شناسی افراد در موقعیتهای کاری، ازدواج و موارد روانشناسی و روانپزشکی است. چرا که با بررسی مهارتهای ارتباطی، ویژگیهای شغلی، ویژگیهای آموزشی و ویژگیهای مدیریتی باعث شناخت افراد از خود و مهارتهای آنها میشود.
تست نئو برای ازدواج؛ قبل از ازدواج همسر آینده خود را بشناسید
داشتن زندگی سالم و پر از آرامش دغدغه بسیاری از زوجهای جوان است. چرا که هر زن و مردی باید با وجود تفاوتهای تربیتی و فرهنگی، در کنار یکدیگر در صلح و آرامش زندگی کنند. در واقع تفاهم به معنای توانایی تحمل همین تفاوتهاست. همانطور که میدانیم هر زن و مردی در خانواده و محیطهای متفاوتی رشد میکنند و به تناسب آن دارای ویژگیهای شخصیتی متفاوتی هستند. پس هر شخصی باید نسبت به ویژگیهای خود آگاهی پیدا کند تا بتواند بر نقاط قوت و ضعف خود کار کند و فرد مناسب خود را پیدا کند.
تست شخصیت شناسی نئو، اطلاعات بسیار مفیدی از شخصیت افراد را در اختیار آنها قرار میدهد و موارد متفاوتی چون افسردگی، شایستگی، نظم و ترتیب را در آنها بررسی میکند. این تست یکی از مناسبترین گزینهها برای سنجش زن و مرد، پیش از ازدواج است؛ چرا که ابزار خوبی برای شناخت چالشهای بین زن و مرد است. اگر شما از جمله افرادی هستید که در شرف ازدواج است، تست نئو برای شما و شریکتان بسیار مناسب است. پس با مراجعه به مشاوران و افراد متخصص و انجام تست نئو، میتوانید به درستی برای زندگی آینده خود تصمیم بگیرید.
خبر خوب؛ انجام تست آنلاین نئو در وبسایت پزشک خوب
گسترش بستر وب و اینترنت همواره شامل حال دنیای روانشناسی، روانپزشکی و پزشکی قرار گرفته و کار ما را برای انجام بسیاری از تستهای روانشناسی و روانپزشکی راحت کرده است. شاید برای بسیاری از افراد مراجعه به روانشناس و متخصص موضوعی دشوار و امکان ناپذیر باشد، پس چه بلایی بر سر شخصیت شناسی این افراد و تست نئو آنها میآید؟ خبر خوب این است که پزشک خوب قابلیت انجام تست شخصیت شناسی نئو را به صورت آنلاین به وبسایت خود اضافه کرده است. پس دیگر جای هیچ نگرانی نیست؛ چرا که تمامی افراد با انجام تست نئو بصورت آنلاین میتوانند در مسیر شناخت ابعاد شخصیتی خود گام بردارند. از انجام تست آنلاین نئو غافل نشوید و همین حالا اقدام کنید.
سخن آخر
رفتار به معنی ارتباط میان شخصیت فرد و متغیرهای موقعیتی است. موقعیتی که فرد در آن قرار گرفته است نقش مهمی را در عکس العمل او بازی میکند. با اینحال در بسیاری از موارد افراد پاسخهایی متناسب با ویژگیهای شخصیتی درونی خود بروز میدهند.
ابعاد پنجگانه شخصیتی انسان که در نظریه پنج عاملی شخصیت نئو بیان شده است بسیار گستردهاند. شخصیت انسان پیچیده است و رفتارهای هر انسان ممکن است در هر بعد شخصیتی شکل متفاوتی را نشان دهد.
سوالات متداول
تست نئو چیست؟
نئو یک تست روانشناسی است که برای بررسی شخصیت افراد و ارزیابی رفتار آنها مورد استفاده قرار میگیرد. این تست تحت عنوان تست شخصیت Big Five نیز مطرح میشود که ۵ فاکتور شخصیت انسان یعنی برون گرایی، روان رنجوری یا عصبانیت، وجدان، تمایل به تجربه و توافقپذیری را در افراد بررسی میکند.
تست نئو چند مدل است؟
این تست دارای دو مدل متفاوت Neo-PIR و Neo-FFI است. مدل Neo-PIR دارای ۲۴۰ سوال است که علاوه بر ۵ عامل اصلی شخصیت فرد، ۵۵ عامل دیگر که زیرمجموعه ۵ عامل اصلی هستند را بررسی میکند. مدل Neo-FFI نیز دارای ۶۰ سوال است که فقط ۵ عامل اصلی را ارزیابی میکند.
چرا نئو یکی از تستهای برگزیده شخصیت شناسی است؟
تست نئو یکی از بهترین تستهای شخصیت شناسی است؛ چرا که در آن شخصیت افراد از جنبههای مختلف بررسی میشود و ویژگیهای متفاوت افراد قابل ارزیابی است. این تست برای موارد مختلفی کارایی دارد و در ابعاد گسترده از آن استفاده میشود؛ همچنین برای سنین مختلف مناسب است. این تست بهترین گزینه برای شخصیت شناسی افراد در موقعیتهای کاری، ازدواج و موارد روانشناسی و روانپزشکی است.
آیا تست نئو برای دنیای کسبوکار و مشاغل هم مفید است؟
بله، این تست به عنوان یکی از پرکاربردترین آزمونهای استخدام شرکتها و سازمانها است. چرا که با بیان خصوصیات فرد، عملکرد شغلی او را میتواند پیشبینی کند و سطح ویژگیهایی چون توانایی مدیریت و هوش هیجانی فرد را شناسایی میکند. در واقع این تست به عنوان یک ابزار بالینی و روان سنجی در نظر گرفته میشود.
منبع:
اگر نیاز به مشاوره با یک روانشناس خوب دارید، با کلیک روی دکمه زیر میتوانید به لیستی از بهترین روانشناسان ایران دسترسی پیدا کرده و از آنها به صورت اینترنتی وقت رزرو کنید:
پرسش و پاسخ
جواب تست رو بعد از آزمون چطوری بیابیم؟
کافیه به حساب کاربری تون، بخش “آزمون های من” مراجعه کنید
سپاس ازتوجهتون
ممنون
تشکر