بسیاری از خانمهایی که به تازگی زایمان را پشت سر گذاشتهاند به افسردگی بعد از زایمان دچار میشوند. خلق افسرده، نوسانات خلقی، خستگی بیش از حد و کاهش میل جنسی برخی علائم افسردگی پس از زایمان هستند. سابقه ابتلا به افسردگی، اختلافات زناشویی، احساس تردید درباره بارداری و کمبود حمایت اجتماعی و عاطفی میتواند باعث افزایش ریسک ابتلا به این اختلال شود. در این مقاله شما را به طور کامل با افسردگی بعد از زایمان، علت، علائم و نحوه درمان آن آشنا میکنیم.
افسردگی بعد از زایمان چیست؟
افسردگی بعد از زایمان ترکیب پیچیدهای از تغییرات فیزیکی، احساسی و رفتاری است که برخی خانمها بعد از زایمان آن را تجربه میکنند. افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگی اساسی است که طی ۴ هفته پس از زایمان آغاز میشود. تشخیص این نوع افسردگی براساس شدت آن و همچنین فاصله زمانی بین زایمان و شروع علائم افسردگی انجام میشود.
زمانی که مادر فرزند خود را به دنیا میآورد تغییرات شیمیایی، اجتماعی و روانی بسیاری در او ایجاد میشود. در واقع وقتی از این نوع افسردگی صحبت میشود به طیف گستردهای از تغییرات فیزیکی و احساسی اشاره میشود که مادر آنها را تجربه میکند.
افت میزان هورمونها بعد از زایمان میتواند باعث بروز افسردگی شود. در طول دوران بارداری میزان هورمونهای «استروژن» و «پروژسترون» چندین برابر میشود و طی ۳ روز بعد از زایمان به شدت افت کرده و به مقدار قبل از بارداری میرسد.
علاوه بر تغییرات هورمونی یاد شده، تغییرات روانی هم که به دنبال تولد نوزاد ایجاد میشوند میتوانند خطر افسردگی را افزایش دهند. بسیاری از مادران احساس غم و اندوه بعد از زایمان را تجربه میکنند که کمتر از دو هفته طول میکشد. از هر ۱۰ نفر ۱ نفر دچار مشکلات روحی جدیتر و افسردگی بعد از زایمان میشود.
علائم افسردگی بعد از زایمان چیست؟
تشخیص نشانه های افسردگی بعد از زایمان میتواند سخت باشد. بسیاری از خانمها بعد از به دنیا آوردن فرزندشان علائم زیر را تجربه میکنند:
- مشکل در به خواب رفتن
- تغییر اشتها
- خستگی بیش از حد
- کاهش میل جنسی
- نوسان خلق
تجربه این علائم بعد از زایمان، طبیعی است. اما خانمهایی که به افسردگی پس از زایمان دچار شدهاند برخی از علائم افسردگی اساسی را هم تجربه میکنند. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خلق افسرده
- کاهش انگیزه و لذت نبردن
- احساس بی ارزشی، ناامیدی و درماندگی
- افکار مرگ یا خودکشی
- فکر کردن به آسیب زدن به دیگران
علائم وسواس فکری – عملی (OCD) هم در درصدی از خانمها بعد از زایمان مشاهده میشود. نگرانی درباره سلامت فرزند یا ترسهای غیر منطقی درباره آسیب دیدن نوزاد در این دسته از علائم قرار میگیرد.
در صورتی که افسردگی درمان نشود میتواند برای مادر و فرزنش خطراتی را به همراه آورد. تحت شرایط زیر مادر باید از روانشناس و مشاوره فردی کمک بگیرد:
- پایدار بودن علائم به مدت حداقل ۲ هفته
- عدم توانایی انجام فعالیتهای روزمره
- دارا بودن افکار آسیب به خود یا نوزاد
- اضطراب شدید، احساس ترس و وحشت زیاد در طول روز
مطلب مرتبط: علائم، علل و درمان افسردگی در زنان
علت افسردگی بعد از زایمان چیست؟
عوامل متعددی میتوانند باعث بالا رفتن احتمال افسردگی شوند. از جمله:
- سابقه افسردگی حین بارداری و پس از زایمان
- سن مادر (هر چه مادر جوانتر باشد احتمال افسردگی بالاتر است.)
- احساس شک و تردید در بارداری
- تعداد فرزندان (هر چه تعداد فرزندان بیشتر باشد احتمال ابتلا به افسردگی بالاتر میرود.)
- سابقه ابتلا به افسردگی یا اختلال ناخوشی قبل از قاعدگی
- کمبود حمایت اجتماعی و عاطفی
- تنها زندگی کردن
- اختلافات زناشویی
در واقع نمیتوان یک علت واحد برای افسردگی بعد زایمان پیدا کرد. اما مسائل روانی و جسمانی مختلفی میتوانند در ابتلا به این اختلال دخیل باشند، از جمله:
- هورمونها: کاهش ناگهانی استروژن و پروژسترون پس از بارداری میتوانند باعث این مشکل شوند. همچنین ممکن است میزان هورمونهای تولید شده توسط غده تیروئید هم به شدت افت کند و باعث ایجاد حس خستگی، کندی عمل و افسردگی شود.
- کمبود خواب: کاهش ساعت خواب میتواند انجام کارهای روزمره، رسیدگی به کوچکترین مسائل و مراقبت از نوزاد را هم با مشکل روبرو کرده و باعث ایجاد حس اضطراب شود.
- مخدوش شدن تصویر ذهنی فرد از خود: در این دوران مادر ممکن است احساس کند جذابیت خود را از دست داده یا دیگر کنترلی روی زندگی خود ندارد. این مسائل میتوانند منجر به افسردگی بعد از زایمان شوند.

انواع افسردگی بعد از زایمان
انواع حالت های افسردگی بعد زایمان را میتوان در سه گروه زیر خلاصه کرد:
۱- اندوه بعد از زایمان
احساس غم و اندوه بعد از زایمان را بسیاری از مادران در روزهای ابتدایی تولد نوزاد خود تجربه می کنند. نوسانات خلقی (مثلاً احساس خوشحالی زیاد و بعد احساس غم شدید)، گریه کردن بی دلیل، بیتابی، کاهش صبر و تحمل، خلق تحریک پذیر، اضطراب، احساس غم و تنهایی در این دوران تجربه میشوند.
این علائم بین چند ساعت تا حداکثر دو هفته بعد از زایمان پایدار هستند. اندوه بعد از زایمان معمولاً خود به خود بهبود یافته و احتیاج به کمک حرفهای ندارد. صحبت کردن با سایر مادران و شرکت در برنامههای گروهی میتواند به مادر در سپری کردن این دوران کمک کند.
۲- افسردگی بعد از زایمان
افسردگی بعد زایمان چند روز یا حتی چند ماه بعد از تولد نوزاد ایجاد میشود. علائم آن بسیار شبیه به اندوه بعد از تولد است (احساس غم، اضطراب، تحریکی پذیری بالا، یاس و ناامیدی) اما شدت آنها بسیار بیشتر است. افسردگی زایمان میتواند توانایی مادر را در انجام فعالیتهای روزمرهاش محدود کند.
اگر علائم افسردگی بعد زایمان را در خود یا اطرافیانتان مشاهده می کنید لازم است با پزشک خود صحبت کنید. پزشک علائم را بررسی و درمان مناسب را تجویز میکند. مشاوره رواندرمانی و دارو میتوانند روند پیشرفت بیماری را متوقف کنند. در صورتی که افسردگی درمان نشود علائم آن شدت یافته و وضعیت بیمار بدتر میشود.
۳- روانپریشی بعد از زایمان
«روانپریشی بعد زایمان» یا «سایکوز بعد از زایمان» (Postpartum Psychosis) یک بیماری ذهنی خطرناک است که میتواند طی سه ماه بعد از تولد ایجاد شود. افراد مبتلا به سایکوز ارتباط خود را با دنیای واقعی از دست میدهند، ممکن است صداهای غیر واقعی بشنوند یا دچار هذیان و توهم شوند.
سایر علائم این بیماری عبارتند از:
- بی خوابی
- احساس عصبانیت
- بی قراری
- احساسات و رفتارهای عجیب
- توهم دیداری (در موارد نادر)
خانمهایی که به جنون پس از زایمان مبتلا میشوند باید به سرعت درمان (اغلب درمان دارویی) دریافت کنند. گاهی این خانمها به علت خطر آئیب به خود یا دیگران نیاز به بستری در بیمارستان دارند.
درمان افسردگی پس از زایمان
زنانی که پس از زایمان دچار افسردگی میشوند باید برای درمان به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنند. معمولا برای درمان افسردگی پس از زایمان از دارودرمانی، جلسات مشاوره، روشهای درمان ترکیبی استفاده میکنند. استفاده از روشهای مکمل و ترکیبی میتواند یک روش مناسب برای درمان افسردگی پس از زایمان باشد.
داروهای افسردگی پس از زایمان
پزشکان برای درمان افسردگی پس از زایمان از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند. مصرف این داروها موجب بهبود علائم ناشی از افسردگی پس از از زایمان میشود. برای رسیدن به نتیجه اولیه باید ۶ تا ۸ هفته از مصرف داروها زمان بگذرد تا به نتیجه مطلوب رسید. برخی پزشکان داروهای ضدافسردگی مختلفی را با دوز پایین روی بیمار تست میکنند.
- یکی از داروهای رایج ضدافسردگی مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است. این داروها در مقایسه با سایر داروهای ضدافسردگی چون پاروکستین (پاکسیل)، فلوکستین (پروزاک) و سرترالین (زولوفت) عوارض بسیار کمتری دارند. داروهای ضد افسردگی غیرمعمول چندین انتقالدهنده عصبی را در مغز هدف قرار میدهند که بر خلق و خوی فرد تأثیر میگذارند. این داروها ممکن است به درمان افسردگی که به SSRI ها پاسخ نمیدهد کمک کنند. نمونههایی از داروهای ضد افسردگی غیر معمول عبارتنداز: بوپروپیون (ولبوترین)، ترازودون (Desyrel) و نفازودون (Serzone).
- دو دسته از داروهای قدیمی ضد افسردگی داروهای سه حلقهای و مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز هستند. مصرف این داروها امروزه رایج نیست.
- Brexanolone: تنها روانپزشکان قادرند که این دارو را برای درمان افسردگی پس از ازیمان تجویز کنند. مصرف این دارو زمانی توصیه میشود که بدن به سایر روشهای درمانی پاسخ مثبتی ندهد.
همه داروهای ضد افسردگی با عوارض جانبی همراهند، شدت این عوارض به دوز مصرفی دارو بستگی دارد. از مهمترین عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی میتوان به احساس بیقراری یا اضطراب، مشکلات گوارشی و سردرد اشاره کرد. مادران شیرده هم میتوانند با مشورت پزشک از این داروها استفاده کنند. در ادامه با سایر روشهای درمان افسردگی پس از زایمان آشنا خواهید شد:
هورمون درمانی
پس از زایمان، سطح هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون به طور چشمگیری کاهش مییابد. طبق نظر پزشکان و محققان تغییر ناگهانی هورمونها میتواند در شدت افسردگی پس از زایمان نقش مهمی داشته باشد. از این رو میتوان برای درمان افسردگی پس از زایمان از هورمون درمانی را انتخاب کرد. اما این روش هم مانند سایر روشهای درمان افسردگی پس از زایمان دارای عوارض جانبی هستند:
- تغییر وزن
- تهوع و استفراغ
- گرفتگی شکم
- میگرن و سردرد
- تغییرات در ترشحات واژن
- ریزش مو
- فشار خون بالا
- بزرگ شدن فیبرومهای رحمی
- عفونتهای قارچی واژن
درمان شناختی رفتاری (CBT)
مطالعات پزشکی نشان داده است که درمان شناختی رفتاری (CBT) میتواند علائم افسردگی پس از زایمان را به طور قابل توجهی کاهش دهد. در افراد مبتلا به افسردگی پس از زایمان، درمان CBT در کنار دارودرمانی یک گزینه مناسب و سازگار برای بهبود این عارضه است.
CBT شامل یادگیری و استفاده از تکنیکها و استراتژیهایی است که فرد را قادر میسازد الگوهای تفکر خود را تغییر دهد. در این روش میتوانید تحریفها را در تفکر تشخیص دهید، از مهارت حل مسئله برای کنار آمدن با موقعیتهای دشوار استفاده کنید و اعتماد بیشتری نسبت به تواناییهای خود ایجاد کنید.
درمانهای خانگی
افسردگی پس از زایمان یک وضعیت جدی و ناتوان کننده است و شما نباید بدون مراجعه و مشورت با پزشک اقدامی کنید. تمرینهایی در خانه مانند برنامه غذایی سازگار با بدن، ورزش کردن، تمرین مدیتیشن یا یوگا و گذراندن وقت در طبیعت در درمان افسردگی پس از زایمان بسیار موثر عمل میکند. این روش شاید به تنهایی نتواند موجب بهبود افسردگی پس از زایمان شود، از این روش در کنار سایر روشهای درمانی استفاده میکنند.
خود مراقبتی
از عوارض مهم افسردگی پس از زایمان احساس انزوا و خستگی در فرد است. بهتر است برای خود وقت بگذارید و با خانواده و دوستان تماس بگیرید، معاشرت با کسانی که دوستشان دارید را فراموش نکنید.
اگر افسردگی پس از زایمان درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
افسردگی پس از زایمان اگر درمان نشده بسیار خطرناک است. این عارضه میتواند سلامت جنین و مادر را تحت تاثیر قرار دهد. اگر علائم زیر را در خود مشاهده کردید، حتما برای درمان اقدام کنید.
- بد خلقی و نداشتن انرژی برای انجام کارهای روزمره
- نمیتوانید از کودک خود مراقبت کنید
- توانایی تمرکز یا تصمیم گیری ندارید.
- مدام به فکر آسیب به خود هستید.
مطلب مرتبط: افسردگی بعد از زایمان چقدر طول میکشد؟

عوارض افسردگی بعد از زایمان
در صورتی که افسردگی بعد از زایمان درمان نشود اثرات منفی آن میتواند گریبانگیر مادر، نوزاد و سایر اعضای خانواده شود. افسردگی درمان نشده میتواند ماهها طول بکشد یا تبدیل به یک اختلال مزمن شود. حتی در صورت درمان هم ممکن است فرد در آینده به طور مقطعی دچار افسردگی شود.
همچنین افسردگی میتواند پدر خانواده را هم تحت تاثیر قرار داده و ریسک ابتلای او را به افسردگی افزایش دهد. فرزندان مادران افسرده هم با احتمال بیشتری به اختلالات خواب و خوردن، بی قراری و گریه های غیر طبیعی و تاخیر در زبان باز کردن دچار میشوند.
مطلب مرتبط: افسردگی در زندگی زناشویی چه اثراتی دارد؟
تشخیص افسردگی بعد از زایمان
افرادی که در سال اول زایمان برای بیش از ۲ هفته علائم افسردگی پس از زایمان را تجربه کردهاند، باید برای غربالگری افسردگی پس از زایمان به یک روانپزشک مراجعه کنند. یک روانپزشک با بررسی سوابق پزشکی و معاینه روحی و روانی فرد، افسردگی پس از زایمان را درمان میکند. روانپزشکان پیرامون موضعات زیر از مراجعه کننده سوالاتی میپرسند:
- علائم افسردگی
- اختلال در الگوهای خواب
- احساس کاهش انرژی
- احساس تحریک پذیری
یک روانپزشک سایر عوامل خطر افسردگی و شرایط مرتبط را هم شناسایی میکند. این موارد عبارتنداز:
- رویدادهای استرس زا اخیر زندگی
- سابقه افسردگی
- عوامل استرسزا بیرونی
- سابقه دارویی
برخی مواقع روانپزشک یک آزمایش خون برای تشخیص تیروئید یا کمبود مواد مغذی تجویز میکند. این دو عارضه ممکن است در شدت افسردگی نقش داشته باشند.
پیشگیری از افسردگی بعد از زایمان
افسردگی پس از زایمان یک عارضه شایع است و در برخی مواقع به طور کامل قابل پیشگیری و درمان نیست. اما دانستن علائم افسردگی پس از زایمان خالی از لطف نیست. شناخت این علائم میتواند به کاهش شدت این بیماری کمک بسیاری کند. برخی از مطالعات منبع معتبر نشان میدهد که مداخلات خاص، از جمله درمان با داروهای ضد افسردگی خاص و مواد مغذی در طول بارداری میتواند خطر ابتلا به افسردگی شدید پس از زایمان را کاهش دهد. علاوه بر این، شرکت در درمان بین فردی و درمان شناختی رفتاری در دوران بارداری میتواند خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را کاهش دهد.
اما راههایی وجود دارد که به کمک آنها میتوانید احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان را کاهش دهید:
- قرار گرفتن در جمع دوستان و خانواده
- گذراندن کلاسهای آموزشی قبل و بعد از زایمان
- استراحت کردن
- ورزش کردن روتین و روزانه
- داشتن برنامه غذایی اصولی و سازگار با بدن
- داشتن خواب کافی و استراحت عمومی
- کاهش مصرف الکل یا اجتناب از مصرف آن
راه های جلوگیری از افسردگی بعد از زایمان
اگر سابقه ابتلا به افسردگی را دارید در اولین مراجعه به پزشک برای مراقبتهای بارداری یا پیش از اقدام به بارداری این مساله را با او در میان بگذارید.
در طول دوران بارداری پزشک علائم را تحت نظر میگیرد. افسردگی خفیف در بارداری را میتوان به کمک گروههای حمایتی و رواندرمانی کنترل کرد. همچنین ممکن است پزشک تشخیص دهد که نیاز به دریافت درمان دارویی هم دارید.
بعد از تولد نوزاد پزشک شما را تحت نظر قرار می دهد تا علائم افسردگی را بررسی کند. هر چه زودتر تشخیص افسردگی انجام شود درمان را سریعتر میتوان آغاز کرد. در صورتی که قبلاً هم سابقه ابتلا به افسردگی پس از زایمان داشتید پزشک درمان را به محض تولد نوزاد آغاز میکند.
راه مقابله با افسردگی پس از زایمان چیست؟
بارداری و مادر شدن کار آسانی نیست و باید برای این کار تمام جوانب را بررسی کنید. اگر افسردگی دارید بهتر است برای جلوگیری از پیشرفت آن و شدید شدن این عارضه، نسبت به درمان آن اقدام کنید. مواردی وجود دارد که میتوانید برای کمک به مقابله با افسردگی پس از زایمان انجام دهید:
- کسی را پیدا کنید که با او صحبت کنید. این شخص میتواند یک مشاوره، یک دوست یا حتی یکی از اعضای خانوادهتان باشد.
- سعی کنید سالم غذا بخورید و زمانی برای ورزش اختصاص دهید.
- استراحت را در اولویت قرار دهید.
- با دوستان بیرون بروید یا تلفنی با آنها صحبت کنید.
- زمانی را برای مراقبت از خود و انجام کارهایی که از آن لذت میبرید، اختصاص دهید.
- در کارهای خانه کمک بگیرید.
آیا افسردگی بعد از زایمان میتواند بر سلامت جنین تاثیر بگذارد؟
بله، افسردگی پس از زایمان میتواند بر جنین تاثیرگذار باشد. پزشکان در زمان تجویز دارو، سعی میکنند داروهایی را برای مراجعه کننده تجویز کنند که کمترین عوارض و بیشترین فواید را برای مادر و جنین داشته باشد. تحقیقات پزشکان در این زمینه نشان میدهد که افسردگی پس از زایمان میتواند بعد از تولد جنین مشکلات بسیاری را به وجود آورد:
- ممکن است کودک در آینده نتواند به درستی با دیگران ارتباط برقرار کند.
- ممکن است کودک مشکلات رفتاری یا یادگیری پیدا باشد.
- کودک ممکن است در آینده با مشکلات بزرگی چون تغذیه و خواب روبهرو شود.
- این دسته از کودکان اضافه وزن اختلالات رشدی خواهند داشت.
- این دسته از کودکان نمیتوانند علائم و نشانههای بیماری را به راحتی بروز دهند.
- کودک قادر نیست به راحتی مهارتهای اجتماعی را یاد بگیرد.
افسردگی بعد زایمان گرفتم چیکار کنم تا خوب بشم؟
اگر به دنبال راههایی برای بهتر شدن حالتان و کنار آمدن با تولد نوزاد دارید توصیههای زیر را به کار بگیرید:
- کمک بگیرید: اجازه دهید دیگران بدانند که چگونه میتوانند به شما کمک کنند.
- درباره انتظاراتی که از خود و فرزندتان دارید واقعبین باشید.
- ورزش کنید: اگرچه ممکن است پزشک پس از زایمان برایتان محدودیتهایی قائل شود میتوانید با صلاحدید او ورزش را آغاز کنید. از خانه خارج شوید و کمی قدم بزنید تا به بهبود حالات افسردگی کمک کنید.
- رژیم غذایی سالم را رعایت کنید و از مصرف الکل و کافئین بپرهیزید.
- ارتباط خود را با همسرتان بهبود دهید و برای یکدیگر وقت بگذارید.
- خود را در خانه حبس نکنید و سعی کنید با خانواده و دوستانتان در ارتباط باشید.
- در اولین روزهای بعد از زایمان ملاقاتها و تماسهای تلفنی را محدود کنید.
- زمانی که نوزادتان خواب است شما هم استراحت کنید.
شیوه زندگی و سایر روشهای درمانی
علاوه بر درمان حرفهای که با مراجعه به روانپزشک میسر میشود، میتوانید با تغییر شیوه زندگی خود و داشتن یک لایف استایل اصولی، موجب درمان افسردگی پس از زایمان شوید.
- انتخاب سبک زندگی سالم: فعالیت بدنی چون پیادهروی با کودک را در برنامه روزانه خود قرار دهید. سعی کنید استراحت کافی داشته باشید. برنامه غذایی سالم و اصولی برای خود انتخاب کنید تا تغذیه کامل و سالمی داشته باشید.
- انتظارات واقع بینانه داشته باشید: واقعبین باشید و حقیقت زندگی را ببینید، خاستههای بیش از حد انتظار نداشته باشید.
- برای خودت وقت بگذارید: کاری را انجام دهید که از آن لذت میبرید. شاید به یک دورهمی دوستانه یا خرید با دوستان خود نیاز داشته باشید. انجام کارهایی که واقع به آنها علاقهدارید میتواند بسیار سرگرم کننده باشد.
- از انزوا بپرهیزید: هیچ وقت خود را آدم گوشهگیر و منزوی نشان ندهید. سعی کنید یک فرد شاد و فعال باشید.
- اگر در گذر از این بحران نیاز به کمک دارید، از دوستان، خانواده یا مشاوره کمک بگیرید: اگر کسی پیشنهاد داد که از کودکتان نگهداری میکند، قبول کنید. کمی برای خودتان وقت بگذارید تا بتوانید با انرژی بیشتری ادامه دهید. در جلسات مشاوره شرکت کنید تا با کمک مشاوره مشکلات و بحرانهای روحی خود را حل کنید.
همچنین اگر به دنبال درمانهای کمکی افسردگی هستید مطلب «درمان افسردگی در خانه | ۱۰ درمان خانگی افسردگی» را بخوانید.
سوالات متداول
- کدام مادران بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان قرار دارند؟
کسانی که مشکلات مالی دارند، با خانواده خود ارتباط درستی ندارند، داشتن سابقه افسردگی در خانواده و در بارداری قبلی، بارداری ناخواسته و غیره بیشتر در معرض این عارضه قرار میگیرند. - آیا مصرف مکملهای تقویتی میتواند در روند درمان افسردگی پس از زایمان تاثیرگذار باشد؟
بله، مصرف منیزیم میتواند روی این موضوع به شدت تاثیرپذار باشد و موجب بهبود آن شود. - افسردگی پس از ازیمان چه زمانی اتفاق میافتد؟
معمولا یک یا دو ماه پس از زایمان افسردگی آغاز میشود، افسردگی پس از زایمان میتواند تا چند ماه بعد از زایمان هم ادامه پیدا کند. - آیا تمام زنان به این عارضه مبتلا میشوند؟
همه زنان دچار افسردگی پس از زایمان نمیشوند. سیستم بدنی زنان در زمان بارداری تغییرات بسیار بزرگی دارد. هر زنی در این زمان از لحاظ روحی و روانی ممکن است دچار بحرانهای متفاوتی شود. افسردگی پس از زایمان هم از این قائده مستثنی نیست. - بهترین روشهای درمان افسردگی پس از زایمان کدامند؟
افسردگی پس از زایمان را میتوان با مصرف دارو و جلسات مشاوره درمان کرد.
منبع:
آیا شما هم تجربه افسردگی پس از زایمان را دارید؟ اگر سوالی درباره افسردگی دارید میتوانید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
برای دریافت مشاوره از روانشناسان و روانپزشکان روی دکمه زیر کلیک کنید و به صورت اینترنتی و غیرحضوری از آنها وقت رزرو کنید.


پرسش و پاسخ
سپاس از مطالب کارامد
[…] […]