سرترالین در دسته قرص ضدافسردگی قرار دارد و به مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) معروف است. این ماده با کمک به ترمیم تعادل یک ماده طبیعی خاص (سروتونین) در مغز کار میکند.از سرترالین برای درمان افسردگی، حملات وحشت، وسواس فکری-عملی، اختلال اضطراب پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) استفاده میشود. این دارو ممکن است روحیه، خواب، اشتها و سطح انرژی فرد را بهبود بخشد و علاقه فرد را به زندگی بازگرداند. همچنین این دارو ممکن است ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات وحشت را کاهش دهد. این دارو ممکن است میل و وسواس به انجام کارهای مکرر مانند شستن بیش از حد دست، چک کردن بیش از حد و شمارش بیش از حد را که کیفیت زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار میدهد کاهش دهد. در این مقاله به بررسی این داروی ضدافسردگی، عوارض، موارد مصرف و هشدارهایی در رابطه با مصرف آن می پردازیم.
سرترالین چیست؟
قرص خوراکی سرترالین یک داروی تجویزی است که با نام تجاری Zoloft در دسترس افراد قرار میگیرد. همچنین به عنوان یک داروی ژنریک در دسترس است. داروهای ژنریک معمولاً کم هزینهتر هستند. در واقع سرترالین یک داروی موثر در درمان افسردگی است و از سایر داروهای قدیمی که برای درمان افسردگی به کار میرفت عوارض جانبی کمتری دارد. این دارو برای درمان اختلال افسردگی ماژور، وسواس فکری عملی، اختلال هراس، اختلال اضطراب پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی استفاده میشود. این دارو ممکن است به عنوان مکملی برای درمان استفاده شود. این بدان معنی است که ممکن است این دارو را با داروهای دیگر مصرف کنید.
چگونه سرترالین را مصرف کنم؟
سرترالین را دقیقا طبق تجویز روانپزشک مصرف کنید. تمام دستورالعملهایی که بر روی جعبه دارو نوشته شده است را رعایت کنید. ممکن است پزشک گاهی دوز مصرفی را تغییر دهد. این دارو را در مقادیر بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده مصرف نکنید. سرترالین ممکن است همراه یا بدون غذا مصرف شود. سعی کنید دارو را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف کنید.
ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا علائم شما بهبود یابد. استفاده از دارو را طبق دستور پزشک ادامه دهید و در صورت عدم بهبود علائم به پزشک خود اطلاع دهید. سرترالین را به طور یکباره ترک نکنید، در غیر این صورت ممکن است علائم ناخوشایند ترک مواد را تجربه کنید. در این باره با پزشک خود مشورت کنید و تحت نظر او مصرف دارو را قطع کنید.
تفاوت قرص سرترالین ۵۰ با ۱۰۰ میلی گرم
قرص سرترالین را با نامهای دیگری چون زولوفت و آسنترا میشناسند. این دارو دو دوز مختلف ۵۰ و ۱۰۰ دارد، با توجه به شرایط بیمار و بنا به تشخیص پزشک از این دارو استفاده میشود. این دارو ازجمله داروهایی است که در دستهبندی داروهای ضدافسردگی قرار میگیرد و میتواند برای درمان اختلالات فکری، افسردگی، پانیکهای عصبی و… مورد استفاده قرار بگیرد. هرچه شدت بیماری و این اختلالات بیشتر باشد پزشک ترجیح میدهد از دوز بالای آن(سرترالین۱۰۰) استفاده کند. البته در بسیاری از مواقع پزشکان با دوز پایین(۵۰) است درمان را آغاز میکنند سپس به مرور زمان و با توجه به شدت بیماری فرد میان آن را افزایش میدهند.
اين دارو ممكن است در برخي افراد باعث عوارضي شود به همین دلیل است که از دوز پایین آغاز میشود، به تدریج پزشک دوز آن را افزایش میدهد.
نکات مهم در مصرف قرص سرترالین
- مقدار مصرف این ماده در بزرگسالان روزانه ۲۰۰ گرم، در کودکان ۲۵ تا ۵۰ گرم و در سالمندان هم حدود ۲۵ گرم است.
- این دارو به دو شکل قرص و کپسول در دوزهای ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرم وجود دارد.
- به راحتی جذب بدن میشود و باید یک با در روز استفاده شود.
- کپسول سرترالین به دلیل عوارضی که دارد باید بعد از غذا مصرف شود.
- قرص سرترالین یا باید همراه غذا مصرف شود یا بدون غذا مورد استفاده قرار بگیرد.
- به دلیل عوارضی چون خواب آلودگی که دارد پیشنهاد میشود از این دارو در مواقع رانندگی استفاده نکنید.
- به هیچ عنوان نباید بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع کنید.
عوارض سرترالین
قرص خوراکی سرترالین ممکن است باعث خواب آلودگی، بیخوابی یا هر دو شود. همچنین ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند.
عوارض جانبی رایج:
عوارض جانبی که این دارو در بزرگسالان ایجاد میکند اندکی با عوارض جانبی که در کودکان ایجاد میکند متفاوت است. این عوارض جانبی شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع، کاهش اشتها، اسهال و سوء هاضمه
- تغییر در عادات خواب، از جمله افزایش خواب آلودگی یا بیخوابی
- تعریق زیاد
- مشکلات جنسی، از جمله کاهش میل جنسی و عدم انزال
- لرزش
- خستگی
- تحریک پذیری
عوارض جانبی اضافی برای کودکان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- افزایش غیر طبیعی حرکت عضلانی یا تحریک آن
- خون دماغ شدن
- تکرر ادرار
- بیاختیاری ادرار
- پرخاشگری
- کاهش سرعت رشد و تغییر وزن (در هنگام مصرف این دارو قد و وزن کودک را باید به طور مرتب چک کنید.)
اگر این اثرات خفیف باشد، ممکن است طی چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر شدت آنها زیاد باشد و به خودی خود از بین نروند، باید با روانپزشک خود در این باره صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی سرترالین:
اگر عوارض جانبی جدی سرترالین را داشتید باید هرچه سریعتر به روانپزشکتان مراجعه کنید. از عوارض جانبی جدی سرترالین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اقدام به خودکشی
- اقدام به انگیزههای خطرناک
- رفتار پرخاشگرانه یا خشونت آمیز
- فکر کردن به خودکشی یا مرگ
- در صورت نداشتن افسردگی مبتلا شدن به آن و در صورت داشتن افسردگی بدتر شدن آن
- اضطراب و یا حملات وحشت و در صورت داشتن بدتر شدن آن
- خلق تحریک پذیر، بیقراری یا عصبانیت
- مشکل در خواب
- افزایش فعالیت و یا بیشتر از حد نرمال صحبت کردن
- سندرم سروتونین: این مشکل میتواند تهدید کننده زندگی باشد. علائم میتواند شامل این موارد باشند: توهم و هذیان، تحریکپذیری، از دست دادن هوشیاری، تشنج، کما، افزایش ضربان قلب، تغییرات فشار خون، لرزش عضله یا عضلات خشک، سرگیجه، لرزش، تعریق، حالت تهوع و استفراغ
- واکنشهای شدید آلرژیک که علائم میتواند شامل تنگی نفس و مشکل در تنفس، تورم صورت، زبان، چشم یا دهان و بثورات، جوشهای خارش دار، به تنهایی یا همراه با تب یا درد مفصل باشد.
- خونریزی غیرطبیعی
- تشنج
- دورههای شیدایی که علائم شامل افزایش بیش از حد انرژی، مشکل در خوابیدن، افکار مسابقهای، افکار بیپروا، داشتن ایدههای بزرگ و غیرمعمول، احساس خوشبختی بیش از حد و یا تحریک پذیری بیش از حد و بیشتر صحبت کردن یا سریعتر صحبت کردن است.
- تغییر در وزن و اشتها: در دوره مصرف دارو حتما باید هم در کودکان و هم در بزرگسالان وزن به طور مرتب چک شود.
- سطح پایین سدیم: سالمندان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای این مشکل باشند. علائم میتواند شامل سردرد، ضعف یا عدم ثبات، گیجی، مشکلات تمرکز یا مشکلات حافظه باشد.
- چشم درد
- تغییرات بینایی، از جمله تاری دید و دوبینی
- تورم یا قرمزی در چشم یا اطراف آن
مطالب عنوان شده در این مقاله صرفا جهت آگاهی و افزایش اطلاعات شما، در رابطه با شناخت بیشتر داروی سرترالین منتشر شده است.
موارد احتیاط در قرص سرترالین
- درصورت داشتن هرگونه حساسیت و آلرژی قبل از استفاده از دارو با پزشک خود مشورت کنید.
- حتما این دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- از مصرف این دارو با ترکیباتی که در ساختارشان الکل دارند جلوگیری کنید.
- در برخی از مواقع استفاده از این دارو ریسک اقدام خودکشی فرد را افزایش میدهد.
- استفاده از این دارو در هر سنی میتواند زمینه ابتلا به افسردگی در فرد را بوجود آورد.
- تغییر رفتار و دوقطبی شدن فرد میتواند از دیگر عوارض این دارو باشد، به همین دلیل در مصرف آن باید احتیاط کرد.
اگر مصرف قرص را فراموش کنم باید چکار کنم؟
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز جدید فرا رسیده است از مصرف دوز فراموش شده خودداری کنید. برای جبران دوز فراموش شده مقدار دوز اضافی مصرف نکنید. اگر به طور مرتب مصرف دارو را فراموش میکنید سعی کنید برای خود بر روی گوشیتان آلارمی تنظیم کنید که در زمان دارو مصرف، دارو را به شما یادآوری کند.
مصرف سرترالین در هنگام بارداری و شیردهی
اگر در هنگام مصرف سرترالین باردار شدید حتما این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. بدون اینکه پزشک به شما نگفته باشد نباید به طور خودسر مصرف دارو را قطع کنید. سرترالین خطر کمی را برای جنین ایجاد میکند. اما اگر افسردگی شما در طی بارداری برطرف نشود ممکن است مشکلات جدی رخ دهد. ممکن است برای اینکه یک دوره بارداری سالم و بدون مشکلات روانی را بگذرانید به مصرف سرترالین نیاز داشته باشید. روانپزشک فواید و خطرات این دارو را برای شما توضیح میدهد و به شما کمک میکند تا تصمیم بگیرید که کدام روش درمانی برای شما و کودک شما بهتر است.
مصرف سرترالین هنگام شیردهی
سرترالین یکی از داروهای ضد افسردگی ترجیحی است که هنگام شیردهی میتوان آن را مصرف کرد. همچنین این دارو توسط بسیاری از مادران شیرده بدون اینکه عارضه و مشکلی جدی ایجاد کند مورد مصرف قرار میگیرد. سرترالین به مقدار کم به شیر مادر منتقل میشود و تعداد کمی از نوزادان شیرخوار با عوارض جانبی روبه رو میشوند. اگر با این مشکل بر خوردید که نوزاد شما مانند قبل شیر نمیخورد و یا به طرز غیرمعمول خواب آلود است و یا هر مشکل دیگری ذهن شما را به خود مشغول کرده است باید هرچه سریعتر با پزشکتان در این باره صحبت کنید.
بهترین زمان مصرف سرترالین
افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند، بهترین زمان برای مصرف این داروها در ابتدای روز است. مصرف داروی سرترالین در ابتدای روز میتواند از بروز علائم افسردگی در طول روز جلوگیری کند. البته بسیاری از پزشکان بر این باورند که میزان تولید که یک انتقال دهنده عصبی است در شب بیشتر از روز خواهد بود، به همین دلیل پزشکان مصرف داروهای ضدافسردگی چون سرترالین را در شب پیشنهاد نمیکنند.
بهتر است داروی سرترالین را در صبحها و در یک ساعت مشخص مصرف کند. به این ترتیب میتوانید علائم آن را در بهبود بیماری خود به وضوح ببینید.
اوردوز با سرترالین
زمانی که فرد بیش از مقدار تولید شده دارو مصرف کند، به اصطلاح فرد اوردوز کرده است. این اوردوز میتواند از روی مصرف عمد یا غیرعمد دارو باشد. داروی سرترالین هم یکی از داروهای ضدافسردگی است، در ترکیبات این دارو مواد شیمیایی بسیار قوی وجود دارد. استفاده بیش از اندازه از این دارو میتواند منجر به اوردوز در فرد شود، اگر از دوز ۱۰۰ آن استفاده میکنید به هیچ عنوان در مصرف دارو زیاده روی نکنید. بهتر است داروی سرترالین ۱۰۰ را طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
از علائم اوردوز ناشی از مصرف سرترالین میتوان به تنگی نفس، سرگیجه شدید و غش کردن اشاره کرد. اگر قرص را در یک وقت فراموش کردید، هر زمان که یادتان آمد آن را مصرف کنید. اما اگر به زمان مصرف نوبت بعدی نزدیک بود بهتر است از خوردن آن صرف نظر کنید.
تداخل سرترالین با سایر داروها
قرص خوراکی سرترالین میتواند با سایر داروها، ویتامینها یا داروهای گیاهی که ممکن است مصرف کنید تداخل داشته باشد. تداخل زمانی اتفاق میافتد که مادهای نحوه عملکرد دارو را تغییر میدهد. تداخل دارویی میتواند مضر باشد و یا از عملکرد خوب دارو جلوگیری کند. حتما هنگام تجویز سرترالین تمام داروها، ویتامینها و داروهای گیاهی را که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید.
داروهایی که نباید با سرترالین مصرف کنید:
به هیچ وجه هنگام مصرف سرترالین از این داروها استفاده نکنید. این داروها هنگامی که با سرترالین مصرف شوند میتوانند عوارض بسیار جدی در بدن ایجاد کنند. این داروها عبارتاند از:
- پیموزاید: مصرف این دارو با سرترالین میتواند مشکلات قلبی ایجاد کند.
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز با نام اختصاری MAOI مانند ایزوکربوکسازید، فنلزین و ترانیل سیپرومین: مصرف این داروها با سرترالین خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می دهد. همچنین باید ۱۴ روز بین مصرف این داروها و مصرف سرترالین وقفه ایجاد کنید.
- لینزولید: مصرف این دارو با سرترالین خطر ابتلا به سندروم سروتونین را افزایش میدهد.
چگونه قرص سرترالین را قطع کنیم؟
سرترالین اعتیاد آور نیست اما ممکن است هنگام ترک آن عوارض ناخوشایند ترک را تجربه کنید. بهتر است با روانپزشک خود در این باره صحبت کنید و ترک دارو در طی یک دوره چهار هفتهای انجام شود. سرگیجه یا سردرد از عوارض ترک قرص سرترالین است.
منابع
در صورتی که احساس افسردگی میکنید میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین متخصص ها در زمینه افسردگی نوبت بگیرید.
مطالب عنوان شده در این مقاله صرفا جهت آگاهی و افزایش اطلاعات شما، در رابطه با شناخت بیشتر داروی سرترالین منتشر شده است. برای میزان مصرف، موراد منع مصرف و…. بهتر است با پزشک معالج خود در ارتباط باشید. صرفا مطالب عنوان شده در این مقاله را به عنوان یک راه درمان پیش روی خود قرار ندهید. برای درمان هر نوع عارضه و بیماری چه کوچک و چه بزرگ بهتر است با پزشک معالج خود مشورت داشته باشید.
پرسش و پاسخ
سلام ،بسیار عالی و آموزنده بود و اطلاعات بسیار زیادی را کسب نمودم .
اما واقعا این عوارض دارو خیلی خطر ناک است ،این دارو را برای اینکه حالت روحی فرد بهتر باشد و…تجویز میشود مثلا فردی که به نوعی دچار اختلات فکری و عصبی شده و برای اینکه به خصوص شب را راحت بخوابد و کارهای خطر پذیری انجام ندهد.اما در این مقاله فرمودید که احتمال بیخوابی و خودکشی و…غیره شود!!!!.
سلام،پسر دوساله من از این قرص مقدار خیلی کمی خورده؟؟
آیا عوارضی براش خواهد داشت؟؟
سلام من خیلی اشفته هستم میتوانم در روز دوتا مصرف کنم صبح بعد از ظهر
من دوماه باردارم قرص سرترالین مصرف می کنم هیچ ضرری به بچم ندارم نگرانم
من قرص سرتالین ریسپیریدون بیپریدین وپرو پرونال میخورم از وقتی اینارو میخورم گهگاهی احساس میکنم لرزش گردن ودست میگیرم ولی کم نه زیاد
من در رور ۲ قرص سرترالین ۱۰۰ میلی ووالپرات سدیم ۵۰۰ میلی وپروپرانولول ۴۰ میلی وبوپروپیون وکلونازپام ۲ میلی مصرف می کنم ۳۷ سالمه و۲ ماهه عمل اسلیو کردم قصد طلاق با ۲ بچه ی ۱۴ و۷ ساله دارم دارم منزوی میشم راهنمایی ام کنید خواهش می کنم محلصیانم مخلص شما
مطلب مفیدی بود ممنون