وزوز گوش یکی از مشکلات شایع در بین افرادی است که به متخصصان شنوایی مراجعه میکنند. این مشکل بسیار آزاردهنده است و می تواند تمرکز فرد را در انجام فعالیتهای روزمرهاش مختل کند. گاهی علت سوت کشیدن گوش عفونت یا گرفتگی گوش است و با درمان علت آن، صدای وزوز هم از بین میرود. اما گاهی با این درمانها هم صدای وزوز از بین نرفته و به راهحلهای دیگری برای رفع آن احتیاج داریم.
فهرست مطالب
- وزوز گوش چیست؟
- علت وزوز گوش چیست؟
- تشخیص مشکلات مربوط به گوش چگونه است؟
- آیا درمان قطعی وزوز گوش وجود دارد؟
- پیشگیری از وزوز گوش
وزوز گوش چیست؟
سوت کشیدن گوش، وزوز گوش، زنگ زدن گوش، صدای هوهو در گوش و احساس ضربان در گوش همگی به حالتی اشاره دارند که فرد در گوش خود صداهای اضافی آزاردهنده میشنود. این صداها میتوانند موقتی یا دائمی باشند و شدت آنها با هم متفاوت است. در اغلب موارد زمانی که فرد در یک اتاق ساکت قرار می گیرد یا شبها تلاش می کند بخوابد، این صداها بدتر میشوند. در موارد شدیدتر آنقدر صدای زنگ زدن در گوش شدید میشود که تمرکز فرد را در انجام کارهای روزمره از بین میبرد. در موارد بسیار نادر فرد صدای گوش را به صورت ضربانی (هماهنگ با ضربان قلب) توصیف میکند.
علت وزوز گوش چیست؟
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بلند شایعترین علت وزوز گوش است. صدای بلند میتواند به سلولهای حساس به صدای حلزونی گوش آسیب دائمی وارد کند. در مشاغلی مثل نجاری، خلبانی، نوازندگی راک و کارگران ساختمانی و خیابانی به دلیل استفاده از تجهیزات پر سر و صدا و قرار گرفتن در معرض صداهای بسیار بلند خطر بروز مشکلات گوش بیشتر است. همچنین شنیدن یک صدای ناگهانی بسیار بلند هم میتواند باعث وزوز گوش شود.
وقتی سلولهای حسی گوش آسیب میبینند سیگنالهای ارسالی به مغز برای کنترل شنیدن تغییر میکند و این منجر به ایجاد صدای زنگ در گوش میشود.
سایر عوامل وزوز گوش عبارتند از:
- گرفتگی گوش ناشی از انباشته شدن جرم، عفونت گوش یا در موارد نادر تومورهای خوشخیم عصب صوتی
- مصرف داروهایی مثل آسپیرین، آنتی بیوتیکها، ضد التهابها و داروهای ضد افسردگی
- بالا رفتن سن و کاهش عملکرد حلزونی گوش
- بیماری منیر (Meniere’s Disease) و بیماری اتواسکلروزیس (Otosclerosis)
- فشار خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی، مشکلات مربوط به گردش خون، کمخونی فقر آهن، آلرژی، کم کاری تیروئید، بیماریهای خود ایمنی و دیابت
- بیماریهای مربوط به فک و گردن مثل سندرم مفصل فکی گیجگاهی (TMJ)
- ضربه به سر و گردن
- میگرن
سیگار کشیدن، مصرف الکل، نمک، نوشیدنیهای کافئیندار و انرژیزا، خستگی و استرس میتوانند سوت کشیدن گوش را بدتر کنند.
تشخیص مشکلات مربوط به گوش چگونه است؟
صداهای اضافی که فرد در گوش خود میشنود لزوماً به صورت وزوز نیست. ممکن است فرد صدای هوهو در گوش خود بشنود یا صدای زنگ در گوش حس کند. این صداها به معنی وجود یک مشکل در گوش یا قسمتی از مغز که مسئول پردازش صداها است هستند. اصلیترین راه تشخیص وزوز این است که فرد صداهایی را میشنود که دیگران نمیشنوند.
آیا درمان قطعی وزوز گوش وجود دارد؟
برای اینکه بتوان بهترین درمان را برای صدای گوش تجویز کرد نیاز است یک سری آزمایشها روی گوش انجام شود. بهتر است پزشک را از ابتدا در جریان داروها و پروندهٔ پزشکی خود قرار دهید تا روند تشخیص و انتخاب درمان مناسب بهتر انجام شود.
در صورتی که نتوان علت سوت کشیدن گوش را پیدا کرد پزشک شما را به یک متخصص شنوایی سنجی ارجاع میدهد تا تستهای شنوایی سنجی را روی شما انجام دهد. همچنین بسته به نوع مشکل ممکن است نیاز باشد تصویربرداریهای MRI و CT Scan هم انجام شود. در ادامه راهکارهای درمان صدای اضافی در گوش را بررسی میکنیم.
– علت زنگ زدن گوش را پیدا کنید.
اولین قدم درمان نویز گوش پیدا کردن علت و رفع آن است. آیا صدای گوش به دلیل مصرف دارو یا ابتلا به یک بیماری خاص ایجاد شده است؟ در این صورت باید ابتدا اقدام به درمان آن بیماری یا تغییر داروهای مصرفی کرد. در صورتی که علت زنگ گوش قرار گرفتن در معرض صداهای بلند است یا شغلتان ایجاب میکند که روزانه صداهای بسیار بلندی را بشنوید بهتر است از محافظهای مخصوص گوش در حین کار استفاده کنید.
در صورتی که علت نویز جرم گرفتن گوش باشد، پزشک با استفاده از دستگاه ساکشن آن را شست و شو داده و جرم را خارج میکند. اگر علت آن عفونت باشد میتوانید با مصرف آنتی بیوتیکهایی که پزشک برایتان تجویز می کند آن را رفع کنید. در صورت وجود توموردر گوش یا مشکلات مربوط به فک صورت، پزشک شما را به جراح یا ارتودنتیسیت ارجاع میدهد.
– داروی رفع وزوز گوش
داروهای زیادی برای درمان صدای گوش مورد مطالعه قرار گرفتهاند. داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی در درمان وزوز گوش برخی افراد موثر هستند. همچنین مطالعات نشان دادهاند که هورمونی به نام «میزوپرستول» (Misoprostol) میتواند در درمان برخی موارد موثر باشد. تجویز داروی رفع وزوز گوش تنها باید توسط متخصص انجام شود و مصرف خودسرانهٔ داروها میتواند باعث ایجاد مشکلات دیگر شود.
– از سمعک استفاده کنید.
در صورتی که صدای نویز گوش به دلیل کم شنوایی ایجاد شده باشد متخصص شنوایی سنج برای شما سمعک تجویز میکند.
– دستگاههای پوشانندهٔ صدا
این دستگاه درمان وزوز گوش مشابه یک سمعک است که نویز سفید یا اصواتی با فرکانس مشخص را تولید و به بیمار کمک میکند تا صدای زنگ گوش را کمتر بشنود. بعضی از این دستگاهها هم سمعک هستند و هم به عنوان دستگاه پوشانندهٔ صدا کاربرد دارند.
– روش بازآموزی وزوز (TRT)
در این روش مغز را به سیگنال وزوز عادت میدهند و اجازهٔ ورود آن را به سطح هوشیار مغز نمیدهند. این شیوهٔ درمانی بین ۱۲ تا ۲۴ ماه زمان میبرد و احتمال موفقیت آن بسیار بالا است.
– درمان دندانپزشکی
یکی از علتهای وزوز گوش مشکلات مربوط به مفصل فکی گیجگاهی است، اعصاب و ماهیچههای فک در فاصلهٔ بسیار نزدیکی از گوش قرار دارند. در نتیجه درمان دندانپزشکی هم میتواند در کاهش این صداهای مزاحم موثر باشد.
– کاشت حلزون
کاشت حلزون داخل گوش معمولاً در درمان ناشنوایی کاربرد دارد. از این شیوهٔ درمانی برای بیمارانی هم که مشکلات شنوایی مرتبط با وزوز گوش دارند استفاده میشود.
– سایر درمانها
بعضی از افرادی که دچار این مشکل بودهاند، درمانهای گیاهی، استفاده از مواد معدنی مثل منیزیم و زینک، طب سوزنی و هیپنوتیزم را در بهبود خود موثر دانستهاند. به یاد داشته باشید که پیش از مصرف هر دارویی باید با پزشک خود مشورت کنید.
پیشگیری از وزوز گوش
برای پیشگیری از این مشکل باید از عوامل ایجاد کنندهٔ آن دوری کنید.
– ترک عادت کنید.
مصرف نوشیدنیهای الکلی، کافئیندار و انرژیزا و سیگار کشیدن عواملی هستند که در ایجاد زنگ گوش نقش دارند. دود سیگار میتواند به جریان خون رسیده به اعصاب شنوایی مغز آسیب برساند.
– استرس را از خود دور کنید.
استرس داشتن میتواند وزوز گوش را بدتر کند. برای دوری از استرس هر روز ورزش کنید و مدیتیشن یا یوگا را در برنامهٔ خود قرار دهید. ورزش به تنهایی میتواند پیامدهای وزوز را مثل استرس، اختلال خواب و افسردگی درمان کند.
– از صداهای بلند اجتناب کنید.
صداهای بلند یکی از علل شایع سوت کشیدن گوش هستند. هرگز با هدفون با صدای بلند به موسیقی گوش ندهید. همچنین اگر شغل شما به گونهای است که مجبورید در فضاهایی با صداهای بلند قرار بگیرید از محافظهای گوش استفاده کنید.
– بیماریهای دیگر را درمان کنید.
سوت زدن گوش، صدای باد در گوش یا وزوز میتواند در اثر بیماریهای دیگر ایجاد شود. بنابراین درمان بیماریهای دیگر میتواند در بهبود وزوز هم اثرگذار باشد. برخی از بیماریهایی که باعث این مشکل میشوند عبارتند از:
- اختلالات تیروئید
- فشار خون بالا
- بیماری لایم (Lyme)
- بیماری فیبرومیالژیا (Fibromyalgia)
- جرم گرفتن گوش
- ناهنجاریهای فک
- وارد شدن ضربه به سر
- وزوز گوش در اثر بیماری سینوزیت
- سکتهٔ مغزی
- دیابت
مصرف برخی داروهای خاص هم میتوانند باعث این مشکل شوند که باید با پزشک در میان گذاشته شود.
منبع:
صدای اضافی در گوش میتواند بسیار آزاردهنده باشد و باعث بروز اختلالات خواب و استرس در فرد شود. برای درمان این اختلال میتوانید از متخصصان شنوایی سنجی پزشک خوب کمک بگیرید. برای رزرو وقت از متخصصان روی دکمهٔ زیر کلیک کنید:
پرسش و پاسخ
سلام
واقعا عالی نوشتید هزار آفرین به شما
بنده مصرف زیاد قهوه اسپرسو دارم و از نظر استرس و اعصاب این روزا گرفتارشم و دقیق همانی هست که شما فرمودید خیلی خیلی مرسی آفرین.
محمد از کرمان۴۸۴۸
مرسی از اطلاعات کامل و جامعتون