بیماری سادیسم به معنای لذت بردن از تحقیر،تمسخر و آزار روحی یا جسمی و جنسی دیگران است. هنوز علت مشخصی برای اختلال سادیسم یا دگرآزاری مشخص نشده و اطلاعات کمی در مورد زمینههای ژنتیک و خانوادگی افراد وجود دارد. یکی از علل سادیسم میتواند رابطه فرد در کودکی با مراقبشان باشد و تربیت جنسی صحیح از بروز این اختلال جلوگیری میکند. برخی افراد در روابط جنسی خود برای حفظ تحریک جنسیشان نیاز به رفتارهای آزار گرانه دارند. این اختلال باعث آسیب رساندن به شخص و شریک جنسی فرد میشود. در این مقاله به بررسی این اختلال روانی، علل، علائم، تشخیص و درمان آن میپردازیم.
سادیسم چیست؟
اختلال شخصیت سادیسم را میتوان به عنوان یک اختلال شخصیتی تعریف کرد که در آن فرد از خود رفتارهای سادیستی، بیرحمانه، تهاجمی و تحقیرآمیز بروز میدهد. خشونت و سوء استفاده از نشانههای بارز در روابط اجتماعی یک فرد سادیست است. چنین افرادی فاقد همدلی و نگرانی نسبت به دیگران هستند و از تحقیر کردن و رنج کشیدن دیگران لذت میبرند. این اختلال شامل لذت بردن از آزار و اذیت دیگران است. مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهد که این افراد نه تنها از آزار رساندن به دیگران لذت میبرند بلکه از مشاهده آزار دیدن افراد توسط دیگران نیز لذت میبرند. علائم شخص سادیسمی حداقل ۶ ماه باید ادامه داشته باشد. طبق نظریه روانکاوی، سادیسم در واقع به کودکی فرد و رابطهی او با مراقبانش بر میگردد. تربیت جنسی صحیح از جمله مواردی است که میتواند از ایجاد این بیماری روانی خطرناک جلوگیری کند.
مطلب بیشتر: تربیت جنسی کودک | چگونه مسائل جنسی را به کودکان آموزش دهیم؟
انواع مختلف سادیسم
تئودور میلون چهار زیرگروه اختلال سادیست را شناسایی کرد. هر فردی که به اختلال سادیست مبتلا است میتواند یکی یا چندتا از خصوصیات زیر را در خود به نمایش بگذارد. این دسته از افراد از دیدن ناراحتی، رنجیدن، غم و غصه دیگران احساس رضایت و شادمانی دارند. بیماری سادیسم را نمیتواند تنها به یک نوع اختصاص داد، طبق ادعای تئودور میلون سادیسم انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها هم دارای ویژگیهای متفاوتی هستند.
سادیسم بیمهره
این نوع سادیست کاملا مخالف سه نوع دیگر است. زیرا این افراد به شدت احساس ناامنی میکنند و به شدت ترسو هستند. این افراد تخیلات خصمانه خود را مطرح میکنند و برای حمله افراد ناتوان و ضعیف را انتخاب میکنند. این افراد حتما باید تحت حمایت گروهی قرار بگیرند.
سادیسم انفجاری
این نوع شخصیت سادیستی به خشونت غیرقابل پیش بینی مشهور هستند زیرا آنها از زندگی خود ناامید هستند. زمانیکه این افراد احساس تحقیر شدن یا ناامیدی میکنند کنترل خود را از دست میدهند و انتقام بدرفتاری را میگیرند. این رفتارهای خشونت آمیز از طریق عصبانیت، حملات ترسناک به دیگران، به ویژه اعضای خانواده و خشم غیرقابل کنترل نشان داده میشود. به طور کلی، سادیستهای انفجاری در یک شرایط خاص به طور ناگهانی احساس خطر میکنند و با تغییرات ناگهانی خود دیگران را شوکه میکنند. این نوع افراد دارای شخصیتی مرزی هستند و به راحتی عصبانی و خشمگین میشوند. در حالی که خشونتی که این افراد دارند مختص یک فرد خاص است اما عمدتا به عنوان یک تخلیه احساسی و راهی برای بیرون کشیدن احساساتی است که در درون خود دارند. این افراد پس از انفجار خشمی که تجربه میکنند معمولا پشیمان میشوند.
سادیسم ستمگرانه
این نوع سادیست یکی از ترسناکترین و ظالمانهترین انواع زیرگروههای این اختلال روانی است. زیرا این افراد از تهدید و داشتن عمل وحشیگرانه برای آزار دیگران لذت میبرند. این افراد قربانیهای خود را مجبور به اطاعت و تسلیم شدن در برابر خود میکنند. این زیرگروه تا حدودی شبیه به سادیسم انفجاری است. اما سادیستهای ظالم بسیار ظالمانهتر و روشمندتر رفتار میکنند. این افراد برای انتقام ناامیدی و رفتار تحقیرآمیز حمله نمیکنند بلکه اینکار را به عنوان ابزاری برای ایجاد رعب و وحشت استفاده میکنند. این افراد به طور مداوم عصبانی هستند و این خشم را بروز میدهند.
تفاوت قابل توجه دیگر بین سادیستهای انفجاری و سادیستهای ستمگر این است که سادیستهای ظالم با دقت تمام قربانیان خود را انتخاب میکنند تا مطمئن شوند که هنگام حمله به آنها گزینه مقابلهای نخواهد داشت. سادیستهای ستمگر به طور کلی از اعتماد به نفس پایین و ناامنیهای درونی رنج میبرند و به شدت سعی در پنهان کردن این خصوصیات خود دارند. بنابراین با ایجاد رعب و وحشت و آزار دادن قربانیان میتوانند احساس برتری را نسبت به اطرافیان خود داشته باشند.
سادیسم اجبارگر
این دسته از افراد معمولا در میان گروهبانان نظامی، ناظران زندانها، روسای دانشگاهها، افسران پلیس و …. یافت میشوند. زیرا آنها در مقامی هستند که فکر میکنند میتوانند افرادی که قوانین را نقض میکنند مدیریت کنند و آنها را تنبیه کنند. گرچه آنها معتقدند که این کار را برای منافع مشترک انجام میدهند اما انگیزههای عمیقتر و فراتری از این قضیه وجود دارد. این سادیستها به طور کلی قانون شکنان را در حیطه کاری خود یا به طور کلی در جامعه جستجو میکنند و شدیدترین مجازاتهایی را که میتوانند برای آنها داشته باشند اعمال میکنند.
اگر سادیستهای اجبارگر بتوانند در جامعه به سمتی از جمله رئیس زندان یا پلیس برسند میتوانند اقدامات ظالمانهای را انجام دهند که به دلیل موقعیتی که دارند افراد اصولا رفتار آنها را عادلانه تلقی میکنند. هرچه این افراد دیگران را بیشتر مورد ظلم و تنبیه قرار دهند بیشتر احساس قدرت میکنند. این رفتار رفته رفته به یک نوع اعتیاد تبدیل میشود به طوری که فرد سادیست نمیتواند دیگر آن را کنترل کند چرا که از انجام آن لذت میبرد.
علائم فرد سادیسمی
سادیسم شامل لذت بردن از تحقیر کردن شخصی یا ایجاد درد برای وی است. راهنمای DSM-5 اختلال سادیسم جنسی را به عنوان اختلالی بیان میکند ک در آن فرد با ایجاد احساس درد و آزار به دیگران از نظر جنسی برانگیخته میشود. اما سادیسم به خودی خود تنها به معنای آزار جنسی نیست. علائم سادیسم به طور کلی شامل موارد زیر است:
- لذت بردن از آزار دیگران
- لذت بردن از مشاهده دیگران هنگام آزار دیدن توسط دیگران
- ایجاد حس و برانگیختگی جنسی هنگام آزار دیدن دیگران
- زمان زیادی را صرف فکر کردن و داشتن تخیل برای آسیب رساندن به دیگران میکنند حتی اگر به طور واقعی این کار را انجام ندهند.
- هنگامی که عصبانی هستند دوست دارند به دیگران آسیب برسانند.
- از تحقیر کردن دیگران لذت میبرند به خصوص در موقعیتهای اجتماعی
- به سمت اعمال یا رفتار پرخاشگرانه تمایل دارند.
- به شیوههای کنترل کننده دیگران رفتار میکنند.
چه عواملی موجب ابتلا به سادیسم میشود؟
در حالی که هیچ دلیل خاصی به طور دقیق برای ایجاد اختلال سادیسم در فرد مشخص نشده است اما نظریههای مختلفی در این باره وجود دارد. برخی بر این باورند که تجربیات سخت دوران کودکی و یا در مراحل رشد جنسی یکی از مهمترین عوامل در ایجاد یک شخصیت سادیستی است. همچنین محققان دریافتهاند که سادیسم یا اختلال شخصیت سادیسمی نیز میتواند از طریق یادگیری در فرد بوجود آید. به همین دلیل بسیار مهم است که در دوران کودکی، تربیت جنسی به شکل درستی به کودک آموزش داده شود.
تشخیص سادیسم
برای تشخیص سادیسم جنسی، طبق راهنمای DSM-5 فرد باید تحریک جنسی مداوم و شدید ناشی از ایجاد یا خیال پردازی را درباره آزار دیگران چه از نظر جسمی چه از نظر روحی بدون رضایت وی تجربه کنند. این علائم باید حداقل به مدت شش ماه وجود داشته باشد و باعث پریشانی شدید یا اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی یا زمینه قابل توجه دیگری از زندگی روزمره فرد شود. اگر با صفات اختلال شخصیت ضد اجتماعی، عدم صداقت و عدم همدلی و پشیمانی همراه شود سادیسم جنسی میتواند بسیار خطرناک باشد و درمان آن دشوار است.
درمان سادیسم
در واقع بسیار بعید است که افراد مبتلا به سادیسم جنسی به خودی خود به دنبال درمان این اختلال باشند. در عوض، افراد مبتلا به این اختلال معمولا در حین ارتکاب جرم دستگیر میشوند و از این طریق میتوان آنها را تحت درمان قرار داد. درمان سادیسم اصولا شامل ترکیبی از رواندرمانی و مصرف دارو است.
رواندرمانی:
به طور دقیقتر رفتار درمانی شناختی (CBT) میتواند به این افراد کمک کند تا الگوهای تحریک جنسی را تشخیص دهند و روشهای بهتر و سالمتر را برای مقابله با آن بیاموزند. بازسازی و اصلاح شناختی همچنین ممکن است به فرد کمک کند تا این الگوهای مضر فکری را شناسایی کرده و بر آنها غلبه کند.
مصرف دارو:
بعضی اوقات، داروهای ضد افسردگی برای تعادل مواد شیمیایی مغز و همچنین کاهش رفتارهای تکانشی تجویز میشود. به طور مشابه، بعضی اوقات داروهای ضد آندروژنی برای سرکوب میل جنسی فرد تجویز میشود.
منابع
پرسش و پاسخ
سلام. من در سن زیر ۲۵ سال که بودم علاقه زیادی به برقراری رابطه جنسی با یکی از فامیل داشتم که نشد. الآن که ۴۲ سالمه به شدت به سمت کشتن موجودات ضعیف مثل جوجه پرنده ها و … رفتم با وجودی که بازهم خیلی از خودم مقاومت نشون میدم و سعی می کنم به هیچ وجه در معرض قرار نگیرم ولی تا حالا متاسفانه ۴ یا ۵ پرنده رو کشتم که هربار عذاب وجدان کشنده و ویرانگری بعدش سراغم میاد و دارم مطمئن میشم که جام اون دنیا وسط جهنمه. شغلم مهندس برق هست. عاجزانه خواهش می کنم بهم کمک کنید…
سلام دختری فوق احساس خونگرم ودلسوز هستم ولی نمیدونم چرا یک دفعه قاطی میکنم به دیگران ازار روحی جسمی میرسونم یعنی تا مرگ کتک میزنم ولذت میبرم ولی بعد اتمام کار گریه زاری پشیماتی میاد سراغم میگم دفعه اخر ولی دوباره شروع میکنم
مطلب مفیدی بود ممنون