شاید شما هم جزو افرادی باشید که در خواب خروپف میکنند یا بین اطرافیانتان کسی را بشناسید که این مشکل را دارد. خروپف یک مسئله جدی است چرا که میتواند باعث آزار اطرافیان، ایجاد اختلال در خواب و حتی جدا شدن اتاق خواب همسران و مشکلات زناشویی شود. گذشته از اینکه خروپف خود به تنهایی یک مشکل جدی است، ۷۵ درصد از افرادی که خروپف میکنند دچار آپنه انسدادی خواب هم هستند که میتواند ریسک بروز بیماریهای قلبی را افزایش دهد. در این مقاله قصد داریم به ۷ راهکار بسیار ساده برای درمان خروپف اشاره کنیم.
فهرست مطالب
- علت خروپف در خواب چیست؟
- چطور خروپف نکنیم؟ (راههای درمان خروپف)
- عوامل موثر در خروپف
- برای درمان خروپف به چه دکتری مراجعه کنیم؟
علت خروپف در خواب چیست؟
همه انسانها ممکن است در خواب خروپف کنند. در واقع خروپف به تنهایی مسئله نگران کنندهای نیست. زمانی که خواب هستیم و هوا نمیتواند آزادانه از گلو و بینی عبور کند، بافتهای اطراف گلو به لرزش درآمده و باعث ایجاد همان صدایی میشوند که ما آن را به عنوان «خروپف» میشناسیم.
خروپف مداوم در خواب میتواند کیفیت خواب را کاهش دهد و در طول روز باعث تحریک پذیری، عصبانیت، خستگی و مشکلات دیگر شود. همچنین خروپف میتواند بر کیفیت رابطه همسران هم تاثیرگذار باشد. خبر خوب این است که جدا کردن اتاق خواب تنها راه حل و درمان خروپف نیست! در ادامه این مقاله خواهیم دید که برای حل این مشکل راههای سادهای وجود دارد که هم به شما و هم به اطرافیانتان کمک می کند.
جدول زیر تا حدودی میتواند در پیدا کردن علت خروپف به شما کمک کند. میتوانید از همسرتان یا اعضای خانواده بخواهید شما را در طول خواب تحت نظر داشته باشند و به شما در یافتن علت خروپف کمک کنند.
نوع خروپف | علت احتمالی |
---|---|
خروپف با دهان بسته | مشکلات مربوط به زبان |
خروپف با دهان باز | مشکلات مربوط به بافت های گلو |
خروپف در حالت خوابیدن روی کمر | احتمالاً خروپف خفیف است و با بهبود عادات خواب و سبک زندگی میتوان آن را درمان کرد. |
خروپف در تمام حالات | احتمالاً خروپف یک مشکل جدی و نیازمند درمان جدی است. |
چطور خروپف نکنیم؟ (راههای درمان خروپف)
در ادامه این مقاله قصد داریم به ۷ راهکار ساده و بی ضرر اشاره کنیم که با تغییر سبک زندگیتان در درمان خروپف شبانه اثرگذار هستند.
۱- شیوه خوابیدن خود را تغییر دهید.
خوابیدن روی کمر باعث میشود انتهای زبان و کام شما به دیواره عقبی گلو برخورد کرده و باعث ایجاد لرزش و خروپف در طول خواب شود. برای جلوگیری از خروپف میتوانید به پهلو بخوابید.
استفاده از بالشهای ضد خروپف و بالشهای تمام بدن به شما کمک میکنند تا در تمام طول شب به پهلو بخوابید. چسباندن توپ تنیس به پشت شلوار هم می تواند مانع از خوابیدن شما روی کمر شود.
برای اینکه از خروپف پیشگیری کنید میتوانید زیر سرتان را با بالش اضافی بالاتر بیاورید تا مجاری تنفسیتان باز شده و خروپف نکنید. (البته اگر با گردن درد مشکلی ندارید!)
به هر حال اگر خروپف به یک معضل برای شما و اعضای خانوادهتان تبدیل شده است بهتر است برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.چرا که ممکن است نشانهای از وجود اختلال آپنه خواب انسدادی باشد.
مطالعه بیشتر: آپنه خواب چیست؟
۲- برای درمان خروپف لاغر شوید.
کاهش وزن در درمان خروپف برخی افراد موثر است. منظور ما از این جمله این نیست که افراد لاغر خروپف نمیکنند! بلکه افزایش وزن میتواند باعث بیشتر شدن خروپفها شود. وقتی که وزن اضافه می کنید اطراف گردن به دیواره داخلی گلو فشار بیشتری وارد میکند و باعث خروپف در طول خواب میشود.
۳- الکل را ترک کنید.
الکل و قرصهای آرامبخش میتوانند باعث شل شدن عضلات گلو و افزایش میزان خروپف شوند. خوردن الکل ۴ الی ۵ ساعت قبل از خواب میتواند خروپف را بدتر کند. حتی افرادی که هیچگاه در خواب خروپف نمیکنند ممکن است بعد از نوشیدن الکل دچار مشکل خروپف شبانه شوند.
۴- بهداشت خواب را رعایت کنید.
عادات نامناسب خواب یا بهداشت خواب ضعیف اثری مشابه با مصرف الکل دارد. اگر ساعات طولانی کار می کنید و لحظهای چشم روی هم نمیگذارید، در انتهای شب به خواب عمیقی فرو میروید. خواب عمیق باعث شل شدن بیش از پیش عضلات و خروپف میشود. پیش از خواب از مصرف وعدههای غذایی سنگین پرهیز کنید تا خواب بهتری داشته باشید.
۵- درمان خروپف با باز کردن مجاری بینی
اگر خروپف از بینیتان شروع میشود با تمیز و باز کردن مجاری تنفسی بینی میتوانید خروپف را کاهش دهید. زمانی که مجاری بینی به علت سرماخوردگی یا گرفتگی بسته باشند هوا سریعتر عبور میکند و این باعث تولید صدای خروپف میشود.
دوش آب گرم پیش از رفتن به رختخواب میتواند در باز کردن بینی موثر باشد. همچنین شست و شوی بینی با آب نمک در حین دوش گرفتن می تواند به باز شدن بینی کمک کند. اگر اغلب مواقع مجاری بینیتان گرفته است روشن کردن بخور در اتاق خواب می تواند به شما کمک کند.
سینوزیت مزمن هم می تواند در خروپف شبانه نقش داشته باشد. اگر دچار سینوزیت هستید یا علائم آن را دارید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا آن را درمان کند.
مطالعه بیشتر: سینوزیت مزمن چیست؟
۶- یک بالش جدید تهیه کنید.
واکنش آلرژیک به محیط اتاق خواب و بالش هم می تواند خروپف ایجاد کند. ذرات گرد و غبار و کنههای ریز خانگی که در بالش جمع میشوند میتوانند باعث واکنش آلرژیک بدن و خروپف شوند. همچنین اگر حیوان خانگی دارید و به او اجازه میدهید در رختخواب بخوابد، بهتر است بدانید که تنفس پشم، شوره و کرک بدن حیوان نیز میتواند این مشکل را بدتر کند.
هر چند هفته یک بار بالش را در خشک کن ماشین لباسشویی بیندازید و هر ۶ ماه آن را تعویض کنید. حیوانات خانگی را هم از اتاق خواب دور کنید.

۷- مایعات زیاد بنوشید.
زمانی که بدن دچار بی آبی شود ترشحات بینی و نرم کام چسبناکتر میشود که این خود منجر به خروپف میشود. نوشیدن روزانه ۸ لیوان آب میتواند به درمان خروپف کمک کند.
عوامل موثر در خروپف
افراد مختلف به علتهای متفاوتی خروپف می کنند. با فهمیدن ریشه و علت خروپف شبانه میتوانید راحت تر راه حل مناسب را برای خواب عمیق و بهبود رابطه خود و همسرتان پیدا کنید. علل شایع خروپف در خواب عبارتند از:
- بالا رفتن سن
- اضافه وزن و چاقی
- جنسیت
- ویژگی های ارثی و ژنتیکی
- مشکلات سینوسی و مشکلات مربوط به مجاری تنفسی بینی
- مصرف آرامبخش، الکل و سیگار کشیدن
- شیوه خوابیدن
یکی دیگر از علل اصلی خروپف «آپنه انسدادی خواب» است. آپنه یکی از اختلالات مربوط به خواب است که باعث وقفههای تنفسی در طول خواب میشود. آپنه کیفیت خواب را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل اگر در طول روز خسته و خواب آلود هستید، در خواب دچار احساس خفگی میشوید، صدای خروپفهایتان بسیار بلند است یا در موقعیتهای نامناسب مثل غذا خوردن و حین مکالمه روزمره به خواب میروید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا از نظر ابتلا به آپنه یا هر گونه اختلال خواب بررسی شوید.
مطالعه بیشتر: علت خروپف در خواب چیست؟
برای درمان خروپف به چه دکتری مراجعه کنیم؟
قبل از اینکه برای درمان خروپف به قرص و داروهای گیاهی روی آورید بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. داروهای گیاهی و آزاد موجود در داروخانهها و عطاریها میتوانند برای بدن مضر باشند. در واقع بسیاری از داروهای گیاهی که سازندههایشان ادعای درمان خروپف را دارند بدون هیچ پشتوانه علمی ساخته شدهاند.
از آنجا که ریشه بسیاری از مشکلات مربوط به خواب، خروپف شبانه و آپنه خواب بیماریهای مربوط به بینی و گلو (مثل انحراف تیغه بینی) است، با مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب میتوانید نسبت به درمان خروپف شبانه خود اقدام کنید.
منابع:
با کلیک روی دکمه زیر میتوانید به لیست متخصصان گوش و حلق و بینی پزشک خوب دسترسی پیدا کرده و برای درمان مشکل خروپف خود و یافتن علت اصلی آن از آنها کمک بگیرید:
پرسش و پاسخ
سلام دوهفته خر پف شدید دارم طوری که همه اذیت میشن . وقت بیداری هم گلودردهم سوزش بینی هم سینه دردوگوش درد میشم
سلام من درخواب خروپف بسیارشدیدی دارم حتا نفسم بند میشه احساس میکنم نفسم بیرون میشه
سلام من در خواب خروپف بسیار شدیدی دارم طوری که اطرافیانم بسیار شاکی میشوند خواهش میکنم راهی جلوی پام بزارین
سلام ممنون از شما ببخشید من به تازگی در خواب خروپف میکنم همسرم خیلی شاکی هستن نمیدانم چکار کنم اگه میشه منو راهنما کنید
*.خیلی مفید بود خیلی ممنون. ???.*
مفید بود ممنون
ممنون از توجهتون