افسرده خویی یک نوع اختلال حال و وضع روانی است. از مشخصههای افسرده خویی، افسردگی مزمن است که حداقل به مدت دو سال باقی مانده باشد. این نوع از افسردگی شدت و علائم کمتری نسبت به افسردگی ماژور دارد. افسردگی ماژور در افرادی که به دیس تایمیا مبتلا هستند نیز میتواند رخ دهد. وقوع همزمان دورههای افسردگی ماژور به علاوه دیس تایمیا “افسردگی مضاعف” نامیده میشود. در این مقاله به بررسی این نوع از افسردگی میپردازیم.
فکتهای کوتاه
- افسردهخویی نوع خفیفتر و در عین حال مزمن افسردگی ماژور است. افراد مبتلا به این بیماری نیز ممکن است گاهی دچار افسردگی ماژور شوند.
- دلیل مشخصی برای این اختلال وجود ندارد، اما متخصصان بهداشت روان فکر میکنند که این نتیجه عدم تعادل شیمیایی در مغز است. امکان ارثی بودن این بیماری نیز وجود دارد.
- به طور کلی، تقریباً همه مبتلایان به افسردگی احساس غم و اندوه مداوم دارند و ممکن است احساس ناتوانی، ناامیدی و تحریک پذیری را تجربه کنند. بدون درمان، علائم میتوانند سالها ادامه داشته باشند.
- این بیماری اغلب با دارو، درمان یا ترکیبی از هر دو قابل معالجه است.
افسردهخویی چیست؟
اختلال افسردگی مداوم (PDD) نوعی افسردگی مزمن است. آخرین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) دیس تایمی و اختلال افسردگی مزمن را در زیرگروه اختلال افسردگی مزمن قرار داده است. این تغییرات تشخیصی برای انعکاس این واقعیت انجام شده است که هیچ تمایز معناداری از نظر علمی بین اختلال افسردگی اساسی مزمن و آنچه قبلاً در (DSM-IV) به عنوان اختلال دیس تایمی شناخته میشد وجود ندارد.
کلمه dysthymia از ریشه یونانی dys به معنی “بیمار” یا “بد” و تیمیا به معنی “ذهن” یا “احساسات” گرفته شده است. اصطلاحات دیس تایمی و اختلال دیستمیک به حالت افسردگی مزمن و خفیف اشاره دارد.
چه عواملی باعث ابتلا به افسردهخویی میشود؟
متخصصان مطمئن نیستند که چه عواملی باعث بروز افسردهخویی و یا سایر انواع افسردگی میشود. عوامل ژنتیکی میتواند در این امر دخیل باشد. البته بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی سابقه خانوادگی ندارند. تصور میشود که عملکرد غیر طبیعی در مدارهای مغزی یا مسیرهای سلول عصبی که مناطق مختلف مغز را تنظیم میکند، باعث ایجاد افسردگی میشود. عوامل عمده استرس زا در زندگی، بیماریهای مزمن، داروها و مشکل در رابطه یا شغل نیز ممکن است احتمال افسردهخویی را در افرادی که از نظر بیولوژیکی مستعد ابتلا به افسردگی هستند افزایش دهد.
مطلب بیشتر: آیا افسردگی ژنتیکی است؟ نقش وراثت در ابتلا به افسردگی
علائم و نشانههای افسردهخویی چیست؟
علائم افسردهخویی همان علائم افسردگی ماژور است. با این تفاوت که از نظر شدت ملایمتر است. این علائم عبارتاند از:
- غم و ناامیدی مداوم
- از دست دادن علاقه نسبت به کارهایی که قبلا لذت بخش بودند.
- تغییرات عمده در وزن (افزایش و یا کاهش بیش از ۵٪ درصد از وزن در عرض یک ماه)
- بیخوابی و یا خواب مداوم
- احساس بیرمقی و خلق تحریک پذیر قابل مشاهده توسط اطرافیان
- خستگی و بیرمقی مداوم
- احساس ناامیدی و گناه
- مشکل در تمرکز و تصمیم گیری
- اختلال در عملکرد روزانه
- افکار مکرر مرگ یا خودکشی، برنامه خودکشی یا اقدام به خودکشی
افسرده خویی چگونه تشخیص داده میشود؟
به طور کلی یک متخصص بهداشت روان تشخیص را براساس علائم بروز دهنده در فرد بررسی میکند. در مورد افسردهخویی، علائم مدت طولانیتری همراه با شدت کمتری در بیمار رخ میدهد. رواندرمانگر با انجام آزمایش خون فاکتورهای بیماری جسمی که باعث علائمی همچون افسردگی میشود را حذف میکند. کم کاری تیروئید یکی از بیماری های جسمی است که علائمی مشابه علائم افسردگی ایجاد میکند. اگر علائم افسردگی را در خود احساس میکنید و این علائم بیش از دو هفته در شما بروز پیدا کرده است بهتر است هرچه سریعتر به یک روانشناس مراجعه کنید. روانشناس با استفاده از علائم شما، سوابق خانوادگی و سوابق شخصی یک ارزیابی دقیق را برای تشخیص افسردگی انجام میدهد.
مطلب بیشتر: تشخیص افسردگی | از کجا میشود تشخیص داد که افسردگی داریم؟
نکته: هیچ آزمایش خون، اشعه ایکس یا آزمایشگاه دیگری وجود ندارد که بتواند برای تشخیص افسردهخویی استفاده شود.
افسرده خویی چگونه درمان میشود؟
افسردهخویی یک بیماری جدی روانی است. اما خوشبختانه امروزه درمانهای متعددی برای معالجه این بیماری وجود دارد. مانند هر بیماری مزمن دیگر، تشخیص به موقع و رواندرمانی ممکن است شدت و مدت زمان علائم را کاهش دهد و همچنین احتمال بروز یک اپیزود (دوره) افسردگی ماژور را کاهش دهد.
برای درمان این نوع از افسردگی، پزشکان از رواندرمانی(گفتاردرمانی)، دارودرمانی (داروهای ضدافسردگی) و یا ترکیبی از هردو را برای درمان قطعیتر پیشنهاد میدهند.
رواندرمانی چیست؟
رواندرمانی (گفتاردرمانی) در افسردهخویی و سایر اختلالات خلقی برای کمک به فرد در ایجاد مهارتهای مقابلهای مناسب برای کنار آمدن با زندگی روزمره و به چالش کشیدن باورهای منفی غلط در مورد خود به کار میرود. رواندرمانی همچنین میتواند به افزایش پایبندی و مصرف منظم دارو و عادات سبک زندگی سالم کمک کند، همچنین به بیمار و خانواده کمک میکند تا اختلال خلقی مراجع را درک کنند. رواندرمانی برای درمان افسردگی شامل مشاوره فردی، مشاوره گروهی و مشاوره خانوادگی است.
داروهای ضد افسردگی چگونه به درمان افسرده خویی کمک می کنند؟
انواع مختلفی از قرضهای ضد افسردگی برای درمان افسردهخویی وجود دارد. مشاوره شما سلامت روان شما را بررسی میکند و سپس با بررسی همه موارد احتمالی، بهترین و کم عارضهترین داروی ضد افسردگی را که متناسب با شما است تجویز میکند. داروهای ضد افسردگی ممکن است چند هفته طول بکشد تا فوايد خود را نشان دهد. این قرصها باید به مدت ۶ یا ۹ ماه پس از یک اپیزود (دوره) افسردگی مورد مصرف قرار گیرند.
بعضی اوقات داروهای ضد افسردگی عوارض جانبی ناخوشایندی را ایجاد میکنند. به همین دلیل لازم است که با روانپزشک خود به طور مرتب در ارتباط باشید تا او بتواند بهترین دارو را با کمترین عوارض برای شما تجویز کند.
چکار کنم که حالم بهتر شود؟
یک تشخیص دقیق و یک درمان موثر میتواند حال شما را بسیار بهبود ببخشد و عوارض و علائم بیماری را کاهش دهد. علاوه بر این، از پزشک خود در مورد فواید عادات سبک زندگی سالم مانند داشتن یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، پرهیز از الکل و استعمال دخانیات و بودن در کنار دوستان نزدیک و اعضای خانواده برای حمایت اجتماعی قوی، اطلاعاتی را دریافت کنید. این عادتهای مثبت در بهبود خلق و خو و ایجاد حال خوب در فرد بسیار تاثیرگذار است.
آیا افسرده خویی میتواند بدتر شود و عود کند؟
خیلی وقتها ممکن است همراه با افسرده خویی، افسردگی ماژور نیز رخ دهد. به این حالت افسردگی مضاعف گفته میشود. به همین دلیل پیدا کردن یک مشاور مناسب و تشخیص و درمان به موقع میتواند از ابتلای فرد به افسردگی مضاعف جلوگیری کند. سپس روانپزشک میتواند موثرترین روش درمانی را برای کمک به شما در کاهش علائم و ایجاد احساس بهتر در فرد موثر باشد.
منابع: Web Md
در صورت نیاز میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین روان درمانگران نوبت بگیرید.
اگر نیاز به دریافت راهنمایی در این زمینه دارید، روی دکمه زیر کلیک کنید:رزرو آنلاین نوبت از روان درمانگر
پرسش و پاسخ
سپاس از مطالب کارامد