طلاق عاطفی عشق و علاقهای را که بین زن و شوهر وجود دارد کمرنگتر میکند و با مرور زمان آن را از بین میبرد. طلاق عاطفی اثرات روانی و عاطفی را برای زوجین به همراه دارد که بسیار ناخوشایند است. به طور طبیعی طلاق عاطفی به عنوان سر منشایی برای طلاق قانونی مطرح میشود. در این مقاله به بررسی طلاق عاطفی در زوجین، علائم آن و همچنین راهکارهایی برای جلوگیری از آن میپردازیم.
طلاق عاطفی چیست؟
طلاق عاطفی یک مکانیزم روانشناختی است که برخی از زوجین هنگامی که فکر میکنند رابطه شادشان به پایان رسیده است با آن روبرو میشوند. زمانیکه از نظر عاطفی از همسرتان طلاق میگیرید، در واقع احساسات شما نسبت به شریک زندگیتان از بین میرود. برای برخی از زوجین قبل از طلاق این اتفاق خواهد افتاد و برای برخی دیگر این اتفاق طی فرایند طلاق رخ خواهد داد. بیشتر طلاقها یک طرفه است. طلاق توافقی به ندرت بین زوجین رخ میدهد. به طور معمول همسری که از نظر عاطفی از شریک زندگیاش فاصله گرفته درخواست طلاق رسمی میدهد. او به طلاق عاطفی دچار میشود و بعد از آن تصمیم میگیرد که به طور رسمی نیز طلاق بگیرد و زندگی زناشوییاش را به پایان برساند.
نشانههای طلاق عاطفی
-
تبدیل شدن به فردی دیگر
یکی از نشانههای طلاق احساسی تغییر در فرد است. در طول زمان افرادی که با هم ازدواج میکنند از نظر شخصیتی به هم شبیه میشوند. علایق، ویژگیها و رفتارهای زن و شوهر مانند هم میشود. زمانیکه یکی از زوجین احساساتش نسبت به رابطه تغییر میکند، به یک فرد دیگر تبدیل میشود. و این امر آنقدر آشکار است که توسط شریک زندگی کاملا احساس میشود.
-
خیانت
خیانت میتواند هم از نظر جسمی و هم از نظر عاطفی رخ دهد و میتواند به یکسری مشکلات اساسی مانند مسافت و کاهش رابطه جنسی با همسر منجر شود. خیانت در حوزه مشکلات عاطفی قرار میگیرد. چراکه میتواند احساس فرد را نسبت به شریک زندگی از بین ببرد. حتی اگر بخواهید به همسرتان فرصت دوبارهای بدهید، آسیب روحی خیانت به سختی جبران خواهد شد.
-
عدم صمیمیت و اشتیاق (نه تنها از نظر جنسی)
شریک زندگی که طلاق عاطفی گرفته باشد دیگر درباره اتفاقاتی که در طی روز برایش افتاده صحبت نخواهد کرد. فردی که طلاق احساسی گرفته دیگر تمایلی به بروز احساسات و یا بغل کردن همسرش ندارد. دیگر به طوری رفتار نمیکند که انگار شما برایش اهمیت دارید و یا برای شما ارزش قائل است. به نظر میرسد امیدها، آرزوها و رویاهایی که شما هر دو به طور مشترک داشتید دیگر موضوع گفتگو روزمرهتان نیستند. این مسئله میتواند در رابطه جنسی شما نیز تاثیرگذار باشد.
-
بحث و جدل همیشگی
مشاجرات دائم و همیشگی که هرگز حل نمیشوند نشانه یک رابطه ناسالم و سمی است. بدتر از همه درگیری دائم با شریک زندگی میتواند باعث خسته شدن از رابطه و در نتیجه طلاق شود.
-
رابطه برایتان دیگر رضایت بخش نیست
یکی دیگر از نشانههای طلاق احساسی این است که زندگی مشترک دیگر برای فرد رضایت بخش نیست. همسری که طلاق عاطفی گرفته است با افراد و در مکانهای دیگر احساس خشنودی و رضایت را تجربه میکند.
-
احساس عشق در رابطه از بین رفته است
عشق پایه و اساس ازدواج است. هنگامی که عشق در ازدواج از بین برود، طلاق عاطفی رخ میدهد. زمانیکه در یک رابطه عشق از بین برود وقت آن است که یا حتما به رواندرمانگر مراجعه کنید و سعی کنید پایه و اساس ازدواجتان را از اول شکل دهید و یا اینکه به ازدواج پایان دهید و طلاق احساسی به طلاق رسمی تبدیل شود.
همسری که طلاق عاطفی “همسر دور شونده” میگیرد در مقابل همسری که به رابطه همچنان پایبند است
برخی از زوجین قبل از اینکه بفهمند طلاق راهحل آنها است، سالهای طولانی در یک رابطه ناسالم با فاصله و طلاق عاطفی دست و پنجه نرم میکنند. به این همسر به اصطلاح “همسر دور شونده” گفته میشود. این فرد از لحاظ مختلف عاطفی از همسر خود دور میشود. معمولا طلاق احساسی روشی قاطعانه ذهنی است که همسر دور شونده با اتخاذ مرزهایی در رابطه احساس میکنند که رابطه برای او آسیب زا شده است و دیگر برای او امنیت ندارد.
این نوع طلاق از همسر، به فرد کمک میکند تا در صورت مواجهه با آنچه احساس میکند یک وضعیت طاقت فرسا است، احساس صداقت روانی را حفظ کند. اساسا طلاق عاطفی قبل از طلاق قانونی رخ میدهد.
“همسر پایبند” معمولا به فردی طلقی میشود که همچنان میخواهد که رابطهاش را حفظ کند و بعد از طلاق قانونی باید با احساسات خود مقابله کند. فارغ از جنسیت این فرد باید با پایان ازدواج خود کنار بیاید.
خصوصیات همسری که طلاق عاطفی گرفته است. “همسر دورشونده”
- از ارتباط با همسر خود کناره گیری میکند.
- کمبود عمومی اشتیاق، عدم رضایت، فرسودگی عاطفی، بی احساسی و کمبود علاقه.
- برای فرار از بودن در کنار هم زمان بسیاری را خارج از خانه میگذرانند.
- تحریک پذیر و بیتاب از تلاش همسر برای نجات ازدواج ناراحت است.
- میخواهد روند طلاق به سرعت پیش برود.
- کاهش وابستگیها و گیراییها نسبت به همسر
- باز کردن مشکلات گذشته
خصوصیات همسری که همچنان به رابطه پایبند است
- شوکه شدن؛ هیچ تصوری از وجود مشکلات متعدد در ازدواج نداشتهاند.
- به دنبال راههایی برای نجات ازدواج هستند.
- بیشتر وابسته میشود، اغلب التماس می کند و خواهان فرصتی دیگر است.
- رفتارهای عجیب و غریب مانند پیگیری و آزار و اذیت را از خود بروز میدهد.
- احساس اضطراب و ترس از آینده و مجرد بودن دوباره.
- برای به تأخیر انداختن روند طلاق و نجات ازدواج، هر کاری را امتحان میکند.
راهکارهایی برای جلوگیری از طلاق عاطفی
- سعی کنید از تغییر همسرتان دست بکشید و او را آنگونه که هست بپذیرید.
- مهارت “گوش کردن” را یاد بگیرید. سعی کنید به مشکلات همسرتان گوش بدید و او را درک کنید.
- سعی کنید هنگام دعوا به دنبال راهحل باشید. مشکلاتتان را حل کنید به جای اینکه آنها را فراموش کنید.
- از سرزنش هم دست بردارید. دائما گذشته را به رخ همدیگر نکشید. یا سرزنش و مقصر جلوه دادن همدیگر دعوا را افزایش میدهد و در نتیجه میتواند باعث طلاق عاطفی شود.
- برای همدیگر وقت بگذارید. سعی کنید فارغ از گذراندن وقت با فرزندان زمانی را برای همسر خود اختصاص دهید. با همدیگر یک “شام رمانتیک” داشته باشید. به مسافرت بروید. تفریحات دو نفره داشته باشید.
- اجازه ندهید دیگران برای رابطه شما تصمیم بگیرند و در رابطهتان دخالت کنند.
- ابراز علاقه را جدی بگیرید. سعی کنید در جمع و حتی خلوت خود از عبارات عاطفی برای صدا کردن همدیگر استفاده کنید.
- رابطه جنسی را جدی بگیرید و نسبت به آن بیتفاوت نباشید.
سخن آخر پزشک خوب
مشکلات عاطفی در هر دوره از رابطه زناشویی ممکن است رخ دهد. اما باید آن را به موقع شناسایی کرد و نسبت به آن غافل نبود. حل نکردن مشکلات عاطفی در رابطه میتواند باعث طلاق احساسی شود. این نوع طلاق امری است که بسیار سخت میتواند آن را حل کرد و متاسفانه بیشتر طلاقهای عاطفی به طلاق قانونی منجر میشود. با آگاهی از راههای از بین بردن مشکلات عاطفی میتوانید درصد ایجاد طلاق عاطفی را کاهش دهید و در نتیجه رابطهای با کیفیت بهتر و شادتر را تجربه کنید.
منابع
شما میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین روانشناسان و مشاوران خانواده به صورت اینترنتی نوبت بگیرید.
پرسش و پاسخ
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون