هیپنوتراپی چیست؟ انواع هیپنوتیزم درمانی و فواید آن

توسط نغمه عثمانپور
این مقاله توسط نغمه عثمانپور ترجمه شده است.

هیپنوتراپی یا خواب‌گری حالتی مانند خلسه است که در آن به‌وسیله تلقین، شخص در حالت خاصی از هوشیاری قرار می گیرد. هیپنوتیزم موجب تسلط شخص دیگری بر فرد نمی‌شود بلکه تنها باعث می‌شود که رواندرمانگر با ضمیر ناخودآگاه شخص به مکالمه و القای تلقینات بپردازد. در این مقاله به بررسی هیپنوتیزم درمانی و فواید آن می‌پردازیم.

فهرست مطالب
  •  

    هیپنوتیزم درمانی چیست؟

    هیپنوتیزم درمانی نوعی تکنیک کمکی است که از آن برای کمک به درمان علائم یا بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. از هیپنوتیزم درمانی گاها برای درمان انواع فوبیا و سایر اختلالات اضطرابی استفاده می‌شود.

    در حالی که شایعه‌ها و باورهای غلط زیادی درباره این نوع از درمان وجود دارد، هیپنوتیزم یک فرایند کاملاً واقعی است که می‌تواند به عنوان ابزاری درمانی مورد استفاده قرار گیرد. تحقیقات نشان داده است که هیپنوتیزم درمانی دارای فواید پزشکی و درمانی است. و می‌تواند در کاهش درد و اضطراب موثر باشد.

     

    اگر نیاز به مشاوره تلفنی یا آنلاین داری روی دکمه زیر کلیک کنید
    برو به صفحه متخصص

    فواید هیپنوتیزم درمانی

    حالت هیپنوتیزم باعث می‌شود که فرد بیمار بتواند راحت‌تر درباره مسائل و مشکلاتش صحبت کند. و پیشنهادات را بهتر قبول کند. این درمان می‌تواند بسیاری از اختلالات روانی را بهبود دهد. اختلالاتی که با هیپنوتیزم درمانی بهبود پیدا می‌کنند شامل موارد زیر است:

    هیپنوتیزم همچنین ممکن است برای کمک به کنترل درد و غلبه بر عاداتی مانند سیگار کشیدن یا پرخوری موثر باشد. همچنین ممکن است برای افرادی که علائم شدید اختلالات مختلف را دارند یا آن‌هایی که نیاز به مدیریت بحران دارند مفید باشد.

     

    توجه: کسانی که علائم روان پریشی مانند هذیان یا توهم دارند، باید با یک متخصص هیپنوتیزم درمانی یا روانشناس صحبت کنند که آیا این روش درمانی برای آ‌ن‌ها مناسب است یا خیر.

     

    انواع هیپنوتیزم درمانی

    هیپنوتیزم درمانی چند روش مختلف دارد:

    هیپنوتراپی شناختی رفتاری

    هیپنوتراپی شناختی شامل هیپنوتیزم برای کمک به “به روزرسانی” ناخودآگاه در راستای آگاهی و درک آن از واقعیت است. این روش درمانی از طیف وسیعی از نظریه‌ها کمک می‌گیرد و آن‌ها را با هم ترکیب می‌کند تا با اهداف، ارزش‌ها و نیازهای شخصی بیمار مطابقت داشته باشد. هیپنوتراپی شناختی رفتاری می‌تواند برای بسیاری از اختلالات به ویژه اختلال اضطراب و ترس مورد استفاده قرار گیرد.

    مطلب بیشتر: اضطراب (استرس مخرب و شدید) ناشی از کرونا ویروس

     

    هیپنوتیزم اریکسونی

    میلتون اریکسون روانشناس و رواندرمانگر با تخصص در هیپنوتراپی و خانواده درمانی بود. او توانست روش‌های نوینی از هیپنوتراپی را کشف کند. امروزه تعداد زیادی از متخصصان هیپنوتیزم از روش‌های او استفاده می‌کنند.  هیپنوتیزم درمانی اریکسونی که از جهت دیگر متفاوت است، او از داستان پردازی غیر مستقیم برای تغییر رفتار استفاده می کند. او اعتقاد داشت که ذهن ناهشیار همواره بیدار است و می‌تواند چیزهای مختلف را بشنود. به همین دلیل تلقین‌ها چه در حالت خلسه چه در حالت هشیار اثر خود را می‌گذارد. این نوع از هیپنوتراپی برای افرادی موثر است که به دنبال روش‌های دیگر هیپنوتیزم هستند و یا کسانی که روش‌های سنتی هیپنوتیزم درمانی را دوست ندارند.

     

    هیپنو روان درمانی

    در این نوع از هیپنوتراپی، هیپنوتیزم در کنار دیگر شاخه‌های روان درمانی مانند (روان پویایی، انسان گرایی گشتالت یا ذهن آگاهی استفاده می‌شود.) متخصصانی که این روش درمانی را ارائه می‌دهند، هم در هیپنوتیزم درمانی و هم در رواندرمانی آموزش خواهند دید.

     

    هیپنوآنالیز

    هیپتوآنالیز با استفاده از مفاهیم رواندرمانی می‌تواند یک “علت” یا “رویداد محرک” را که منجر به مشکل فعلی بیمار می‌شود شناسایی کند. متخصص هیپنوتیزم با شناسایی علت اصلی، به کاهش ارتباطات منفی و حل مشکلات ناشی از آن کمک می‌کند. این نوع از هیپنوتیزم درمانی اغلب چندین جلسه به طول می‌انجامد و به شما و رواندرمانگر این امکان را می‌دهد که در یک محیط امن و مطمئن با یکدیگر ارتباط مثبت برقرار کنید.

     

    برنامه ریزی عصبی کلامی (NLP)

    برنامه ریزی عصبی کلامی نوعی از هیپنوتیزم درمانی نیست. بلکه روشی است که اکثر متخصصان هیپنوتیزم درمانی در درمان از آن استفاده می‌کنند. برنامه ریزی عصبی کلامی یک مدل یادگیری است که توسط ریچارد بندلر و جان گریندر بنیان گذاری شد. هدف این روش کمک به مردم برای رسیدن به تعالی و خوشبختی است.

     

    هیپنوتیزم متمرکز بر راه حل

    این نوع از هیپنوتراپی بر زمان حال، وضعیت فعلی شما و هدف شما در آینده تمرکز دارد. هیپنوتیزم درمانی متمرکز بر راه حل بر بیمار متمرکز است. به این معنی که شما در جلسات رواندرمانی با راهنمای رواندرمانگر پیشگام هستید.

    در این نوع از هیپنوتیزم درمانی تعیین هدف بسیار مهم است. و اغلب از روش‌های پرسش برای یافتن راه حل هر چالشی که با آن روبرو هستید استفاده می‌شود. اعتقاد اصلی هیپنوتیزم متمرکز بر راه حل این است که شما دارای نیروی درونی و منابع لازم برای کمک به خود هستید و  هیپنوتیزم درمانی به عنوان یک تسهیل کننده عمل می‌کند.

     

    هیپنوتیزم درمانی برای چه کسانی مناسب نیست؟

    هیپنوتیزم ممکن است برای شخصی که علائم روان پریشی دارد، مانند توهم و هذیان، یا کسی که از مواد مخدر یا الکل استفاده می‌کند مناسب نباشد. هیپنوتیزم همچنین ممکن است در مقایسه با سایر روش‌های سنتی، مانند دارو، برای اختلالات روانپزشکی، یک نوع روش درمانی کمتر موثر باشد. برخی از درمانگران از هیپنوتیزم برای بازیابی خاطرات احتمالی سرکوب شده ای استفاده می‌کنند که معتقدند با اختلال روانی فرد مرتبط است. با این حال، کیفیت و قابلیت اطمینان اطلاعاتی که بیمار تحت هیپنوتیزم به یاد می‌آورد همیشه قابل اعتماد نیست. علاوه بر این، هیپنوتیزم می‌تواند در بعضی شرایط (معمولاً در نتیجه پیشنهادات ناخواسته یا پرسیدن سوالات توسط درمانگر) باعث ایجاد خاطرات غیرواقعی در فرد شود. به همین دلایل، هیپنوتیزم دیگر به نوعی درمان رایج یا اصلی در بیشتر انواع رواندرمانی محسوب نمی‌شود.

    هیپنوتیزم درمانی

     

    آیا هیپنوتیزم درمانی خطرناک است؟

    در پاسخ باید گفت که هیپنوتیزم درمانی خطرناک نیست. بسیاری از افراد فکر می‌کنند که هیپنوتیزم درمانی باعث کنترل ذهن یا شستشوی مغزی می‌شود، اما اینگونه نیست. بیشترین خطر، همانطور که در بالا گفته شد، این است که می‌تواند به طور بالقوه خاطرات نادرست ایجاد کند و ممکن است از  سایر درمان‌های روانپزشکی تثبیت شده و سنتی، تأثیر کمتری داشته باشد.

    هیپنوتیزم درمانی توسط یک درمانگر آموزش دیده و یا روانشناس انجام می‌شود. این نوع از رواندرمانی می‌تواند علائم جسمی در فرد ایجاد کند که البته بسیار نادر است. این علائم شامل موارد زیر است:

    • سردرد
    • خواب آلودگی
    • سرگیجه
    • اضطراب یا پریشانی
    • ایجاد خاطرات نادرست

     

    منابع

    1. therapy tribe
    2. hypnotherapy-directory
    3. web MD


    در صورت نیاز می‌توانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین روانشناسان متخصص در هیپنوتراپی در ایران به صورت اینترنتی نوبت دریافت کنید.

    لیست روانشناسان

    پرسش و پاسخ

    پزشک خوب، نظرتان را درباره این مقاله بگویید یا سوالاتتان را بپرسید، متخصصان ما در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ می‌دهند.

    ناشناس اسفند ۱۲, ۱۴۰۰ - ۵:۱۳ ب٫ظ

    سلام خیلی مفید بود ممنون

    پاسخ

    دیگر مقالات پیشنهادی پزشک خوب