داشتن صداقت در رابطه مسئله مهمی است. بدست آوردن اعتماد کار سختی است ولی از دست دادنش کار آسانی است. رازها و دروغها در رابطه میتوانند اعتماد طرفین را از بین ببرند و رابطه را به خطر می اندازند. و این امر در مواردی غیر قابل ترمیم است. بیشتر افرادی که دروغ میگویند، در حقیقت نگران عواقب صداقتشان هستند. اما باید در نظر داشت که خطراتی که عدم صداقت در رابطه میتواند ایجاد کند بسیار بیشتر از داشتن صداقت است. هیچ کس نمیخواهد با یک دروغگو در رابطه باشد. حتی اگر شریک زندگی شما به اصطلاح دروغ مصلحتی بگوید، دروغ میتواند رابطه شما را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله به بررسی دلایل دروغ گفتن در رابطه میپردازیم.
فهرست مطالب
- به شریک زندگی خود اعتماد کنید!
- قابل اعتماد باشید!
- تا پنج بشمارید و بعد سریعا حقیقت را بگویید!
- با شریک زندگی خود همدردی کنید.
- دروغ گفتن مداوم را از سبک زندگی خود حذف کنید.
دروغ در رابطه
زمانی که دو نفر وارد یک رابطه میشوند، بعد از مدتی به یکدیگر اعتماد میکنند. این اعتماد تا زمانی که یکی از دو نفر دیگری را فریب دهد و به او دروغ بگوید باقی میماند. تمام افراد از بیصداقتی و فریب خوردن در رابطه بیزارند. عدم صداقت ممکن است زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، و قصه تنها به اینجا ختم نمیشود. دروغ گفتن مانند چالی بیسر و ته است که نمیتوان از آن بیرون آمد. یک دروغ میتواند سلسلهای از دروغهای دیگر را با خود به همراه آورد. همین امر میتواند منجر به پارانویا (بدگمانی) بین طرفین شود. تلاش برای حفظ این دروغها میتواند باعث شود که فرد دیگر دائما در این باره سوالاتی بپرسد. این مشکل میتواند به شدت در هر بخش از زندگی طرفین و جامعه رخنه کند.
در واقع، دروغگویی میتواند نوعی خیانت به طرف مقابل تلقی شود. اما اگر زمانی دروغ همسرتان را بفهمید نحوه واکنش شما بسیار مهم است. چرا که این امر احتمال دروغ گفتن دوباره همسرتان را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر به عنوان مثال برای خوشحالی همسرتان و سورپرایز کردن او میخواهید دروغ کوچکی بگویید این امر تا حدی قابل قبول است. اما به غیر از آن باید گفت صداقت همیشه بهترین سیاستی است که میتوانید از آن استفاده کنید. بنابراین روانشناسان میگویند اگر همسر شما دائما درباره مسائل مختلف به شما دروغ میگوید بهتر است درباره ادامه رابطهتان تجدید نظر کنید.
دلایل عمده دروغ گفتن در رابطه
کودکان معمولا از ۲ سالگی به بعد دروغ گفتن را یاد میگیرند. اگر این امر در خانواده مورد بررسی قرار نگیرد ممکن است با افزایش سن کودک دروغهای او نیز روز به روز بزرگتر شوند و در نتیجه در روابط عاطفی آنها نیز تاثیر گذار باشند. دروغ گفتن در اکثر مواقع ممکن است با هدف آسیب رساندن به دیگران نباشند اما در نتیجه آن میتواند به دیگران آسیب برساند. دلایل مختلفی وجود دارد که فرد ممکن است دروغ گویی را انتخاب کند. در اینجا به چند مورد عمده از این دلایل میپردازیم:
- تلاش برای محافظت از احساسات شخص مقابل
- جلوگیری از درگیری و دعوا، خجالت کشیدن یا مجبور شدن
- ترس از طرد شدن و یا از دست دادن شریک زندگی
- ترسیدن از واکنش شخص مقابل
- پنهان کاری که انجام داده اند.
- در دست گرفتن و کنترل یک وضعیت
- برای جلب توجه. به عنوان مثال افراد برای اینکه بهتر از چیزی که هستند به نظر برسند دروغ می گویند.
- دروغ گفتن به این دلیل که میخواهند تغییری در رابطهشان ایجاد کنند.
مطلب بیشتر: دروغگویی کودکان | با فرزندی که دروغ میگوید چگونه رفتار کنیم؟
از کجا بفهمم همسرم دروغ میگه؟
بسیاری از نشانههایی که در اینجا به آن اشاره میکنیم میتوانند از علائم دروغ گفتن همسرمان باشد. اما به خاطر داشته باشید که این علائم، نشانههای احتمالی هستند نه قطعی. از این نشانهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجتناب از تماس چشمی، نگاه خیره به سمت راست و یا رو برگرداندن از شما وقتی که در حال صحبت کردن است.
- مردد بودن
- زبان بدن و حالات چهره با گفتهها هماهنگی ندارد. مثلا میگوید “نه” اما زبان بدن و حالت چهره او در واقع خلاف آن را میگوید.
- انکار مداوم اتهامات
- معمولا فرد دست به سینه میشود و پاهایش را روی هم میاندازد.
- حالت دفاعی گرفتن
- رفتارهای متفاوت از خود نشان میدهد و مانند یک فرد معمولی و نرمال رفتار نمیکند.
- استفاده نکردن از ضمایر حین صحبت کردن
- شانه بالا انداختن
- بازی کردن با موها
- ارائه اطلاعات و توضیح بیش از حد نسبت به آنچه خواسته شده است.
- داشتن حالت خمیده
- حرکات دست و بازوی غیرطبیعی
- آرامش غیرمعمول
- نوسانات غیر معمول صدا، انتخاب و ساختار کلمه به صورت غیر معمول
- عدم تمایل به لمس همسر حین مکالمه
جلوگیری از دروغ گفتن در رابطه
یک دروغ به تنهایی میتواند اعتمادی را که سالها با سختی و مشقت بدست آمده بود را ویران کند. داشتن صداقت مخصوصا در رابطه بسیار مهم است. بنابراین دروغ گفتن به همسر میتواند مشکلات جدی ایجاد کند. لازم به ذکر است که هر گونه عادت مخرب در رابطه میتواند ویران کننده آن رابطه باشد. در واقع، زمانیکه دروغ گفتن را انتخاب میکنیم مثل این است که عذاب کشیدن را انتخاب کرده باشیم. به این قضیه فکر کنید که کنار گذاشتن دروغ چقدر میتواند رابطه و زندگی شما را بهتر کند.
اگر برای شریک زندگی خود ارزش قائل هستید و همچنان در مورد احساسات و اعمال خود با او صادق نیستید، تنها گزینه شما این است که یا جلوی این زنجیره دروغها را بگیرید یا به رابطه خود پایان دهید. اگر گزینه اول را انتخاب کردید، موارد زیر میتوانند به شما برای قطع این زنجیره دروغگویی و این عادت غلط کمک کند.
به شریک زندگی خود اعتماد کنید!
شاید کمی عجیب به نظر برسد چرا که کسی که دروغ گفته است شما هستید. اما گاهی اوقات، افراد دروغ میگویند چرا که به شریک زندگی خود اعتماد ندارند. به عنوان مثال، ممکن است در مورد احساسات واقعی خود در مورد خانواده همسرتان دروغ بگویید زیرا میترسید که او بلافاصله گفتههای شما را رد کند و به طور خودکار از خویشاوندان خود حمایت کند. همچنین ممکن است در مورد خودتان دروغ بگویید زیرا به همسر خود اعتماد کافی ندارید تا بتوانید حقیقت گذشته آشفته خود را به او بگویید. صرف نظر از اینکه واکنشهای او ممکن است چگونه باشد، شما باید به همسرتان اعتماد داشته باشید. زیرا بدون اعتماد رابطه شما هرگز پایه پایداری نخواهد داشت.
قابل اعتماد باشید!
البته که اگر خود شما قابل اعتماد نباشید نمیتوانید به همسرتان اعتماد کنید. از این گذشته، دور از ذهن نیست که بگوییم دلیل اصلی دروغگویی افراد این است که چیزی غیراخلاقی یا ناشایست را پنهان میکنند. اگر میدانید که نمیتوانید به همسر خود خیانت نکنید پس هیچگاه وارد رابطه نشوید.
تا پنج بشمارید و بعد سریعا حقیقت را بگویید!
اگر کاری را انجام دادهاید و میخواهید آن را از همسرتان پنهان کنید و یا دروغ بگویید، سریعا تا ۵ بشمارید و بعد صادقانه همه چیز را بگویید. تا ۵ شمردن به اندازه کافی طولانی است که بتوانید خود را برای گفتن حقیقت در این باره آماده کنید. شما اشتباهی مرتکب شدهاید و حداقل کاری که میتوانید برای جبران آن انجام دهید این است که به شریک زندگی خود آن را بگویید. هرچه بیشتر حقیقت را انکار کنید و قضیه را طول دهید عواقب آن سختتر خواهد بود. پس تا ۵ بشمارید و حقیقت را بگویید.
با شریک زندگی خود همدردی کنید.
اگر دائما به شریک زندگی خود دروغ میگویید به این فکر کنید که اگر او جای شما بود چه؟ آن موقع چه حسی داشتید؟ آیا احساس نمیکردید که قلبتان شکسته شده و انگار به شما خیانت شده است؟ آیا احساس نمیکردید که به شما بیاحترامی شده است؟ مطمئنا نمیخواهید که به شما دروغ گفته شود و احمق فرض شوید. از همدلی و درک کردن همسرتان به عنوان غلافی استفاده کنید که مانع از گفتن دروغ به او میشود.
دروغ گفتن مداوم را از سبک زندگی خود حذف کنید.
حتی اگر تمام کارهای بالا را انجام دهید ولی دروغ گفتن برای شما عادت شده باشد و بخشی از سبک زندگی شما باشد به احتمال زیاد دوباره آن را تکرار خواهید کرد. از این رو، تلاش کنید تا دروغگویی را از زندگی خود به کلی حذف کنید. این کار نه تنها به شما کمک میکند تا زندگی بهتری داشته باشید. بلکه کمک میکند که به انسان بهتری تبدیل شوید.
سخن آخر
صادق بودن یکی از اصلیترین دلایل پایداری یک رابطه است. عدم صداقت میتواند اعتماد چندین ساله را که با زحمت ساخته شده است از بی ببرد. علاوه بر این دروغ گویی در رابطه میتواند تاثیراتی همچون خیانت دیدن داشته باشید و فراموش نکنید که هیچ انسانی دوست ندارد احمق در نظر گرفته شود. جلوگیری از گفتن دروغ نه تنها کیفیت رابطه شما را افزایش میدهد بلکه باعث میشود شما به انسان بهتری تبدیل شوید.
منابع
در صورت نیاز میتوانید با مراجعه به سایت پزشک خوب از بهترین مشاوران زوجین در ایران به صورت اینترنتی نوبت بگیرید.